Citytrip Krakau: alle bezienswaardigheden en praktische info

Maak kennis met Krakau, één der meest historische steden van Europa

Krakau staat bol van geschiedenis en cultuur. Dat de stad zo goed als ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, is een zegen want zo kan je vandaag genieten van de historische pracht met een stadskern die niet moet onderdoen voor steden als Wenen en Praag op vlak van detailrijke schoonheid van gebouwen en monumenten. Vele toeristen komen jaar na jaar naar Krakau en hoewel je er, zeker in de zomermaanden, over de koppen kan lopen, blijft de stad immer haar charme en aantrekkingskracht bewaren. Krakau bezoeken staat gelijk aan een ongekende weelde aan bezienswaardigheden, aan cultuurschoonheid en een onuitwisbare beklijvende geschiedenis. Lees meer

Geniet van de weelde aan historische rijkdom in Krakau. Geschiedenis en cultuur beleving ten top.
  • Ontdek Krakau: historisch en fascinerend
  • Verken historische stadskern en Joodse wijk
  • Download onze stadswandeling
  • Trek gerust een paar dagen uit voor Krakau
  • Verken de bezienswaardigheden rond de stad
  • Lees er alles over in onze reisgids Krakau -Warschau
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 7,5

De stadskern biedt een middeleeuws uitzicht. Deze historische troef samen met de rijke voorraad aan monumenten maakt een bezoek aan Krakau onvergetelijk.

Grote Markt

Nergens anders in Europa vind je trouwens een groter middeleeuws getooid stadsplein. Helemaal omringd door kerken en paleizen heb je al voldoende bezienswaardigheden om alleen al op de Grote Markt uren te vertoeven. Hoofdattracties zijn de Lakenhal, een grandioos gebouw uit halfweg 14de eeuw. Het bevat een shoppingcenter, een kunstgalerij, en enkele cafeetjes. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad, dan mag je de Raadhuistoren niet missen. Een ander interessant museum met de focus op de stadsgeschiedenis en o.a. de Joodse cultuur is het Historisch Museum. In een uithoek van de Grote Markt staat het Hipolitów Huismuseum dat inzage biedt in het leven van de rijkere bevolking van Krakau in de periode 17de-19de eeuw. Eén van de kerken op de Grote Markt is de Mariakerk met de hoge gotische wachttoren. Het interieur is werkelijk adembenemend. Kleiner van formaat en zelfs ouder dan het aangelegde plein is de romaanse Sint-Adalbertkerk.         

Niet te missen

Er zijn tal van musea, monumenten, kerken en gebouwen die je aandacht verdienen zoals het stenen fort Barbacane, de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Sint-Andreaskerk, het Wawel kasteel, de Wawelkathedraal. Deze en nog veel meer kan je terugvinden in de stadswandeling in en rond de historische kern, ten noorden van de rivier de Wisla.

Maar er liggen nog tal van bezienswaardigheden in het zuidelijke deel van de stad. Iets heel ongewoon is het Pinball Museum, zeg maar een speelhal maar dan nog eentje met flipperkasten van weleer. Moderner gaat het er aan toe in het Aquarium en Museum voor Natuurgeschiedenis. Het oude Joodse gebied heet Kazimierz en ligt aan de zuidelijke kant van de stad. Hier zijn de Remuh Synagoge, een Joodse begraafplaats en een boeiend museum over de Joodse geschiedenis van Krakau de blikvangers in dit deel. Een minder bekend museum is het Etnografisch Museum met een vaste collectie over de Poolse volkscultuur, nagebouwde interieurs, kunst, klederdracht enz.  

Een adempauze tussen al het prachtige vertoon is een wandeling in het stadspark Planty Park dat rond de oude stadskern ligt. 

Twee stadswandelingen

Er is zoveel te zien en de stad ook zo uitgebreid dat we niet alles in één wandeling kunnen vatten. Vandaar dat we meteen twee stadswandelingen hebben uitgewerkt. Onder de rubriek 'Wandelroutes' verneem je meer over de twee stadswandelingen in Krakau.

Rond de stad

Ook buiten de grenzen van de stadswandelingen die we ontwierpen bevinden zich nog enkele plekken die een bezoek zeker waard zijn. Zo is er het Muzeum Witrazu (over glas-in-loodramen), Nationaal Museum (kunstverzamelingen en historische schatten), de grafheuvel Kosciuszko, klooster Tyniec, Pools luchtvaartmuseum, MOCAK historisch museum over Krakau tijdens de Duitse bezetting, de Wieliczka zoutmijn (UNESCO Werelderfgoed).

Bereikbaarheid

Met het vliegtuig kom je aan in het Johannes Paulus II International Airport, dat op goed 11 km ten westen van de stadskern ligt. Vanuit Warschau ben je er in minder dan een uur vliegen. Vanuit de meeste Europese steden zijn er rechtstreekse vluchten.

Milieubewuster is om vanuit Warschau met de trein naar Krakau te reizen. Dan zie je al veel van het land. Er zijn twee stations in Krakau: Glowny en Plaszow. Boek je tickets op voorhand, het drukt de kosten van een treinreis. 

Met de wagen of bus vanuit Warschau kan ook natuurlijk. Met de bus vraagt zo'n 5 uur. De frequentie van de busdienst is hoog, 7 op7. Tussen Warschau en Krakau liggen ongeveer 250 km.   

Reviews en beoordelingen Krakau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Krakau? Plaats je beoordeling

conny Borgmans8 april 2019

goede, duidelijke gids met bruikbare tips

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info