Dortmund: Petrikirche befaamd door Antwerps kunstwerk

Retabel van uitzonderlijke schoonheid en detailwerk

De Petrikirche in Dortmund is toonaangevend door een Antwerps kunstwerk: een 16e eeuws houten retabel met vergulde figuren. Het staat bekend als het 'gouden wonder van Westfalen' en bestaat uit 633 figuurtjes uit hout gesneden ondergebracht in 36 taferelen. Lees meer

Bewonder het 'gouden wonder' van Westfalen.
  •  
  • Petrikirche heeft een Vlaamse link
  • Bewonder het immense retabel 
  • 'Het Wonder' wordt bewaard achter glas
  • Lees het ganse verhaal van de Petrikirche
Gratis reisgids downloaden

Retabel

Het retabel in de Petrikirche is van een uitzonderlijke grootte: 7,4 meter breed en 5,6 meter hoog. Gelukkig werd het in veiligheid gebracht voor de Tweede Wereldoorlog, want ook deze kerk werd vernietigd en pas laat weer heropgebouwd (afgewerkt in 1967). Het kunstwerk is achter glas geplaatst en steeds maar gedeeltelijk te zien. De mooiste zijde is de 'Festtagsseite' met het 'gouden wonder' dat getoond wordt vanaf de eerste zondag van oktober tot de week voor Pasen. Van Pasen tot Pinksteren kan je het vergulde altaar volledig geopend zien.

Kijk voor meer info en openingstijden op: www.stpetrido.de

Verwoesting en heropbouw

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1322 als gotische kerk. Het duurde een aantal jaar maar in 1523 werd de kerk eindelijk voltooid. Maar een brand in de torenspits in 1538, een aardbeving in 1640 en een storm 1660 brachten de kerk veel schade toe. Na instorting van de toren kreeg de kerk in de 18e eeuw een nieuw dak zonder zijgevels en een vlak gewelf van baksteen op vier achthoekige zuilen. Wederom in 1943 werd de kerk tijdens een nachtelijke luchtaanval zwaar getroffen door bombardementen. Er was nog maar weinig over van de kerk. Ze werd tot op de buitenmuren vernietigd. In 1956 begon de reconstructie van de kerk en in 1966 werd deze beëindigd. De kerk kreeg drie nieuwe topgevels en een 60 meter hoge torenspits. De totale hoogte van de toren is nu 105 meter.

Reviews en beoordelingen Petrikirche

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dortmund: Petrikirche befaamd door Antwerps kunstwerk? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info