Citytrip Warschau: alle bezienswaardigheden en info

Ga kijken hoe de stad na de bijna totale vernieling uit WO II compleet uit de as verrees

Warschau is vandaag een stad is waar het aangenaam flaneren is tussen de historische gebouwen in het oude stadsdeel (Stare Miasto) ten noorden. Waar je heel wat uren kan vertoeven in het levendige stadscentrum met een bonte mix van oud en modern, van talrijke musea, mooie stadspleinen en opvallende stadssymbolen. Waar gelukkig nog het Joodse erfgoed is hersteld en waar een druk business- en shoppingdeel ook tot het grote Warschau behoort. Maar wat je vandaag ziet, is niet meer het originele. Lees meer   

Warschau schittert opnieuw, met dank aan de inzet, werkkracht en moed van het Poolse volk.
  • Bezoek het oude en moderne Warschau
  • Verken op eigen tempo met onze 2 stadswandelingen
  • Ontdek ook de bezienswaardigheden rond de hoofdstad
  • Lees veel meer over Warschau in onze reisgids Krakau-Warschau 
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 7,5

Warschau lag na de Tweede Wereldoorlog voor meer dan driekwart plat, zo achtergelaten door de Duitsers. De stad was dood. Maar zie, met vereende krachten, een grote moed en doorzettingsvermogen van de Polen 'blinkt' Warschau als tevoren. Niet alleen de historische kern werd bijna identiek heropgebouwd. Ook alle monumenten, kerken en paleizen die je nu ziet zijn een waarheidsgetrouwe kopie. UNESCO beloonde de stad met een plekje op de Werelderfgoedlijst om als voorbeeld te dienen van hoe historische monumenten en gebouwen kunnen gereconstrueerd worden.

Twee stadswandelingen

De meeste en belangrijkste bezienswaardigheden liggen op de westelijke oever van de Wisla rivier. Met een stadswandeling verkennen we het oude stadsgedeelte. De route bedraagt nog geen 2 kilometer. Hier vind je prachtige kerken, pleinen omzoomd met grote herenhuizen, paleizen en musea. De andere stadswandeling is veel langer, ruim 12 kilometer. Je zal dus verplicht zijn om keuzes te maken, tenzij je een paar dagen in Warschau verblijft. Hoogtepunten zijn de vele musea over kunst, muziek, het Poolse leger, de Joden, de Holocaust, grafische kunst enz. Maar ook in dit deel staan heel wat gebouwen die een blik meer dan waard zijn. En ook hier kan je over gezellige pleinen stappen, kerken bezoeken, terrasjes doen, ... 

Bezienswaardigheden rond de stad

Op relatief korte afstanden kan je rond de hoofdstad Warschau naar nog een paar populaire bestemmingen. Wil je Chopin beter leren kennen, ga dan naar Żelazowa Wola, het dorp waar de beroemde componist is geboren. Er is een tentoonstelling, je ziet de favoriete piano van de componist en tegelijk begenadigde pianist. In het parkje rond het museum klinkt muziek van Chopin.

Een prachtig natuurgebied is het Kampinos Nationaal Park, ongeveer 40 km buiten Warschau. Bijna 70 % is woud met dennenbomen. De eland is het symbool van het natuurpark. In het park ligt ook een begraafplaats en een klein museum over slachtoffers van massa executies door de Nazi's.

Genieten van water en allerlei watersportfaciliteiten kan in het kunstmatige Zegrzemeer. Een pracht van een kasteel uit de 17de eeuw is het Kasteel van Czersk,  op minder dan 40 km van het centrum. Van mei tot september vinden er elk weekend ridderspelen plaats met attracties, shows, ...  Liefhebbers van oude ambachten, folklore, oude gebouwen moet naar het Mazovisch Dorpsmuseum. Hier is een traditioneel 19de-eeuws dorp compleet nagebouwd.

Een melkbar? 

Geen grap of zo, maar een Bar Mleczny is eerder een café. In ere hersteld want na de val van het communisme verdween dit fenomeen dat trouwens hier in Warschau zijn oorsprong vond in 1896. Bezoek eens zo een melkbar en geniet er ook van de traditionele Poolse gerechten: lekker en helemaal niet duur.   

Bereikbaarheid

Met het vliegtuig is het vlot reizen, vanuit elke Europese internationale luchthaven. Je landt op het Warschau Chopin Airport, op minder dan 10 kilometer van het centrum. Met een huurauto of openbaar vervoer kan je naar het centrum doorreizen: met de bus of per trein. Makkelijk en vrij vlot. Met de wagen vanaf je thuisbestemming of met de trein is een andere optie. Per spoor zijn er internationaal goede verbindingen. Tussen Warschau en Krakau liggen ongeveer 250 km.   

Reviews en beoordelingen Warschau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Warschau? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info