Eau de Cologne 4711, een originele uitvinding uit Keulen

Het beroemde huisnummer 4711 in de Glockengasse in Keulen was de aanzet

Op dit adres is nu een winkel van de befaamde parfum. Met gratis toegang. Als je binnengaat stroomt er rechts een fonteintje met Eau de Cologne. Op de bovenverdieping is er een kleine tentoonstelling met de verpakkingen van vroeger tot nu. De producten zijn hier echter niet goedkoper dan in de winkels bij ons. Integendeel, de originele 4711 is hier 20% duurder. Lees meer

Kom alles te weten over de befaamde en wereldwijd bekende Eau de Cologne 4711.
  • Verdiep je in het verhaal van 4711
  • Wat had Napoleon te maken met het parfum?
  • Keuls water Farina kreeg een andere naam
  • Na Dom, meeste bekendheid van Keulen wereldwijd 
Gratis reisgids downloaden

Iedereen kent de Eau de Cologne, het parfum dat het nr. 4711 draagt. Maar van waar deze Franse benaming? Hoe kwam dit nummer 4711 op de fles terecht? Het nummer 4711 was het huisnummer waar de “Eau de Cologne” werd gecommercialiseerd. Het was Napoleon die in 1796 opdracht gaf om alle huizen te registreren.

Vier jaar voor het besluit van Napoleon, in 1792, was Wilhelm Mühlens getrouwd met Catharina Moers en als huwelijksgeschenk kregen ze van de Karthuizermonnik Franz Marina Farina het geheime recept voor een "Aqua Mirabilis", een soort mirakelwater. Als zakenman realiseerde Wilhelm Mühlens zich onmiddellijk het potentieel van dit geschenk. Het "Keuls water Farina", zoals het eerst bekend werd, was een succes in zoverre dat Wilhelm Mühlens enkele jaren later tegenover de ouderlijke zaak een eigen parfumeriefabriek begon.

Die zaak kreeg als adres "Eau de Cologne & Parfümeriefabrik Glockengasse 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mühlens" om haar te onderscheiden van andere fabriekjes die op dat ogenblik allemaal Keuls water produceerden. Hij ontwierp zelf een goudblauw etiket waarin het huisnummer 4711 de centrale plaats kreeg. Zelf zal hij wel nooit vermoed hebben dat dit cijfer uiteindelijk de bekende roepnaam voor zijn "aqua mirabilis" zou worden.

"4711 Echt Kölnisch Wasser" is inderdaad wereldberoemd geworden, in zoverre dat men bij enquêtes omtrent de bekendheid van Keulen steeds eerst de Dom en dan 4711 hoort vernoemen vóór alle andere merken, musea of winkels. Het oorspronkelijke stamhuis in de Glockengasse is nog steeds eigendom van het bedrijf dat 4711 produceert.

Om volledig te zijn moet je nog weten dat 4711 niet het oudste parfummerk is van Keulen. Die eer komt toe aan de familie Farina (1709). Wel is het zo dat 4711 tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Keulen hoort.

Reviews en beoordelingen Eau de Cologne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Keulen: uitvinding van Eau de Cologne? Plaats je beoordeling

Margriet30 september 2022

De reisinfo was zeer leerrijk en goed informerend!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info