Cathédrale Saint-Paul in Luik

Pracht en praal in de kathedraal

Luik had al in de 10de eeuw een kathedraal ter ere van de heilige Lambertus. De in romaanse stijl gebouwde kerk werd tijdens de Franse revolutie volledig vernield. Vanaf 1240 begon men met de bouw van de huidige kathedraal Saint-Paul in gotische stijl. Door de vele verbouwingen werd de kathedraal pas voltooid in 1430 waardoor ook heel wat elementen laatgotisch zijn. Pas in de 19de eeuw kwam er een torenspits waarbij materialen werden gebruikt van de oude Lambertuskathedraal. Het resultaat leverde een imposant kerkgebouw op met een lengte van 83 m, een hoogte van 24 m en een 33,50 m brede kruisbeuk. Lees meer

  • Luik
  • Kathedraal Saint-Paul
  • Glasramen
  • Le Trésor de Liège
Gratis reisgids downloaden

Binnenin zijn heel wat fraaie schilderijen en beelden te bewonderen waaronder een witmarmeren barokken Christusbeeld van Jean Del Cour. De brandglasramen uit de 16de en 20ste eeuw zijn schitterend en ook het meubilair uit de 19de eeuw verdient je aandacht.

Loop ook zeker door de kloostergang die voltooid werd in 1445. Le Trésor de Liège (schatkamer van Luik) is geïntegreerd in de bijgebouwen van het vroegere klooster. De geschiedenis van het voormalige Prinsbisdom van Luik wordt er getoond aan de hand van beelden, schilderijen, manuscripten, oude gewaden,… Pronkstukken zijn de goud- en zilverwerken waaronder het borstbeeldschrijn van de heilige Lambertus en een reliekschrijn van Karel de Stoute.

Info: www.tresordeliege.be en www.cathedraledeliege.be

Reviews en beoordelingen Kathedraal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cathédrale Saint-Paul in Luik ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info