Croix-Rousse: een dorp in de stad Lyon

Ga op zoek naar het zijdeverleden en de Mur des Canuts

Croix-Rousse is een andere heuvel van Lyon. Die kreeg de naam ‘werkende heuvel’ mee om de tegenstelling hard te maken met de andere heuvel, Fourvière, die de ‘biddende’ heuvel werd en wordt genoemd door de aanwezigheid van de kerkgebouwen. Als je er bent, heb je even kortstondig het gevoel alsof je in een andere stad terechtkomt. Het lijkt alsof de bewoners zich hier niet te veel aantrekken van wat daar beneden in de oude stad gebeurt.  Lees meer

Een vreemd gevoel overvalt je als je de klim naar de werkende heuvel inzet, alsof je de stad Lyon verlaat.
 • Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Je verblijft in het hartje van Lyon,  in Grand Hôtel des Terreaux **** inclusief ontbijtbuffet en TGV van Brussel-Zuid naar Lyon. Download onze gratis wandelroute om niets te missen.
  va. € 369 - Boek nu
 • Bezoek de 'werkende heuvel' Croix-Rousse
 • Ga mee op zoek naar sporen van de zijdecultuur
 • Verneem meer over de zijde in Maison des Canuts
 • Neem het treintje naar de wijk
 • Ga kijken naar de 'Mur des Canuts'
 • Een andere blik op Lyon vanop 'belle vue'
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Vandaar dat de Lyonnais zelf deze wijk omschrijven als ‘un village dans la ville’. De wijk ligt op een heuvel, er valt dus best wat te klimmen en dalen. Maar er is daarvoor een oplossing. Neem het toeristentreintje Lyon CityTram.

Lyon CityTram

Wie zich een Lyon City Card aanschafte, krijgt korting. Vertrek en einde liggen in de straat naast het Musée des Beaux-Arts: 17 rue Paul Chenavard 69001 Lyon. Met oortjes ingeplugd, kan je in het Frans of Engels luisteren naar de uitleg bij de bezienswaardigheden die je traagjes voorbijrijdt. Bij de mooiste plekjes mindert de CityTram nog meer vaart om toe te laten de beste kiekjes te nemen. En bij de topattractie, de fresco Mur des Canuts mag je enkele minuten uitstappen om naar hartenlust de mooiste foto’s te kunnen nemen. Een aanrader zeker en vast.

Waarom Croix-Rousse verkennen?

Waarom zou je Croix-Rousse vereren met een bezoek? Het is in deze wijk dat de zijdecultuur floreerde. Vandaag kan je daar amper nog iets van zien, al bestaan ze nog wel, enkele zijdeateliers. Vanaf de 16de eeuw zowat begon men in Lyon zijde op te slaan. De Franse Revolutie bracht de opgang even tot stilstand maar nadien hernamen de activiteiten in de talloze kleinere zijdewerkateliers. Het gonsde hier van de geluiden van de weefgetouwen, vele inwoners vonden werk als zijdewever (‘canut). Moerbeibomen werden geplant rondom de heuvel waar de zijderupsen hun habitat vonden. Een vreselijke ziekte deed het aantal zijderupsen drastisch dalen, er kwam steeds meer concurrentie vanuit het buitenland met modernere werktechnieken. Nadien kwam kunstvezel sterk opzetten. Het leidde tot een sterke inkrimping van de zijdeactiviteiten in Lyon. Nu is het behalve nog wat miniem overlevingswerk van enkele ateliers pure nostalgie bijna.

Wil je je meer verdiepen in de zijdecultuur dan is een bezoek aan het Maison des Canuts een aanrader. De geschiedenis van vijf eeuwen zijdecultuur, van het prille begin tot vandaag wordt op een boeiende manier voorgesteld. Het museum bevindt zich in de Rue d’Ivry, meer info op www.maisondescanuts.com  

Of ga mee met een toer onder begeleiding met bezoek aan één van de overgebleven zijdeateliers met demonstraties en haarfijne uitleg. Meer info op www.soierie-vivante.fr

Ook hier bevinden zich vele traboules wat vanzelfsprekend is omdat de traboules in deze wijk van oorsprong dienden om snel de zijde van de ene straat naar de andere te brengen zonder dat die in aanraking kwam met de buitenlucht.

Belle vue

Vanop de heuvel van Croix-Rousse krijg je vanop de uitzichtpunten een totaal andere blik op de stad, maar niet minder mooi. 

Reviews en beoordelingen Croix Rousse

Heb je zelf tips of opmerkingen over Croix Rousse? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info