Rondreis Denemarken: Helsingør

Bezoek het Kronborg Slot, een parel van renaissancekunst uit Denemarken

Helsingør ligt in een uithoek van Seeland, het grootste eiland van Denemarken. Het kasteel Kronborg is de belangrijkste attractie. Kronborg Slot werd gebouwd mede dankzij de financiering van de tolgelden die geïnd werden van wie de Øresund wou doorvaren. Het slot diende vanzelfsprekend ook om de vijandigheden uit het buurland Zweden in de kiem te smoren. Het ligt dan ook heel dicht bij de haven van Helsingør op een uitstekend stuk land. In de 16de eeuw werd het uitgebreid o.a. door de Vlaming Antonius van Opbergen tot een koninklijk slot. Een brand in 1629 deed grote delen verdwijnen. De Nederlander Hans van Steenwinckel had de leiding bij de heropbouw maar helemaal de oude grandeur in ere herstellen bleek een te moeilijke opgave. Het enige gebouw dat de brand heeft overleefd was de kapel die in 1582 werd ingewijd. Het noodlot bleef het slot achtervolgen toen Zweedse legers in 1658 als oorlogsschat kostbare kunstwerken weghaalden.  Lees meer

Kasteel Kronborg bezoeken staat gelijk met dé plek verkennen waar Shakespeare de mosterd haalde voor zijn Hamlet
  • Bezoek het Kronborg Slot
  • Mooiste renaissancekasteel van N-Europa
  • Ontdek waar Shakespeare inspiratie haalde voor beroemde tragedie 'Hamlet' 
  • Wandel door het oude stadscentrum
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Vanaf eind 18de eeuw tot 1924 werd het kasteel gebruikt als een kazerne. Pas in 1938 na restauratie mocht opnieuw het publiek binnen. Het blijft niettemin één van de mooiste voorbeelden van een renaissancekasteel uit Noord-Europa. Sinds 2000 staat het vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst. 

Ga zeker een kijkje nemen in de balzaal, een vertrek van bijna 70 m lang met marmeren vloer en een bijzondere plafond.
Neem ook eens een kijkje van op een vestingtoren waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. In de onderaardse gangen daal je af tot in de geheimen van de kazematten. Het oorspronkelijke Kronborg Slot staat bekend als de plaats waar Shakespeare’s tragedie “Hamlet” zich afspeelde. Hamlet vertelt het verhaal van de Deense prins Hamlet. Inspiratie voor het beroemde toneelstuk van Shakespeare deed de auteur op via verhalen over dit kasteel. 

Een uitgebreid bezoek kan je met een audiogids volgen. Meer info: www.kronborg.dk 
Een scheepvaartmuseum neemt nu ook een groot gedeelte van het kasteel in.

Rest er je nog wat tijd over breng dan een bezoekje aan het oude centrum van Helsingør, in de omgeving van de toeristische dienst. Je vindt er nog gebouwen van meer dan 300 jaar oud.

Reviews en beoordelingen Helsingor

Heb je zelf tips of opmerkingen over Helsingor? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info