Denemarken: Slot Egeskov

Niet moeilijk om een dagvullend programma uit te stippelen in Slot Egeskov

Op het eiland Funen, centraal ingesloten tussen het westelijke (Jutland) en de oostelijke eilandengroep van Denemarken (Seeland), ligt het Slot Egeskov nabij Kvaemdrup. Het kasteel wordt aanzien als één van de allermooiste waterburchten uit de renaissance periode. Er is heel veel te zien in en rond het slot. Omgeven door een grote walgracht, waarvan het diepste punt ruim 5 meter is, schittert het idyllische kasteel in de weerspiegeling van het water. Halfweg de 16de eeuw moet het voltooid geweest zijn in opdracht van Frands Brockenhuus die het lapje grond van 1150 ha ‘meekreeg’ toen hij Anne Tinhuus huwde.  Lees meer

Als bruidsschat kreeg Frands Brockenhuus het lapje gronde en pootte er een kasteel op
  • Bezoek de mooiste waterburcht uit de renaissance
  • Ontdek de verdedigingsstrategie van het slot
  • Struin rond in de twintig tuinen
  • Ga op de koffie bij de eigenaars
  • Keuze uit 10 musea op het domein
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Later eind 19de eeuw zouden wel nog enkele renovaties en uitbreidingen gebeuren in die zin dat het met een eigen boerderij, smederij en andere ambachtelijke locaties uitgroeide tot een bijna onafhankelijk functionerend wooncomplex. Er werd zelfs een spoorlijn aangelegd vanuit Kvaemdrup tot bij het kasteel. Het domein bevat liefst tien musea die stuk voor stuk een bezoekje waard zijn. Vanuit de lucht gezien, wordt het pas duidelijk hoe uitgestrekt de site is.

Veel is er niet verdwenen sinds de 19de eeuw. Een bezoek vandaag zal je duidelijk maken dat het nog steeds een op zichzelf geënt ‘bedrijfje’ is met ook nog eens een aantal attracties. 
Opvallend in de constructie is de dubbele woonst met ertussen een dikke muur. Als de vijand aanviel langs de ene kant, trok men zich terug in de andere ‘woning’. Er bevond zich ook tussenin een waterput zodat men altijd van water kon voorzien blijven tijdens de belegering van de ‘voorplaats’. 

Tuinenpracht

Regelmatig worden het tuinlandschap en de afzonderlijke tuinen gelauwerd. Het is één groot natuurpark waarin je rustig kan rondstruinen. Een 20-tal tuinen, elk met een eigen thema, bieden bloemen en planten met ontelbare variëteiten. Van de fuchsia alleen al ruim 1200 soorten!
Wie er niet genoeg kan van krijgen, heeft de mogelijkheid om zich een stekje van een plant aan te schaffen en zo een stukje Deens plantengoed over te enten naar zijn eigen tuin.
Er is een grote speeltuin voor de kleinsten, maar ook de jong gebleven volwassenen herbeleven hun kinderjaren in een boomklimparcours. Iets rustiger kan je het houden tijdens een wandeling in het park.

Op visite bij de bewoners

Het is doorheen al die jaren bewoond gebleven, ook vandaag dus nog. De huidige eigenaars hebben niet liever dat je hun domein een bezoekje brengt. Er zijn 66 kamers waarvan je een flink aantal mag doorlopen: de banketzaal, muziekkamer, jachtkamer, Victoria zaal, de isolatiekamer Rigborg waarin een dochter door haar vader vijf jaar als straf moest blijven omdat ze iets te ‘dicht’ was genaderd tot bij een jongeling,… En dan kan je ook nog eens op de eerste verdieping rondkijken. 

Verbazende rijkdom in 10 musea 

Het is bijna onvoorstelbaar maar je kan op het domein in tien verschillende musea terecht en af en toe opent er nóg ééntje haar deuren. Er is sinds 1967 het Veteran Car Museum. Wat begon in een gewone schuur werd al gauw uitgebreid naar andere boerderijgebouwen om de toevloed aan oldtimers de baas te blijven. Een aparte ruimte is ingenomen door een verzameling moto’s en mopeds. Je vindt er een collectie brandweerwagens, kunstgalerijen, een modemuseum, een oude kruidenierswinkel enzovoort. In Titania’s Palace kom je terecht in een fantasiewereld van elfjes, poppen, poppenhuisjes, detailrijk gesneden meubels,… Liefst 15 jaar zouden vooral Ierse vakwerklui bezig geweest zijn met het vervaardigen van deze ‘huisraad’ voor elfenkoningin Titania. Ook voorwerpen verzameld van over de ganse wereld kregen een plaatsje in deze zalen. Een tijdslijn reconstrueert alle vorige bewoners met naam en toenaam en geen enkel detail blijft je weerhouden. Leuk om weten is de herkomst van de naam Egeskov. Het kasteel werd gebouwd op een fundering van palen afkomstig van eikenhout. Daarvoor zou een groot eikenbos nodig geweest zijn. Eikenbos in het Deens is ‘Egeskov’. 
Het mag duidelijk zijn. Naar Egeskov Slot kom je niet voor een enkel uurtje. Het is een dagvullend programma meer dan waard.

Egeskov Gade 18, 5772 Kvaemdrup. Vanaf half april elk jaar opent het de deuren. Voor exacte openingsuren raadpleeg je best de website. Meer info: www.egeskov.dk

Reviews en beoordelingen Egeskov

Heb je zelf tips of opmerkingen over Egeskov? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info