Dortmund: Marienkirche de oudste kerk

Twee bouwstijlen, twee hoogaltaren, één kerk

De Marienkirche is de oudste kerk van Dortmund. Ze dateert uit de 11e eeuw, werd origineel in romaanse stijl gebouwd maar in de 14e eeuw verbouwd tot een gotische kerk. De huidige toren kwam er in 1805 en vervangt de twee vroegere torens die er te bouwvallig bij stonden. Lees meer

Bezoek de oudste kerk van Dortmund en laat je verbazen door haar schoonheid.
  •  
  • Bezoek de oudste kerk van Dortmund 
  • Ombouw van romaans naar gotisch
  • Bewonder de twee hoogaltaren 
  • Zoek de twee Mariabeelden
  • Bezoek met flyer in het Nederlands
Gratis reisgids downloaden

De Marienkirche kwam overigens ook niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. De kerk moest worden heropgebouwd en werd pas weer in 1957 beëindigd.

Maria-altaar

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Maria-altaar van 1420 en het altaar van Berswordt van 1350. Het Maria-retabel werd vervaardigd door een lokale kunstenaar Conrad von Soest. Het was oorspronkelijk veel groter (circa 6 meter breed) maar werd in de 18e eeuw verkleind. Er zijn taferelen uit het leven van de beschermheilige Maria afgebeeld. Het altaar van Berswordt (1390) is genoemd naar de geldschieter van dit meesterwerk. Het was uitzonderlijk voor die periode dat de figuren er zo menselijk uit zagen. Pas later hadden de meeste kunstenaars deze techniek onder de knie.

Mariabeelden

De kerk heeft ook twee vermeldenswaardige Mariabeelden. De Gouden Moeder Gods is een mariabeeld uit circa 1230. Het beeld is gemaakt van notenhout en is 91 centimeter hoog. Het bevindt zich aan de zuidelijk muur van de altaarruimte. Het beeld is voor een deel uitgehold om er relieken in te kunnen bewaren. De huidige kleuren van het beeld dateren uit de 15e eeuw. En in de rechterzijde van kerk staat er een zittende Madonna, gemaakt van zandsteen. Dit beeld is 75 cm hoog en zou uit het jaar 1420 komen. De kleuren van het beeld zijn nog deels origineel.

Bezoekinformatie

Het is nu een protestantse (Evangelische) kerk. Ze is open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, op zaterdag van 10 tot 13 uur. In de kerk is een flyer beschikbaar die de belangrijkste kunstwerken toelicht in het Nederlands. 

Website: www.st-marien-dortmund.de 

Reviews en beoordelingen Marienkirche

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dortmund: Marienkirche de oudste kerk? Plaats je beoordeling

h ten berge14 juni 2019

duidelijk overzicht goed te gebruiken

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info