Luik: Montagne de Bueren en Citadelle

Bekijk Luik vanop de citadelle

In de straat 'En Hors Château' neem je de 260m (!) lange trap die je de toegang biedt naar de citadel. De trap werd aangelegd tussen 1875 en 1880 ter herinnering aan de 600 inwoners van Franchimont die op 28 oktober 1468 op die plek een aanval uitvoerden op koning Lodewijk XI van Frankrijk en Karel de Stoute, de hertog van Bourgondië. Alle 600 Franchimontezen sneuvelden. De Montagne de Bueren wordt daarom ook wel eens ‘les 600 escaliers’ genoemd. Maar het zijn exact 374 treden die je dient te nemen om helemaal boven te geraken. Lees meer

  • Luik
  • Montagne de Bueren
  • Citadelle
  • 374 trappen
  • Panorama
Gratis reisgids downloaden

Het panoramische uitzicht dat je hierboven over het oude stadsgedeelte krijgtloont echt de moeite om de gemiddelde hellingsgraad van 28% te overbruggen. Jaarlijks worden op de eerste zaterdag van oktober tijdens het wijkfeest de treden en de omliggende steegjes, terrassen, wandelpaadjes,…feeëriek verlicht met duizenden kaarsjes en lichtjes. Een fascinerend lichtschouwspel gecombineerd met muziek en theater.

Info: www.lanocturnedescoteaux.eu (la nocturne)

Als je boven bent ga je naar rechts en neem daar nog eens de trappen om tot bij het monument van de beide wereldoorlogen te komen. Je krijgt er een een mooi panorama maar het kan nog beter. Daarvoor moet je aan dat monument een beetje naar rechts tot aan het volgende uitzichtsplatform.

Op een oppervlakte van 86 ha strekt deze groene long zich hoog boven de stad uit op één van de steilste hellingen aan de zuidkant  van de aangeslibde Maasvlakte. Op de Coteaux de la Citadelle vind je 5 beschermde sites en meer dan 60 geklasseerde monumenten die getuigen hoe het landschap er vroeger uitzag. Over een totale lengte van 13 km zijn er diverse wandelpaden uitgestippeld.

Info: www.lanocturnedescoteaux.eu (bezoek de Coteaux overdag)

Reviews en beoordelingen Citadelle

Heb je zelf tips of opmerkingen over Luik: Montagne de Bueren en Citadelle? Plaats je beoordeling

Jo Reyns18 juli 2019

Heel interessante wandelroute,wij gaan zeker nog eens terug. Zonder deze informatie hadden we maar half zoveel gezien. Dank u wel. Ria en Jo

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info