Rondreis Denemarken: Hilleröd

Ga naar Hilleröd voor het kasteel Frederiksborg

Hillerröd ligt op goed 35 km van Kopenhagen in Noord-Seeland. Het prachtige renaissancekasteel Frederiksborg lokt jaarlijks een grote menigte bezoekers naar het stadje. Op drie eilandjes in het midden van een meer werd het slot gebouwd. Errond ligt een park. Het was de Deense koning Frederik II die in 1560 de opdracht gaf om een landhuis om te bouwen tot een kasteel. Het kreeg de naam Frederiksborg. In de 17de eeuw liet Christiaan IV, de zoon van Frederik II, echter een totaal nieuw kasteel bouwen en het domein uitbreiden tot wat je vandaag kan zien. Zeker doen want de moeite waard.  Lees meer

Misschien wordt het wat moeilijk alle zeventig zalen te doen
  • Waarom is Hilleröd zo populair? 
  • Verken het kasteel Frederiksborg
  • Ontdek de rijkdom aan renaissancekunst
  • Leer over geschiedenis Denemarken in Nationaal Historisch Museum
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De bouw van het huidige kasteel in een Hollandse renaissancestijl werd opgestart in 1599 en in 1622 voltooid. De Hollandse architect Hans Steenwinckel had de leiding tijdens het bouwen. Via de stadspoort op het zuidelijke eiland kom je op het kasteeldomein. Voor de toegang van Frederiksborg moet je drie bruggen passeren en vier poortgebouwen. Zo kom je eerst aan de achterkant van het slot. Voor driekwart ligt Frederiksborg met de twee voorburchten in het meer. Via een portaal met een prachtig gebeeldhouwd fronton kom je op de binnenplaats. Sta je op de binnenplaats, dan ligt recht voor je de Koningsvleugel, links de vleugel met daarin de kapel en rechts wat heet de Prinsesvleugel. 

Op het plein voor het kasteel staat de Neptunusfontein. Dit is niet meer de originele maar een replica uit 1888. Wil je de originele beeldengroep zien dan moet je naar het landgoed van Drottningholm paleis in Zweden. In 1659 werden ze immers ‘meegenomen’ door de Zweden.

Het kasteel lijkt wel uit een sprookje te komen. Met zijn torens en versierde gevels krijgt het een koninklijke allure, maar dan doen we nog eigenlijk het kasteel oneer aan. We kunnen gerust spreken van een paleis. Nadat koning Christiaan IV zijn laatste adem had uitgeblazen, gebruikte de koninklijke familie het paleis van Frederiksborg om hun kunstcollectie in op te bergen. Een felle brand in 1859 veroorzaakte heel wat schade waarbij een deel van de kostbare kunstcollectie in de vlammen opging. Dank zij de milde steun van bierbrouwer J.C. Jacobsen (Carlsberg) werd het kasteel in de zo goed als mogelijk originele staat gerestaureerd.

Deens nationaal Historisch Museum

In 1878 werd het Frederiksborg omgebouwd tot het Nationaal Geschiedkundig Museum. In 1882 werd het opengesteld voor het grote publiek. Je kan er meubels, portretten en schilderijen bezichtigen. De collectie kunst is ondergebracht in meer dan 70 kamers, uiteraard alle prachtig gedecoreerd. De chronologische opstelling geeft een beeld van de geschiedenis van Denemarken vanaf het ontstaan tot heden.

Reviews en beoordelingen Hillerod

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hillerod? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info