Auschwitz en Birkenau bezoeken? Hoe er naar toe?

Opgelet: dit bezoek blijft aan de ribben plakken

Hoe is dit kunnen gebeuren? Een vraag die na een bezoek aan Auschwitz misschien wel voor altijd door het hoofd spookt. Hier stierven meer dan 1,1 miljoen mensen. Mannen, vrouwen en kinderen die echter voor de Nazi's geen levende wezens waren maar eerder 'objecten' die moesten vernietigd worden.

Auschwitz zou het grootste concentratiekamp en uitroeiingskamp worden van de Holocaust. Een bezoek blijft aan de ribben plakken. Oorlog is overal al geweest en blijft dat helaas ook nog vandaag. Maar wat die oorlog met mensen deed in Auschwitz is ver buiten de grenzen van het gezond verstand. En toch gebeurde het. Lees meer  

Hoe is zoiets mogelijk geweest? Die vraag blijft je achtervolgen.
  • Bezoek aan Auschwitz I en Birkenaukamp
  • Confrontatie met onmenselijk leed
  • Ongeloof bij de vreselijke gruweldaden
  • Realiteit nog véél erger dan op tv, boek, tijdschrift
  • Lees onze praktische tips voor een bezoek 
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 7,5

Een bezoek aan Auschwitz kan je individueel doen maar het is aangewezen om het met een georganiseerde dagtrip te doen. Het wordt opgesplitst in het hoofdkamp Auschwitz I en het Birkenau-kamp (Auschwitz II). Dit is geen doordeweekse uitstap. Je wordt geconfronteerd met de dood en wat mensen met elkaar kunnen aandoen. En toch moet dit bewaard blijven, deze gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Om te (proberen) vermijden dat het nog eens zou gebeuren.

Auschwitz I

Hoe vreselijk kan een leugen zijn. Boven de ingang hangt de bekende 'slogan' 'Arbeit macht frei'. Slechts weinigen zouden levend hier uitkomen. Joden, Polen, Sovjets, politieke gevangenen, zigeuners, homoseksuelen en zovele anderen zaten hier gevangen, werden er vernederd, waren hier nog nauwelijks mens. In de blokken word je geconfronteerd met de onbegrijpelijke omstandigheden waarin de gevangenen moesten zien te overleven. Een ongelijke strijd. Voorwerpen, foto's, bezittingen, ... zijn stille getuigen van zoveel leed dat hier zich afspeelde. Er ligt een boek, een enorm groot boek, met de namen van de Joden die er de dood werden ingejaagd. Maar nog zijn niet alle namen daarin opgenomen wegens onbekende slachtoffers.

Auschwitz II (Birkenau)

Vanuit Auschwitz I kan je met een shuttlebus (gratis) naar het uitroeiingskamp Birkenau dat nog veel groter is. Iedereen kent de beelden wel van tv of uit boeken ... De realiteit hakt er nog duizenden keer feller op in. Ongeloof vooral en toch gebeurde het. Wagon na wagon werd binnen gereden. Zo ver je kan zien staan barakken waar zij die de deportatie al hadden overleefd (dagen zonder water of voedsel) werden in ondergebracht. Vrouwen, mannen, kinderen, ganse families werden uit elkaar gehaald. Bijna 90 % van zij die hier aangereden werden, werden naar de gaskamers gestuurd. De sterktsten moesten hard werken in erbarmelijke omstandigheden. Hoe veel kan een menselijk lichaam lijden, denk je dan.      

Bezoek Praktisch

  • Je kan Auschwitz individueel bezoeken op eigen tempo. Maar in Birkenau vind je geen borden met uitleg. Een georganiseerde dagtrip is een andere mogelijkheid. 
  • Vanuit Krakau is het een vlotte verplaatsing naar Auschwitz. Dat kan met de bus. Ze vertrekken aan het Krakau bus station. Een halte ligt aan het kamp, duur busrit ca. 90 minuten. Of met de trein (nog 3 km van het kamp). Maar je kan dan de bus nemen vanaf het station.
  • Met de eigen wagen of huurauto kan ook. Je betaalt dan wel tol op de autosnelweg en de parking bij het kamp is betalend.
  • Mee met een rondleiding? Er zijn heel wat organisaties. Op de Grote Markt vind je in de Lakenhal een informatiestand. Boek je uitstap online naar Auschwitz.
  • Om Auschwitz te bezoeken zonder gids, dan ben je gebonden aan een tijdschema. Reserveren kan via https://visit.auschwitz.org/  

Reviews en beoordelingen Auschwitz

Heb je zelf tips of opmerkingen over Auschwitz? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info