Luik: kathedraal, kerk en dom

Kerk en kunst

Laat je leiden van de ene kerk naar de andere want ze zijn allemaal een bezoek waard.

Kerk Saint-Barthelemy

De église Saint-Barthelemy, gebouwd tussen het einde van de 11de eeuw en de laatste jaren van de 12de eeuw, behoort tot de oudste religieuze gebouwen van Luik. De buitenmuren zijn opgetrokken in bruinrode kolenzandsteen. Zowel de kerk als de doopvont zijn een prachtig voorbeeld van Maas-Rijnlandse bouwstijl. Het gebedshuis werd grondig gerenoveerd en gedeeltelijk verbouwd in de 18de eeuw met toevoeging van o.a. een neoklassiek voorportaal. Lees meer

  • Luik 
  • Kerk Saint-Barthelemy
  • Kerk Saint-Jacques
  • Kerk Saint-jean-d'Evangéliste
Gratis reisgids downloaden

De doopvont, die ongeveer 500 kg weegt, stond vroeger in de Cathédrale Saint-Lambert op het gelijknamige plein. Na de vernieling van deze kerk werd de doopvont, die een echt meesterwerk is, ondergebracht in de kerk van Saint-Barthélemy. De dooptraditie wordt er in vijf scènes op uitgebeeld. Vanaf 30 oktober 2015 wordt de 1000-jarige verjaardag van de collegiale kerk gevierd met tal van evenementen.

Kerk Saint-Jacques

Het waren Benedictijnen-monniken die zich in het begin van de 11de eeuw op deze plek vestigden. Toen was het dus een abdijkerk. Enkel het voorgebouw dateert nog uit de Romaanse bouwstijl. Na verwoesting en verval kreeg de huidige parochiekerk in diverse fasen de gotische fraaiheid waarmee ze nu kan pronken. Het portaal is uit de Renaissance-periode. Patroonheilige van de kerk is Sint Jan de Mindere. Bewonder er de prachtige gewelven en de gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw. Bijzonder aan een beeld van Maria is dat het.. twee gezichten heeft. Het beeld hangt aan het plafond ter hoogte van het koor.

Kerk Saint-Jean d’Evangéliste

Wie de kathedraal van Aken (gebouwd rond 800) kent, zal onmiddellijk een aantal herkenningspunten zien zoals hetzelfde achthoekig plan en de vierkante klokkentoren. Deze kerk Saint-Jean d’Evangéliste is immers een nabootsing van de Dom van Aken en werd opgericht in de 10de eeuw door de toenmalige prinsbisschop Notger. Er volgden nadien en tussen 1754 en 1760 nog enkele verbouwingen. Binnenin valt de heldere witte kleur van de muren op.Je kan er enkele beelden zien uit de middeleeuwen. 

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Luik: kathedraal, kerk en dom? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info