Nijlcruise: een wonderlijke reis door de oudheid

Bezoek prachtige kolossen, tempels en monumenten

Luxor is onbetwistbaar een van de hoogtepunten van een cruise op de Nijl. Waar op deze wereld word je op zulke overdonderende wijze naar een zo hoogstaand verleden gestuurd? Wij hebben speciaal voor jou een prachtige cruise samengesteld die langs alle hoogtepunten van dit gebied komt. Zo weet je zeker dat je geen enkele bezienswaardigheid zult missen en bovendien geniet je van de meest spectaculaire uitzichten vanaf het cruiseschip. Lees meer

Heb je weinig tijd in je vakantie, maar wil je toch veel bezienswaardigheden bezoeken? 
  • Ervaar Luxor, het culturele mekka
  • Bezoek de Kolossen van Memnon
  • Leer meer over de Tempels Edfu en Kombo Ombo
  • Geniet van prachtige uitzichten vanaf Aswan dam en Nassermeer 
Gratis reisgids downloaden

Vallei der Koningen en Koninginnen

Bezoek de necropolis van Thebe, gelegen op de westelijke Nijloever. Ooit verdeelde de Nijl de stad in tweeën: de stad van de levenden op de ene oever en de stad van de doden op de andere. In de Vallei der Koningen, waar de meeste farao’s van de 18de tot en met de 20ste dynastie begraven liggen, kun je prachtige schatten zien. Farao's werden namelijk bedolven onder goud en juwelen en vergezeld van alles wat ze in het hiernamaals nodig zouden kunnen hebben.

Wat verderop, voorbij Madinat Haboe, bevindt zich de Vallei der Koninginnen waar de echtgenotes van de farao’s en andere leden van de familie een laatste rustplaats vonden. De 'Graftombes der Edelen' liggen in dezelfde buurt.

Meer informatie over Luxor en de site van Thebe (Vallei der Koningen en Koninginnen) kun je vinden op: www.sca-egypt.org

Memnon en Karnak

Reis verder om de twee indrukwekkende kolossen van Memnon te bewonderen: twee enorme zittende figuren, uitgehouwen in kwarts, te midden van akkers. En vergeet ook niet om de tempels van Karnak te bezoeken, net buiten Luxor. De belangrijkste is toegewijd aan de god Amon-Re. De bouwgeschiedenis van het tempelcomplex is bijzonder ingewikkeld en het duurde dan ook vele eeuwen tot het bouwproces klaar was.

Edfu, Kombo Ombo en Daraw

De boot brengt je verder naar Edfu, hier kun je de tempel van de valk-god Horus bewonderen, één van de best bewaarde tempels in het land. Tal van zalen, hoven, muren en heiligdommen zijn nog intact. Een tocht over de Nijlwateren brengt je naar Kombo Ombo, waar je de heilige tempel kan bezoeken die toegewijd is aan twee goden: de valk-god Horus en de krokodillen-god Sobek, die hier elk een heiligdom hebben. Mocht je extra tijd hebben, maak dan een ommetje naar het wat zuidelijker gelegen Daraw, waar nog regelmatig een grote kamelenmarkt wordt gehouden.

Dam van Aswan en het Nassermeer

Als je cruiseschip aanlegt in Aswan (ook Assoean) ben je al meer dan tweehonderd kilometer zuidelijk van Luxor. De belangrijkste historische monumenten blijven elkaar opvolgen op de Nijlvlakte. Aswan dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de aanwezigheid van de gelijknamige stuwdam, de 'Hoge Dam'. Toen de dam in 1972 in gebruik werd genomen, hadden 30.000 mensen tien jaar lang hard gewerkt met financiële steun van de Sovjet-Unie. De stuwdam is 92 meter hoog en 4 km lang. Het water achter de dam, het Nassermeer, strekt zich over honderden kilometers uit tot ver in Soedan.

Tempel van Isis

Terwijl op het eiland Philae aan de dam gewerkt werd, werkten tientallen archeologische teams samen om een aantal monumenten te redden en de ondergrond verder te onderzoeken. Met de steun van UNESCO konden 22 monumenten verplaatst worden, naar diverse plaatsen in binnen- en buitenland. Een aantal ervan kwamen terecht op een wat verder gelegen eiland in de Nijl, Agilkia. Zeker de moeite waard om te bezoeken daar is de bijzondere Tempel van Isis (waarnaar Parijs is genoemd, 'Par Isis'). Op hetzelfde eiland kun je ook nog het tempelcomplex van Philae zien, de Kiosk van Nectanebo, het geboortehuis van Ptolemaeus VI en de tempel van Hathor, de godin van de muziek.

Abu Simbel

Het meest bekende verplaatste monument is zonder twijfel de Grote Tempel van Abu Simbel, die ongeveer 250 km ten zuiden van Aswan heropgericht werd. De verplaatsing ervan was erg moeilijk, omdat de tempel niet vrijstaand was maar uitgehouwen in de rotsen. Daarom werd de tempel in zo’n duizend stukken gezaagd, deze stukken wogen soms wel 15 ton. Vlak bij deze Grote Tempel (ook: Tempel van Ramses II) staan 4 enorme beelden van een jonge farao in zithouding. Even verderop staat nog de Kleine Tempel van Abu Simbel, die Ramses II liet bouwen voor Nefertari, zijn meest geliefde vrouw.

Cruisetochten eindigen meestal hier. Veel passagiers vliegen terug naar Caïro om de stad te bezoeken en de nabijgelegen monumenten van Gizeh.

Reviews en beoordelingen Nijlcruise

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nijlcruise: een wonderlijke reis door de oudheid ? Plaats je beoordeling

Hilde Debrabandere19 maart 2022

Enorm nuttige informatie. Doet je wegdromen.

Geert3 maart 2021

Prima infobundel met praktische links. Mooi.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info