La Mata natuurpark - Torrevieja

Maak onze wandelroute in het natuurpark van La Mata en geniet van de rust en de natuur

Het meest opvallend zijn de twee meren in het Natuurpark van La Mata (3700 hectaren). Het grootste is de 'Laguna de Torrevieja', een zoutmeer. Het kleinere meer van La Mata is vooral bekend als stopplaats voor trekvogels. De twee meren zijn verbonden met elkaar en zijn een schakel in de zoutwinning. La Mata is de 'kookketel', men laat er vers zeewater verdampen waardoor het zoutgehalte veel hoger is dan normaal. Daarna gaat het water naar de Laguna. Daar gebeurt dan de uiteindelijke zoutwinning.

 • Murcia - Valencia rondreis 9 dagen fly & drive

  Murcia - Valencia rondreis 9 dagen fly & drive

  Een rondreis in de regio's Valencia en Murcia, verblijf in charmante berghotelletjes met ontbijtbuffet en 1x diner. Inclusief een huurwagen (8x24u.) en de vlucht Brussel-Alicante h/t. Genieten van de Costa Blanca en plaatsen als Elche, Alicante, Cartagena en Murcia.
  va.€ 699 - Boek nu
 • Ontdek de aparte fauna en flora
 • Geniet van de vele panorama's
 • Vogels spotten via de kijkhutten
 • Maak onze wandeling van 10 km
 • Loop even langs het lokale kerkhof
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Fauna en flora

Je krijgt hier een aparte fauna en flora te zien want de grond tussen de twee meren is zeer zout. Door de weinige neerslag in de regio (ca. 300 mm/jaar) en de hoge temperaturen is deze regio ideaal voor de zoutwinning. Een 20-tal minuten verder in de regio van Murcia, aan de Mar Menor, is er ook een belangrijke zoutwinning. Deze twee meren van La Mata hadden tot doel om vis te kweken, althans dat is wat de bewindslieden in de 14de eeuw beslisten. Algauw bleek het zoutgehalte van nature uit te hoog te zijn. Het heeft echter geduurd tot eind de 18de eeuw vooraleer men begon met zoutwinning.

Flamingo's

Dit is een favoriete plek van de flamingo's. Er leven hier zo'n 2000 exemplaren. Bij de trek kan dit oplopen tot 5000. De aanwezige fauna is uiteraard nog uitgebreider en die kan je observeren bij een wandeling langs het meer van La Mata. Dan vraag je zich af met die zoute grond hoe een plant hier kan overleven. Er zijn zelfs wijngaarden, maar die liggen wel een eindje van de meeroevers. Je ziet hier vooral de typische begroeiing van een zoutmoeras: kruiden, grassen en lage struiken. Die planten hebben sappen met een hoge zoutconcentratie. Zo weerstaan ze de hoge temperaturen en voorkomen ze uitdroging. Soms zie je een witte schijn, dat betekent dat ze het teveel aan zout afstoten.

Wandelroute in het natuurpark

Aan de zuidkant van La Mata kan je een wandeling maken. Parkeer nabij het kerkhof: (met toilet): GPS-coördinaten N 038° 1' 13.51"   W 0° 39' 54.44"
Je kan ook starten aan het bezoekerscentrum, je wandelt dan eerst door de wijngaarden. 

Steeds de wandelroute volgen kant water vanaf de planken aan het kerkhof. Na ongeveer 500 meter, bij het einde van de plankenvloer kan je picknicken in de schaduw, daar is ook een uitkijktoren. Het is niet mogelijk om rond het meer te wandelen maar je kan er wel kilometerslang langs wandelen. Soms splitst het wandelpad, neem dan steeds deze die de oever van het meer volgt. Het Bezoekerscentrum ligt bij het kruispunt met de N332. Het is informatief in het Spaans (alleen een Engelstalige folder is beschikbaar) maar heeft beperkte openingsuren (oktober tot mei: dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 14 uur, juni tot september: dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 14u30 en tijdens de weekends van 9u30 tot 13u30).

Wandelroute La Mata op kaart

Reviews en beoordelingen La Mata natuurpark

Heb je zelf tips of opmerkingen over La Mata natuurpark? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info