Vakantie Roskilde: belangrijkste bezienswaardigheden

Bezoek de kathedraal en ontdek alles over de vikingen en Roskilde

Roskilde ligt op zo’n 35 km ten westen van Kopenhagen op het eiland Seeland. Vanaf halfweg de 10de eeuw tot ca. 1400 was Roskilde de hoofdstad van Denemarken. Daarom kreeg het ook een kathedraal, de Domkirke, die nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden is. Nog steeds worden in deze kerk alle overleden Deense koningen begraven. Je kunt bij een bezoek niet naast de talrijke sarcofagen kijken.  Lees meer

Roskilde klinkt je misschien als muziek in de oren.
  • Wat maakt naast pop Roskilde nog bekend?
  • Bezoek de Domkirke 
  • Ga er kijken naar een Belgische triptiek
  • Ontdek het leven van de vikingen
  • Vaar mee het fjord uit op 'n Vikingschip
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Roskilde ligt op zo’n 35 km ten westen van Kopenhagen op het eiland Seeland. Vanaf halfweg de 10de eeuw tot ca. 1400 was Roskilde de hoofdstad van Denemarken. Daarom kreeg het ook een kathedraal, de Domkirke, die nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden is. Nog steeds worden in deze kerk alle overleden Deense koningen begraven. Je kunt bij een bezoek niet naast de talrijke sarcofagen kijken.

Misschien ken je Roskilde als plaats van het Roskilde Festival, één van de grootste popfestivals die elk jaar tijdens de zomer er plaatsvindt. Maar daarvoor verwijzen we naar andere webpagina’s.

Een andere topbezienswaardigheid van Roskilde is het Vikingschipmuseum (Vikingeskibsmuseet). 

Vikingeskibene

Wijst de keuze van deze locatie voor dit museum op een verhoogde aanwezigheid van de Vikingen? Niet echt. We schreven al dat Roskilde in de 10de eeuw de hoofdstad was. Het was ook de thuishaven van de koninklijke residentie. Omdat het vermoeden bestond dat er een aanval gepland was, sloot men de haventoegang af door vijf Vikingschepen vol te laden met rotsblokken tot ze zonken. Pas tien eeuwen later, vanaf 1962, is men die wrakken boven water gaan halen. 

Aan de hand van wat er van overbleef is men dan die vijf schepen, de Skuldelev ships, gaan reconstrueren. Een film toont deze reconstructie en het ganse verhaal van de vijf schepen. Maar je kan uiteraard de schepen van heel nabij gaan monsteren, netjes nagebouwd zoals ze er 1000 jaar geleden uitzagen.

In de haven kan je tot bij de boten die het museum in haar bezit heeft. 

Wil je je eens een Viking voelen? Dat kan, tooi je in een Viking outfit en ga aan boord van een Vikingschip. Of wil je liever uitgelegd zien hoe zo’n Vikingschip gebouwd wordt, uit welk soort hout het wordt gemaakt, …? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de scheepswerf. Indien je dat wil, mag je er zelf de handen uit de mouwen steken. Men leert er je een scheepstouw te vlechten, hoe je een patroon in hout kerft, enz,
Het summum is natuurlijk wanneer je het fjord kan uitvaren op een Vikingschip. 

Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde.
Meer info: www.vikingeskibsmuseet.dk 

Reviews en beoordelingen Roskilde

Heb je zelf tips of opmerkingen over Roskilde? Plaats je beoordeling

Sevens Renaat 14 augustus 2019

Ideale gids als leidraad voor je reisplanning. Goede beschrijving van de bezienswaardigheden.

de M6 december 2017

top! bedankt

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info