Keulen: stad met imposante Dom

Bewonder de vele kunstwerken in de Dom in Keulen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Keulen voor een groot deel verwoest, maar de Dom bleef overeind, weliswaar behoorlijk beschadigd. In 1248 werd de bouw ervan aangevat, pas 80 jaar later werd het wereldberoemde koor ingewijd. Maar het zou duren tot 1880 voordat de kerk volledig af was.  Lees meer

 De indrukwekkende Dom is Duitslands grootste gotische kathedraal.
  • Dom is grootste gotische kerk van Duitsland
  • Doe de klim van 509 treden
  • Bewonder het Drie Koningenschrijn
  • Bezoek ook de schatkamer 
  • Trek een hele dag uit voor een bezoek  
Gratis reisgids downloaden

Bezienswaardigheden

De Dom is 144 meter lang, 86 meter breed en heeft torens tot 157 meter hoog. Met deze afmetingen is het de grootste gotische kerk van Duitsland. Een leuk idee om tijdens je citytrip Keulen te doen: je kunt de zuidelijke toren beklimmen tot een hoogte van 97 meter. De klim over 509 treden leidt voorbij de klokkenkamer met zijn 8 klokken. 

Het bekendste kunstwerk in de Dom is de gouden sarcofaag achter het altaar, die als de grootste van het Westen beschouwd wordt (1181): het Drie Koningenschrijn. In dit schitterende voorbeeld van goudsmeedkunst uit de middeleeuwen rusten de relikwieën van diverse heiligen.

Verder zijn er onder meer te bewonderen: het Gero-kruis (houten kruisbeeld van voor 1000, net voorbij de ingang van de schatkamer), het oudste venster van de dom (uit 1265, te zien in de kapel tegenover het Drie Koningenschrijn), de Madonna van Milaan (1320, hoog en opvallend aan de andere kant van het koor), het grote en zeer prachtige Agilophusretabel (16de eeuws en Vlaams retabel, te zien halfweg de kerk aan de rechterkant).

Tenslotte is er de schatkamer die één van de belangrijkste van Europa is, met onder meer het Hillenius codex, een handschrift uit 1025. Kortom, er zijn genoeg dingen te zien en we raden je dan ook aan om een hele dag uit te trekken voor een bezoek aan de Dom.

Reviews en beoordelingen Dom

Heb je zelf tips of opmerkingen over Keulen: stad met imposante Dom? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info