Keulen: talrijke musea

Romeinen, moderne kunst, lekkernijen, gestapo of sport in de vele musea van Keulen

Het Römisch-Germanisch Museum, ten zuiden van de Dom, werd in 1974 gebouwd boven de vindplaats van de Dionysus-mozaïek uit 200 na Christus. De Romeinse cultuur aan de Rijn wordt in deze bezienswaardigheid boeiend en uitgebreid tentoongesteld, maar je kunt er ook archeologische vondsten bewonderen die nog ouder zijn. Lees meer

Er is bijna voor iedereen een leuk, interessant of boeiend museum in Keulen.
  • Leidraad voor de interessantse musea
  • Meest uitgebreide Duitse verzameling Oost-Aziatische kunst
  • Leer over de Romeinse cultuur aan de Rijn 
  • Overzicht van 1200 jaar geschiedenis in Kölnisches Stadtmuseum   
  • Bezoek één van belangrijkste musea schilderkunst in Europa  
  • Getuigen van het Nationaal Socialisme in het EL-DE Haus 
  • Doe een smaakvol bezoek in het Schokoladenmuseum
Gratis reisgids downloaden

Museum Ludwig

Dit museum heeft een zeer grote collectie moderne kunst van Pablo Picasso tot Andy Warhol. Eveneens op dit adres kun je de fotocollectie “Agfa Foto-Historama” bekijken. Op dit gebied is het museum een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de wereld, met zowel foto’s als apparatuur uit de 19e en de 20e eeuw.

Wallraf-Richartz Museum

Het Wallraf-Richartz Museum wordt beschouwd als één van de belangrijkste musea van Europa inzake schilderkunst. Het museum toont een zeer uitgebreid overzicht: zowel middeleeuws als Dürer, zowel Rubens als Rembrandt, zowel Duitse als Franse schilderkunst uit de 19e eeuw.

NS-Documentationszentrum

Een recent museum is het “EL-DE Haus” , waarin een documentatie- en onderzoekscentrum over het nationaal-socialisme is ondergebracht. Vanaf 1935 en gedurende de bloeitijd van het nazisme was hier de Gestapo gehuisvest, met onder meer een gevangenis. Méér dan achttienhonderd wandinschriften brengen getuigenis van de slachtoffers van foltering en vervolging.

Schokoladenmuseum

Zoals de naam al zegt, gaat dit museum over chocolade. Zowel vaste chocolade als chocolademelk komen hier aan bod. Het is een interactief en hedendaags museum gehuisvest in een oud havengebouw en een leuke afwisseling tijdens een citytrip Keulen. Ook leuk om met de kinderen naar toe te gaan.

Meer info op www.schokoladenmuseum.de

Deutsches Sport und Olympia Museum

Wat verderop ligt het langgerekte gebouw met het Sportmuseum, het Deutsches Sport und Olympia Museum. De hoofdbrok wordt gevormd door de de Olympische Spelen: geschiedenis en diverse sporttakken. Zowat 100.000 voorwerpen moeten dit verduidelijken.

Meer info op www.sportmuseum-koeln.de

Museum für Ostasiatische Kunst 

De meest uitgebreide Duitse verzameling van Oost-Aziatische kunst uit China, Japan en Korea vindt je in Keulen in dit museum. Unieke stukken uit China van eeuwen v.C. van de Shang en Zhou dynastie, schilderijen, beeldhouwwerken uit de boeddhistische cultuur, meubelen, schitterend versierde afschermen, afbeeldingen van bloemen, vogels, tot behangpapier toe.  

Meer info op www.museum-fuer-ostasiatische-kunst.de

Kölnisches Stadtmuseum

 Op resten van de Romeinse stadsmuur werd eind 16de eeuw een gebouw ingericht dat diende om wapens op te slaan. Vanaf 1958 zit hier het Kölnisches Stadtmuseum gehuisvest. Een overzicht van de ruim 1200-jarige geschiedenis van de stad vanaf de vroege middeleeuwen tot heden. Foto’s, schilderijen, meubelen, beeldhouwwerken, modeartikelen, militaire uitrustingen Geen enkel thema of onderwerp gaat men uit de weg: politiek, sociaal, wetenschap, economie, cultuur, religie, jodendom, verkeer, huisvesting enz. met uiteraard veel aandacht voor het Carnaval, het Kölnisch Wasser. Heel wat tijdelijke exposities ook gedurende het jaar. 
Wat je boven het museumgebouw ziet is de gouden Flügelauto van Schult. 

Meer info op www.museenkoeln.de

Kolumba

Kolumba is het kunstmuseum van het aartsbisdom Keulen. Vroeger heette het Diözesanmuseum. De betonnen gevel van het museumgebouw werd in 2003 óver de oude katholieke gotische Sankt Kolumba kerk geconstrueerd. Ingang bevindt zich links voorbij het gotische raam met de restant van een oude kerkmuur.  
Het museum toont allerlei religieuze voorwerpen en een verzameling van gewijde kunst uit de middeleeuwen tot heden.

Meer info op www.kolumba.de

Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK)

In de schaduw van de Dom ligt het Museum für Angewandte Kunst, kortweg MAKK. Het museum toont objecten die zo gemaakt zijn dat ze eigenlijk kunst zijn of werden: meubelen, sieraden, textiel, glas, porselein aardewerk, boekdrukkunst … en dit vanuit de middeleeuwen tot nu. Van pure ambachtskunst tot hypermodern design. De voorwerpen komen niet alleen uit het Rijnland maar uit gans Europa. Mooie opstelling per tijdperk en kunstrichting (middeleeuwen, renaissance, barok, classicisme, Biedermeier, jugendstil, …  Heel knap om zien is de majolica uit het Oosten design met een blik op vormgeving en design in West-Europa en anderzijds in Noord-Amerika.

Meer info op www.museekoeln.de/museum-fuer-angewandte-kunst  

Römisch-Germanisches Museum

Het “Römisch-Germanisch Museum” , ten zuiden van de Dom, werd in 1974 gebouwd boven de vindplaats van de Dionysus-mozaïek uit 200 na Christus. De Romeinse cultuur aan de Rijn wordt hier boeiend en uitgebreid tentoongesteld, maar je kunt er ook archeologische vondsten bewonderen die nog ouder zijn.

Museum Schnütgen en Rautenstauch-Joest Museum

Hier krijg je middeleeuwse gewijde kunst  te zien. Dus hier zie je kunstobjecten uit de rooms-katholieke godsdienst, van heel ver terug in de tijd, ca. 6de tot de 19de eeuw in een open grote ruimte van de kerk. Hierdoor krijgt de getoonde kunst zeker een sacraal randje. Niet alleen beelden van hout of steen maar ook voorwerpen uit brons en ivoor, glas- en edelsmeedkunst, textielgewaden,…
De verzameling wordt gerekend tot de top tien van musea in Europa op gebied van christelijke middeleeuwse kunst en dat is geen letter gelogen.  Meer info op www.museum-schnuetgen.de 

In hetzelfde museumgebouw bevindt zich ook het Rautenstrauch Joest Museum. Ben je geïnteresseerd in volkenkunde, dan zal dit bezoek je zeker welgevallen. Dit etnografisch museum brengt voorwerpen uit de beschavingen van de Eskimo’s, indianen, de Thai en Khmer beschaving. Meer dan 60 000 objecten uit Amerika, Azië, Oceanië, Afrika.

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Keulen: talrijke musea? Plaats je beoordeling

Walter Vandewaetere14 juli 2016

De gids was een goede leidraad om Keulen te verkennen, de winkels maar ook de meer rustige straten, het erfgoed, de brouwhuizen, de musea, de omwalling

Hilde21 april 2016

Goede informatie!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info