Stadswandeling Warschau: alle hoogtepunten in 2 routes

Doe een wandeling in het oude stadsdeel en in Centraal Warschau

Het is te danken aan de onverdroten inzet, weerbaarheid, doorzettingsvermogen en kracht van het Poolse volk dat je vandaag het Warschau kan zien zoals het er vroeger heeft uitgezien. Want, inderdaad, ruim driekwart is niet meer origineel omdat Warschau heel erg te lijden had onder de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog. In één deel gaan we met een korte route op verkenning in de oude stad, noordelijk van het stadscentrum. Deel twee brengt je in een veel groter gebied in het centrale deel van de stad. Lees meer

Je zal keuzes moeten maken ... of wat langer in de hoofdstad blijven logeren. 
  • Ontdek Warschau met 2 stadswandelingen
  • Ga op stap in de oude stadskern
  • Maak keuzes uit gevarieerd en groot aanbod musea 
  • Veel architecturale schoonheid in andere deel
  • Lees over de bezienswaardigheden en selecteer
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 7,5

Wandelroutes te vinden in betalende reisgids

Stadswandeling Warschau Oude Stad op de kaart

  • Afstand: 1,75 km

Stadswandeling Centraal-Warschau op de kaart

  • Afstand: 12,2 km

De oude stad (wandeling deel I)

De route in het oude stadsgedeelte is vrij kort, nog geen 2 km. Je zal verbaasd toekijken hoeveel moois op korte afstand te zien is. We beperken ons dan nog tot de hoogtepunten. De belangrijkste feesten (religieus of militair getint) vinden plaats in de Kathedra Polowa Wojska Polskiego of de Veldkathedraal van het Poolse leger. Wie interesse heeft in leven en werk van Marie Curie zal het Maria Sklodowska (haar echte naam) museum willen bezoeken. Je komt ook nog voorbij een restant van een verdedigingsmuur die vroeger de stad omwalde. Ook deze muur moest eraan geloven tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd heropgebouwd met o.a. bouwstenen van vernielde historische gebouwen uit Nysa en Wroclaw. Vandaag vormt die de scheiding tussen het oude stadsdeel en het moderne.   

Twee pleinen mag je niet missen. Het Slotplein met de herenhuizen, het koninklijk paleis en de Sigismundzuil. Het hart van de oude stad ligt op het Marktplein. Dit deel werd bijna volledig verwoest door de Duitse aanvallen. Alle is zo getrouw mogelijk heropgebouwd. Een iconisch beeld is het kleine bronzen standbeeld van een kindsoldaat, Maly Powstaniec. Lees veel meer over de bezienswaardigheden uit de wandeling deel I in de reisgids.        

Centraal Warschau (wandeling deel II)

In dit deel van de stad zijn er zoveel bezienswaardigheden dat je er maar een paar zal kunnen van naderbij verkennen. Of je moet kiezen, of je moet wat langer in Warschau verblijven en dat is de makkelijkste oplossing. De route is immers iets meer dan 12 km lang.

Veel musea zal je onderweg tegenkomen. We pikken er enkele uit: Fryderyck Chopin Museum (één der bekendste inwoners uiteraard), het Nationaal Museum (van antiek oudheid tot nu), de Zachęta Nationale Kunstgalerij (hedendaagse kunst), het Pawiakgevangenis Museum, gebouwd op funderingen van een vroegere gevangenis gebruikt tijdens de Duitse bezetting. In het museum wordt dieper ingegaan op deze vreselijke periode voor Warschau. Het POLIN museum gaat in op de geschiedenis van de Poolse Joden en hun cultuur.

Wil je er één die wat uit de band springt, dan kunnen we het Muzeum Karykatury warm aanbevelen met cartoons, satirische prenten, leuke kunstwerken van Poolse en buitenlandse artiesten. Voor een overzicht verwijzen we naar de reisgids.

Architecturale parels

Imponerende gebouwen door hun omvang en verfijning zijn het Presidentieel Paleis, het Paleis van Cultuur en Wetenschap (8ste hoogste gebouw binnen EU).

Andere bezienswaardigheden

Kerken zal je op vele plaatsen vinden in Warschau. De Heilig Kruiskerk is één van de mooiste, in een barokstijl. Hier bevindt zich in een urne het hart van Chopin. Het Pilsudskiplein is het grootste plein in Warschau. Een van de grootste theaters in Europa staat in Warschau op het Theaterplein. Het heeft een neoklassieke stijl.  

Reviews en beoordelingen Stadswandeling Warschau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Stadswandeling Warschau? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info