Noord-Nederland: Drenthe

Ontdek de vele mogelijkheden van Drenthe

Behalve zijn alom geroemde natuur heeft de provincie Drenthe ook nog zijn hunebedden om trots op te zijn. De min of meer centraal gelegen hoofdstad Assen is een geschikte uitvalsbasis. Je kunt er zowel een behoorlijke brok archeologie bewonderen als luisteren naar draaiorgels terwijl de kinderen aan het speuren zijn in het “Drents Museum”. De mogelijkheden voor fietsen en wandelen zijn onbeperkt. Diverse routes voor elk soort stapper of fietser. En kende je het monumentendorp Orvelte al. Doet Westerbork geen lichtje branden?  Lees meer

Je waant je zo vrij als een vogel ... op de fiets of wandelend in de Drentse natuur.
  • Verken de prachtige natuurparken van Drenthe
  • Bezoek in Assen het Drents Museum
  • Paradijslijk fiets- en wandelgebied
  • Ontdek de hunnebedden van Drenthe  
  • Flaneren in gezellige Drentse dorpjes met een verhaal
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Assen

Bij een verkenning van Drenthe kan je de hoofdstad niet over het hoofd zien. Assen heeft niet de allure van sommige andere provinciehoofdsteden, maar heeft toch wel een en ander te bieden. De best gekende inwoner is Bartje, het boerenjongetje uit een boek van Anne de Vries, dat bekend werd door zijn uitspraak “Ik bid niet veur brune bonen”. Zijn bronzen beeld staat in de Oostersingel en herinnert aan de harde strijd van grote gezinnen in de armoedige tijd tussen beide wereldoorlogen. Het “Drents Museum” is het belangrijkste museum van de stad. Bezoekers krijgen er een goed beeld van de Drentse geschiedenis en cultuur. Naast de uitgebreide archeologische collectie is er ook aandacht voor de kunstnijverheid (glas, porselein, aardewerk, keramiek, zilver, …), kleding, volkskunst en beeldende kunst van rond 1900. Kinderen worden beschouwd als belangrijke bezoekers, voor hen zijn er spannende speurtochten en een heuse “Ontdekkingskamer”.

Cultuur

Liefhebbers van shoppen komen niets te kort in Assen en kunnen bovendien terecht op de twee wekelijkse markten. Voor een eerste kennismaking met natuur in Drenthe kan je al moet je naar het 109 hectare grote Asserbos, dat in het stadscentrum gelegen is. Hier bevindt zich ook het behoorlijk unieke “Draaiorgelmuseum”, de tweede grootste verzameling in haar genre in Nederland. Elke 2de en 4de zondag van de maand zijn er concerten en dan kan je luisteren naar kermisorgels, straatorgels, dansorgels en concertorgels. Het grootste tuinpark van de stad is het landgoed Overcingel (5 ha), met tal van bijzondere planten en bomen. Drenthe beschouwt zichzelf als dé fietsprovincie van Nederland; je kunt dus ook in Assen op de fiets. Voor informatie over de diverse fietsmogelijkheden kan je terecht op het VVV-kantoor. Het belangrijkste fietsevenement van het jaar is de Fietsvierdaagse, die doorgaat in de maand juli.

Hunebedden in de natuur en ruimte voor sportievelingen

Wil je alle Drentse hunebedden aandoen dan is er een 95 km lange autoroute die ze verbindt, daarvoor start je best in Borger. Onderweg van de ene vindplaats naar de volgende kan je volop genieten van de Drentse natuur, maar dat laatste kan je natuurlijk ook zonder die grafkelders aan te doen. In die natuur is er bovendien een zeer gevarieerd aanbod voor sportievelingen allerhande.

Flint’n Hoes

In de buurt van Borger (op de Hondsrug), vlakbij het grootste hunebed van Nederland, staat het “Flint’n Hoes”, “het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum”. In dit museum wordt het verhaal verteld van het volk dat de hunebedden plaatste en krijg je alle informatie over soortgelijke grafkelders elders in de provincie. Op diverse plaatsen in Drenthe werden in het totaal 52 “hunebedden” teruggevonden. Deze uit keien opgebouwde grafkelders uit het Neolithicum, ongeveer drieduizend jaar voor het begin van onze jaartelling, lagen oorspronkelijk verborgen onder zandheuvels. Ze werden aangelegd door mensen van de zogenaamde Trechterbekercultuur en zijn geconcentreerd rond Emmen, op de Hondsrug en nabij Havelte.

Prachtige natuur

Prachtige natuur is er in overvloed in Drenthe, maar enkele locaties worden vaak vermeld als de allermooiste, meer bepaald de Hondsrug en het Ellertsveld. Daarnaast zijn er ook 3 nationale parken: het “Dwingelderveld” (het grootse vochtige heidegebied van West-Europa), het “Drents Friese Wold” (een bos- en heidegebied) en de “Drentsche Aa” (een beek- en esdorpenlandschap langs de gelijknamige beek).

Fiets- en wandelmogelijkheden

Fiets- en wandelmogelijkheden zijn er te over in Drenthe. Fietsers kunnen gebruik maken van drie deelkaarten: Noord, Zuidoost en Zuidwest, maar er zijn natuurlijk ook diverse fietsroutes uitgezet. Er is eveneens een ruime keuze aan wandelroutes. Meest opvallend zijn de “Knapzakroutes”, allemaal ongeveer 12 km lang, die je toelaten het landschap grondig te verkennen. Voor een selectie uit de 60 knapzakroutes kan je terecht op www.knapzakroutes.nl Daarnaast zijn er mogelijkheden voor gps-wandelen en Nordic Walking. Wandelaars zowel als fietsers kunnen “letterboxen”, waarbij je op avontuur trekt in de natuur. Ben je op zoek naar andere sportieve uitdagingen dan is er ruimte voor paardrijden (500 km ruiterpaden), skaten (400 km routes), ballonvaren, watersporten, enz…

Langs Drentse dorpen

Midden de Drentse natuur liggen tal van dorpen. Enkele van de mooiste doen we aan: Orvelte (eigenlijk een openluchtmuseum), Westerbork combineert heden en verleden, net als Diever en het nabije Vledder trouwens, terwijl Emmen het vooral moet hebben van de natuur.

Orvelte wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Nederland; eigenlijk is het een levend monumentendorp met talrijke met riet bedekte Saksische boerderijen. Daar worden nog ambachten beoefend die elders al lang verdwenen zijn. Je kunt er terecht in een authentiek Drents boerencafé of op speciale markten en een biologische kaasmakerij bezoeken. De auto is er niet welkom maar rondritten maken met de huifkar is een uitstekend alternatief.

Westerbork is wereldwijd gekend om zijn enorme radiotelescoop die constant het heelal afzoekt. De zwartste pagina’s uit de geschiedenis van het dorp situeren zich tijdens de Tweede Wereldoorlog toen via Kamp Westerbork meer dan honderdduizend joden, zigeuners en verzetslieden hiervandaan gedeporteerd werden door de nazi’s. Eén van hen was de nu wereldwijd bekende Anne Frank. Ter nagedachtenis van al die slachtoffers van de nazi’s werd een Herinneringscentrum uitgebouwd. Tegelijkertijd is dit herinneringscentrum een waarschuwing tegen het opnieuw opflakkerende bruine gedachtegoed. Verspreid over het dorp liggen Saksische boerderijen die verwijzen naar het landbouwverleden. Ongewoner is het “Museum voor Papierknipkunst”, dat doet denken aan activiteiten op televisieloze avonden.

In Diever zijn veel sporen te vinden van menselijke activiteit in het verleden. Er zijn hunebedden, funderingen van een kerk uit de 9de eeuw en een Romaanse toren uit de 12de eeuw. Aan het verleden wordt ook herinnerd op de Shakespeare-markten tijdens de zomer. In het nabije Vledder (e-mail) is er een origineel museum: “Museum voor Valse Kunst”, waar er ook aandacht is voor hedendaagse grafiek en glaskunst. Emmen, te midden de bossen, is het voornaamste dorp aan de Hondsrug. In de onmiddellijke omgeving liggen diverse grote bossen: de Emmerdennen (235 hectare), het Noordbargerbos (271 hectare), het Oosterbos (300 hectare) en het Valtherbos (500 hectare). Talrijke wandelroutes leiden je door deze bossen, langs heide en zandverstuivingen, voorbij beken en moerassen,…

Reviews en beoordelingen Drenthe

Heb je zelf tips of opmerkingen over Drenthe? Plaats je beoordeling

Marc Vaes5 april 2023

👍👍👍

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info