Vieux Lyon, het oude stadsdeel

Middeleeuwse straatjes, traboules, joodse buurt, musea, cafeetjes, restaurantjes, gezellige pleintjes

De wijk Vieux Lyon is in zijn geheel erkend als Unesco Werelderfgoed. Wat zijn de troeven? De smalle steegjes, veel restaurantjes, cafeetjes, enkele musea, de montées, gezellige pleintjes én de traboules. Of je dat nu wil of niet, vanaf het moment dat je in de Rue Juiverie belandt en daarna in de Rue St Jean, overvalt je een gevoel van behaaglijkheid. Smalle steegjes, geplaveid, oude huizen, overal eten en drinken te verkrijgen, galerijtjes, enz. Er valt heel wat te zien. We zouden heel erg ver in detail kunnen treden, maar dat doen we niet om het niet té overladen te doen overkomen. Struin rond en geniet. Al kunnen we het niet laten te wijzen op enkele curiositeiten.  Lees meer

Neem de tijd om de middeleeuwse straatjes te verkennen en geniet tussendoor van een terrasje.
 • Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Je verblijft in het hartje van Lyon, nabij het station van Perrache in het Axotel Lyon Perrache *** inclusief ontbijtbuffet en TGV van Brussel-Zuid naar Lyon. Download onze gratis wandelroute om niets te missen.
  va. € 199 - Boek nu
 • Wijk Vieux-Lyon is Unesco Werelderfgoed
 • Struinen is toegelaten in de smalle steegjes  
 • Vergeet niet op tijd een terrasje te doen
 • Maak kennis met de traboules van Lyon
 • Pik er een museum uit 
 • Klimmen en dalen op de 'montées'
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Rue Juiverie

De naam zegt het al, hier woonden ooit heel wat Joden tot ze eind 14de, begin 15de eeuw werden verdreven. In deze straat moet je eens kijken naar de stenen uithangborden maar ook natuurlijk naar de huizen. Vooral de nummers 8 en 10 verdienen wat meer aandacht. Tussen 16 en 18 werp je maar eens een blik naar de smalle Ruelle Punaise. In de middeleeuwen liep er een riool door. Aan de overkant op nummer 23 kijken leeuwenkoppen je aan.

Musée Gadagne

Dit renaissancegebouw  bevat twee musea: musée d'histoire de Lyon en het musée des marionettes du monde. Het gedeelte over de geschiedenis van Lyon doet het hele verhaal vanaf de Gallo-Romeinse nederzettingen tot de 21ste eeuw. In het Marionettenmuseum zijn er meer dan 2000 marionetten te zien van over de hele wereld. Lyon heeft ook een beroemde marionette: Guignol, die een link heeft met het zijdewerkersmilieu uit Lyon tussen de 16de tot ca halfweg 19de eeuw. Meer info over beide musea op www.gadagne.musees.lyon.fr 

Traboules

Het zijn gangen tussen twee evenwijdige straten met aan elk uiteinde een deur. De gang biedt toegang tot woningen via een trappenhal. Lyon heeft heel wat traboules waarvan nog zo'n tiental te bezoeken zijn.  In onze stadswandeling Lyon kom je er in twee.

Montées

Typisch voor Lyon zijn de 'montées' of trappenstraten. Het zijn doorgangen met honderden treden die je heel snel (alhoewel, te voet vraagt het best een fikse inspanning) op grote hoogte of beneden brengen. Er zijn er een tiental in Lyon. De langste is die van Nicolas-de-Lange met 560 treden. Andere zijn onder meer de Montée des Carmes-Déchaussés (238 treden), Montée du Garillan (224) en de Montée des Chazeaux die 228 treden telt en ook de lastigste is.

Reviews en beoordelingen Vieux Lyon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vieux Lyon? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info