Cabo Tiñoso, een unieke kust met prachtige panorama's

Bezoek gratis de militaire installaties van Cabo Tiñoso, de verdediging van Cartagena

De Costa Blanca kent meerdere onbekende plekjes waar amper toeristen komen, zoals de Sierra Espuña en de Riu Seco. Dankzij een local ontdekten we Cabo Tiñoso, niet zo ver van Cartagena. 

Cabo Tiñoso is een uitstekende rots die de baai van Cartagena vormt. Een ideale plaats om die baai tijdens oorlogstijd te verdedigen. Het is dan ook logisch dat hier een militaire nederzetting stond. Na een grondige restauratie, in 2009, zijn die gebouwen nu te bezoeken. Enerzijds krijg je unieke bouwwerken te zien maar anderzijds kan je ook genieten van prachtige panorama's die steeds wisselend zijn.  Lees meer

Geniet van unieke uitzichten boven op de top en op de route naar de kust.
 • Wandel door de militaire gebouwen en ontdek unieke plekjes.
 • Maak een wandeling op de bergflank van de Cabo Tiñoso.
 • Ontdek de installaties van Bateria del Atalayon, de Bateria de Castillitos en de Bateria de Jorel.
 • Sta in bewondering voor de zeer grote kanonnen.
 • Geniet van de rust en de vele panorama's over de baai.
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Vooraf een praktische zaken:

 • de site is gratis te bezoeken;
 • er is geen enkele voorziening: geen drank, geen toiletten, geen vuilbakken;
 • de weg is niet gevaarlijk, er is een snelheidslimiet van 30 km/u, bochten zijn onoverzichtelijk, wegdek is in vrij goede staat, alleen geschikt voor personenwagens en zeker niet voor campers;
 • boven is er een kleine parking voor een 10-tal wagens, de extra parking was van evenveel plaatsen was bij ons bezoek begin 2019 niet toegankelijk door afgebroken rotsen;
 • het is een ideale plek om te picknicken maar neem je afval terug mee naar beneden;
 • de rit heen en terug vanaf beneden en de wandeling tot het eindpunt neemt minimaal 3 uur in beslag;
 • doe dit vooral bij mooi en zonnig weer, is er veel wind hou er dan rekening mee dat het daar boven iets frisser is dan beneden;
 • de wandeling boven is niet lastig, het is een lichte helling en alles is heel mooi aangelegd;
 • je kan naar boven fietsen en er zijn er heel wat die dat doen, maar het is klimmen over een lange afstand en met fijne tubes zou ik dit zeker niet doen wegens de steenslag die op de weg ligt.

Waar starten?

Ideaal is om te starten vanaf het uitzichtspunt op de E22 tussen Cartagena en Mazarron. Het uitzichtspunt is heel duidelijk aangegeven en draagt de naam 'Mirador Cuestas del Cedacero'. GPS-coördinaten: N37° 35' 9.12"  W 1° 9' 25.06".
Je krijgt daar een zicht over de kust van Los Madriles, dus niet de Cabo Tiñoso.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Waar begint de klim naar de Cabo Tiñoso?

Die begint op de kruising van de E22 en de RM-E23. Kom je van het uitzichtspunt dan zie je een pijl naar rechts staan richting Campillo de Adentro. Je moet dus rechtsaf maar die weg maakt een bocht om uiteindelijk de E22 te kruisen naar links. Gewoon een maatregel opdat het afslaand verkeer het doorgaand verkeer niet zou hinderen. Van zodra je op die RM-E23 zit is het steeds de hoofdweg volgen, je kan niet missen. Eerst is het redelijk breed en je rijdt nog wel wat kilometers vooraleer je aan de echte klim begint. 

Geef je de GPS-coördinaten in van de eerste kleine parkeerplaats met zicht op zee dan mis je dit zeker niet: N 37° 33' 35.78"  W 1° 8' 16.49"
Vanop deze plaats kan je ook wandelingen maken.

Op weg naar het eindpunt kom je langs beide kanten van de bergwand en krijg je meteen ook heel wat verschillende panorama's te zien. Stoppen is niet altijd mogelijk. 

Het eindpunt is de 'parking', veel meer dan 10 plaatsen waar je je auto kan achterlaten zijn er niet als de kleine parking iets hoger niet bereikbaar is. De coördinaten van ‘Parking Castillitos’ zijn: N 37° 32’ 27.93”  W 1° 7’ 34.09”
De afstand vanaf het eerste uitzichtspunt (Mirador Cuestas del Cedacero) tot aan de parking bij de batterijen bedraagt 11,2 km.

Waar wandelen?

Van hieruit kan je grotere wandelingen maken op de Cabo Tiñoso, maar het is absoluut niet duidelijk waar je gaat belanden en het zijn geen luswandelingen. Het merendeel zal zich echter beperken tot het bezoek aan de batterijen. Je kan overal vrij rondwandelen en van het ene gebouw naar het andere gaan. Wat je zeker niet mag missen is het plateau van de grote kanonnen want op die plaats krijg je prachtige panorama’s te zien inclusief de wilde rotskust van deze kaap.

Waar iets eten en drinken?

Boven kan het dus niet, daarvoor moet je terug naar beneden. Daar zijn de gelegenheden beperkt. Als je terug op het kruispunt bent van de E22 en de RM-E23, dan ga je naar links. Wat verder ga je opnieuw linksaf naar La Azohia. Zo kom je op de kustweg terecht. Bijna op het einde ligt in de Calle Roda 1 het Restaurante Molina La Azohia. Het is open van 10 tot 23 uur, behalve op dinsdag (onder voorbehoud), hun adres: Calle Roda, 1, 30868 Cartagena, hun webpagina: https://restaurante-la-bodega-molina-la-azohia.negocio.site/ 

De batterijen op de Cabo Tiñoso

Om de baai van Cartagena te beschermen werd er in 1926 beslist om zo'n 40-tal kanonnen te plaatsen. De Cabo Tiñoso is daar een onderdeel van. Op deze kaap zijn er drie complexen gebouwd tussen 1933 en '36: de Bateria del Atalayon, de Bateria de Castillitos en de Bateria de Jorel. De eerste ligt achter de parking en goed bereikbaar mits een fikse klim. Ze is gerestaureerd maar minder interessant dan de andere batterijen, de uitkijkpost is wel nog te herkennen. 

De andere batterijen liggen op het wandeltraject. Eerst kom je langs de Castillitos en vervolgens bij Jorel. Interessant om weten is dat dit militair complex af was op het ogenblik dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak (1936 - 1939). Een groot kanon werd al meteen afgebroken en verplaatst naar Almeria.

Die twee grote kanonnen op de batterij Castillitos kunnen een projectiel van één ton afvuren op een afstand van 35 kilometer. Samen met de Batería de Cenizas, even voorbij Cartagena, die uitgerust was met dezelfde kanonnen konden ze zo deze baai volledig verdedigen tegen elke vijandige aanval. Als je weet dat er nog 40 andere kleinere kanonnen stonden opgesteld dan was het wel duidelijk dat elke aanval kon gestopt worden. Het leger wist ook dat deze verdediging ietwat overdreven was en de kanonnen van Castillitos die je nu nog kan zien zijn maar één keer gebruikt geweest, in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Ze werden zelfs alleen maar gebruikt om te imponeren tegen de opstandelingen die algauw doorhadden dat ze beter het hazepad konden kiezen. Uiteindelijk zijn deze kanonnen ontwapend geweest in 1994.

De batterij Jorel ligt een stukje verder op de kaap en daar staan er nog een 3-tal kleinere kanonnen. Uiteraard werkt hier ook niets meer van en is ook in 1994 buiten werking gesteld. Je kan wandelen tot op het einde.

Klik op de afbeelding voor een vergroting 

Waarom lijken die gebouwen op sprookjeskastelen?

Vanop zee zijn deze gebouwen niet goed te zien omdat ze gebouwd zijn in hetzelfde materiaal als de rotsen. Maar aan de landzijde krijg je toch bizarre militaire architectuur te zien. Dit was een modeverschijnsel voor die periode in Cartagena. De architecten konden het niet laten om ook hier hun fantasie om te zetten. Daardoor is deze plaats ook wel leuk voor kinderen, die wanen zich in een sprookjeswereld.

Autoroute Cabo Tiñoso op kaart

Reviews en beoordelingen Cabo Tiñoso

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cabo Tiñoso? Plaats je beoordeling

Kurt De Smet7 november 2019

zeker een aanrader om te doen maar best wel doorrijden tot aan de parking ! Heel rustig en mooi ter plaatse en de imposante kanonnen zijn de moeite waard. Een mooie wandeling voor buiten het hoogseizoen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info