Presqu'ile, het schiereiland in Lyon

Doe een verkenning van de wijk met een stadswandeling

Presqu'ile is de naam van het schiereiland van Lyon dat de buffer vormt tussen de rivieren de Sâone en de Rhône. Deze wijk oogt moderner met ruime winkelstraten, grote en kleine pleinen. Maar toch vind je hier nog oude gebouwen (stadhuis, Hôtel Dieu). Ook heel wat kerken en interessante musea. De muurschilderingen in de wijk lokken vele toeristen. Nog maar recent is het Musée des Confluences. Wie met de auto naar het Zuiden al eens door Lyon raasde, zal het zeker herkennen, dit futuristische gebouw.  Lees meer

De wijk boeit door de verscheidenheid: oud en nieuw gaan hier hand in hand.
 • Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Lyon 3 dagen met TGV en ontbijtbuffet

  Je verblijft in het hartje van Lyon, nabij het station van Perrache in het Axotel Lyon Perrache *** inclusief ontbijtbuffet en TGV van Brussel-Zuid naar Lyon. Download onze gratis wandelroute om niets te missen.
  va. € 199 - Boek nu
 • Ga  op verkenning in Presqu'ile
 • Start op het Place Bellecour
 • Wandel langs fraaie gevels
 • Hou eens halt op Place Terreaux
 • Laat je verleiden door schilderijen
 • Stap een kerk binnen 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Place Bellecour

Place Bellecour is een immens groot plein in Lyon (met 310 x 200 meter op twee na grootste in Frankrijk). Het valt op omdat het zo grote afmetingen heeft, de Dienst Toerisme is er gevestigd én het is een gemakkelijk herkenningspunt vanop hoogte en laat dat nu net één van de troeven zijn die Lyon heeft: de schoonheid van de stad vanop de vele ‘belle vue’ plaatsen op de beide heuvels van Fourvière en Croix Rousse. Let eens op de hoge schouwen van de huizen.

Hôtel Dieu

Het Hôtel-Dieu van Lyon is nog steeds in restauratie (april 2017). De geschiedenis gaat terug tot eind de 12de eeuw en is een van de grootste en meest eclatante gebouwen van Lyon. Het is van bij de opstart een ziekenhuis geweest en het was nog in gebruik tot 2010. Het poortgebouw waar je voor komt te staan, dateert van de 18de eeuw. Het gebouwencomplex wordt gedeeltelijk omgebouwd tot een 5-sterren hotel.  Meer details vind je op  www.grand-hotel-dieu.com

Operagebouw

Dit theatergebouw werd bijzonder omgebouwd tot een modern theater (1993) met behoud van zijn oude delen (1831), zoals de voorgevel. De koepel die erop staat bevat ondermeer het restaurant en de danszaal. Als je hier 's avonds langskomt heeft het een mooie verlichting.

Stadhuis

De gevel die je te zien krijgt is niet meer origineel want die werd in de 17de eeuw vernietigd. Maar op een paar wijzigingen na is dit nog steeds een 17de eeuws gebouw, één van de langste trouwens van Lyon want het loopt tot aan de opera. De ingang van het stadhuis bevindt zich daar ook. Het gebouw is nog steeds het officiële stadhuis van Lyon en kan daardoor niet bezocht worden door toeristen, tenzij bij uitzonderlijke gelegenheden of groepsbezoeken.

Place Terreaux

Dit plein is het hart van de stad Lyon. Het is gedomineerd door enerzijds het stadhuis en het Museum voor Schone Kunsten en anderzijds de grote fontein van Bartholdi. De fontein symboliseert de vier rivieren van de Garonne die naar de oceaan stromen. Voorheen stond deze fontein in Bordeaux tot aan de Wereldtentoonstelling in 1889. Het plein, waar ooit de Rhône en Saône zouden hebben samengevloeid, is gerenoveerd in 1994 en werd door de artiest Daniel Buren onder handen genomen.

Muurschilderingen

Lyon heeft ook bekendheid als stad van de moderne fresco’s. In de wijk Presqu'ile kan je naar twee reusachtige muurschilderingen gaan kijken. Het ‘Fresque des Lyonnais’ is die met de inwoners van Lyon, gemaakt in 1995. Je vindt ze vlak naast de Saône op de hoek van de rue de la Martinière en de Quai de St-Vincent. Er staan 36 personen afgebeeld. 

De andere, ‘Fresque Bibliothèque de la cité’, bevindt zich op de hoek van de rue Platiere en de Quai St-Vincent.  De naam verhult inderdaad wat er op het fresco te zien is.

De allergrootse muurschildering (Mur des Canuts) bevindt zich in de wijk Croix Rousse. Neem het toeristische treintje dat je in 60 minuten helemaal rondrijdt in de wijk van Croix-Rousse met audio begeleiding.

Kerken

Eglise Saint Paul

Een mix van gotiek en romaans. Het ‘frisse’ uitzicht verraadt dat ze nog niet zo lang geleden (2002) volledig werd opgepoetst. De kerk heeft een woelige geschiedenis achter de rug met verwoestingen, functie als opslagplaats. Binnen vind je een ganse rij kleine zijkapellen.

Eglise Saint Nizier

Merk je het verschil van de beide torens? Ook niet vergeten het portaal in detail te gaan bekijken. Genoemd naar een bisschop uit Lyon. Ze dateert van origine uit de 14de eeuw maar kreeg al enkele facelifts. Wat valt op? Het prachtige koorgestoelte en de smalle glas-in-loodramen van het hoogkoor. Ook in de zijkapellen bevinden zich zeer mooie glas-in-loodramen met veel zin voor detail vervaardigd. Je kan er ook naar een crypte, toegang via trappen opzij.

Eglise Sainte Bonaventure

De enige restant van het Couvent des Cordeliers gebouwd in de 14ded eeuw. Bonaventure was een franciscaan broeder die in de 13de eeuw leefde. Sobere kerk in de stijl van de franciscanerorde. Jammer genoeg enkel te betreden tijdens misvieringen. Aan de overzijde straalt de gevel van het Palais du Commerce iets meer grandeur uit.

Reviews en beoordelingen Presqu'ile

Heb je zelf tips of opmerkingen over Presqu'ile? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info