Je moet maar eens oog hebben voor de zitbanken, de design straatlichten, de subtiele afbakening. De kronkel van de tramlijn stoort zelfs niet. Zo komt de aandacht terecht te liggen op de architecturale invulling gefocust met de Tour Pey-Berland en de gotische kathedraal.
Kathedraal
Groots, monumentaal, imposant in een mengeling van stijlen is de beste omschrijving die je aan deze kathedraal kan geven. Dat ze historisch zeer belangrijk is moet blijken uit het feit dat ze voorkomt op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Vooral de dubbele ‘portails royaux’ met de beeldengroepen aan de noordzijde zullen intussen al miljoenen keren gefotografeerd zijn.
Het is het grootste religieuze monument van Bordeaux (124 m lang, 18 m breed). Deze van oorsprong romaanse kerk werd door paus Urbanus II ingewijd in 1096. Later werden veel uitbreidingen toegevoegd in verschillende stijlen. De westelijke gevel oogt heel karig zonder de minste franjes. Het is ook het oudste deel van de kerk. Helemaal anders is de noordelijke zijde met de centrale Portail royal. Het zuidportaal lijkt wat massiever door de aanwezigheid van de twee vierkanten torens. Let op de drie rozetten, de sierlijke bogen, de grote steunberen en luchtbogen aan de zijkant om de muren van de kathedraal overeind te houden (helt lichtjes over naar de westkant).
Binnen valt de grijze kleur op wat een zekere kilheid creëert. Je zal zeker ook het verschil merken tussen het romaanse schip en het gotische koor. De preekstoel is met marmer bekleed. Merk op dat het koor hoger is dan het schip. Wat opvalt is de onregelmatigheid van de steunberen en de luchtbogen om de stabiliteit te verzekeren. Een andere blikvanger is het renaissance orgel.
Tour Pey-Berland
Deze afzonderlijk staande toren is 66 meter hoog en is genoemd naar de aartsbisschop Pey Berland die de opdracht gaf in 1440 voor de bouw. Op de top prijkt een koperen Mariabeeld, de Notre Dame d'Aquitaine. Zij waakt als het ware over de stad. De toren kan beklommen worden, er zijn 229 treden te nemen.