Place Saint-Lambert: het hart van Luik

Verkenning boven en onder de grond

Place Saint-Lambert is het hart van Luik, zegt onze gratis reisgids. En of we hem geloven want vanop dit plein kan je alle kanten uit. Wil je Luik culinair verkennen, dan stap je in de richting van Place du Marché en mocht je eerst willen winkelen dan start je hier.Of geef je de voorkeur aan originaliteit? Dan verken je eerst de Place Saint-Lambert onder de grond waar het interactieve museum Archéoforum gevestigd is. De ingang bevindt zich net voor de tunnel.

Wat ooit een druk verkeersplein was met parkings en bushaltes is nu alleen nog een straat die de verkeersstroom doorlaat. Het heeft tientallen jaren geduurd vooraleer de renovatie van dit plein af was, wat vooral te wijten was aan de archeologische vondsten die hier gedaan zijn. Lees meer

  • Luik
  • Place Saint-lambert
  • Archéoforum
  • Prinsbisschoppelijk paleis
  • Stadhuis
Gratis reisgids downloaden

Archéoforum

Luik heeft een rijke geschiedenis van wel 9000 jaar oud. Het Archéoforum herbergt een unieke voorstelling van dit erfgoed. Het is één van de grootste stedelijke archeologische sites in Europa. Sedert 2003 kan je dit interactief museum bezoeken. Het bevindt zich onder de Place St-Lambert. Wie denkt dat dit een saaie bedoening is met restanten van duizenden jaren oud, heeft het mis. Maquettes, klank- en lichttechnieken brengen alles tot leven en stellen je de 9000-jarige geschiedenis van de stad op een verrassend  en mysterieuze manier voor. Ook kinderen zullen het didactisch parcours weten te smaken. Meer info: www.archeoforumdeliege.be

Prinsbisschoppelijk paleis

Dit indrukwekkende vierhoekige gebouw benadrukt de belangrijkheid van de Place Saint-Lambert waar ooit een reusachtige kathedraal stond. De Cathédrale Saint-Lambert werd echter vernietigd tijdens de Franse Revolutie. Maar het Palais des Princes-Evêques (Prinsbisschoppelijk paleis) bleef overeind. Je kan het niet bezoeken behalve tijdens speciale openingsdagen. Het is nu in gebruik door de provincie en het gerecht. Wat je nu ziet dateert grotendeels uit de 18de en 19de eeuw. De origine gaat terug tot de 11de eeuw maar was, net zoals vele andere historische gebouwen, onderhevig aan alles verwoestende branden en grote verbouwingen. De grote binnenkoer wordt omgeven door mooie brede arcaden (bogengalerijen).

Vanop de Place Saint-Lambert zie je de koepel van een kerk. Wandel in die richting en zo kom je op de Place du Marché met aan je rechterhand het stadhuis. Dit plein wordt gedomineerd door een fontein en de terrasjes waardoor de mooie 17de en 18de eeuwse gevels wat in de schaduw blijven. De fontein werd onlangs gerestaureerd en staat symbool voor de vrijheden van Luik. Ze staat ook op de wapenschilden afgebeeld.

Reviews en beoordelingen Place Saint-Lambert

Heb je zelf tips of opmerkingen over Place Saint-Lambert: het hart van Luik? Plaats je beoordeling

Roger Kumps22 mei 2022

Goede , bondige gids. Heeft ons goed geholpen om Luik te verkennen . Wij zijn vanuit Tongeren met de trein naar Luik gereden. Handig.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info