Gelderland: Afrika Museum in Nijmegen

Kunst, voorwerpen, replica's van woningen

Dit Afrika Museum in Nijmegen (Gelderland) is toch wel een buitenbeentje onder de Afrikaanse musea. Vooreerst krijg je niet alleen de traditonele kunst- en gebruiksvoorwerpen te zien maar ook hedendaagse kunst uit Afrika. Bovendien heeft men er een heus dorp volledig zoals het originele nagebouwd. Ook in de tuin replica's van woningen die een realistisch beeld geven van hoe men leeft in verschillende Afrikaanse landen. Lees meer

 • Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Een ruim aanbod aan promoties voor een weekendje weg of een fietsvakantie in Gelderland, zowel nabij de Veluwe als in de Achterhoek. Divers aanbod om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van de prachtige natuur. 
  va. € 99 - Boek nu
 • Maak kennis met Afrika Museum Nijmegen
 • Kunst en cultuur in binnenruimtes
 • Architectuur en wonen in buitenmuseum
 • Wandel in nagebouwd Ghanees dorp
 • Erg leuk ook voor kinderen met zoekopdrachten, speelbos  
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Hoe het begon 

Het museum is opgericht door missiepaters die terugkeerden uit Afrika en overladen waren met geschenken en objecten van hun missiepost. Ze verbleven in de houten villa die je kan zien bij de ingang. Daar hebben ze hun eerste tentoonstellingen gehouden maar algauw bleek deze locatie te klein.

Uitbreidingen 

De paters brachten al hun waardevolle voorwerpen onder in een stichting en algauw werd gestart met een nieuw museumgebouw. Er kwam nog een buitenmuseum bij en in juni 2013 opende er nog eens een nieuwe vleugel waarin oude en nieuwe Afrikaanse cultuur naast elkaar staan. .

Kort samengevat krijg je in het binnenmuseum als thema ‘kunst en cultuur’, in het buitenmuseum ‘architectuur en wonen’. Zo zie je een exacte kopij van een dorp in Ghana, inclusief tuinen, douches en dierenverblijven. Op het middenplein zijn er woningen uit andere Afrikaanse landen, van noord tot zuid. Zeer mooi en authentiek ingericht is het kapsalon en een schooltje. Om het allemaal realistisch te houden is er zelfs een hedendaagse Afrikaanse woning gebouwd waar nu workshops worden gegeven. Fascinerend is het dorp uit Mali van de Dogon. Kortom, je valt van de ene verrassing in de andere.

Ook voor de kids

Dit museum is bijzonder kindvriendelijk. Met een knuffel in de hand moeten ze een paar opdrachten uitvoeren. De jeugd krijgt hiervoor een vergrootglas mee. In het buitenmuseum is er nog een kinderspeelbos met replica’s van beelden die ook in het museum te zien zijn.

Op Hemelvaartdag is er elk jaar een Kinderfestival met duizenden bezoekers en heel wat animatie. Er is een museumwinkel en voor een natje en een droogje kan je terecht in het restaurant De Kalebas. Adres: Postweg 6, Berg en Dal, www.afrikamuseum.nl

Reviews en beoordelingen Afrika Museum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Afrika Museum? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info