Gelderland: op bezoek in Airborne Museum

Maak kennis met uniek voormalig Brits hoofdkwartier

Airborne Museum ‘Hartenstein’ is gehuisvest in de oorspronkelijke Villa Hartenstein. Tijdens de operatie Market Garden was dit het hoofdkwartier van de Britse majoor Urquhart. In 1978 werd hier een museum ondergebracht. In 2009 kreeg het een moderne aanbouw en werd de ‘Airborne Experience’ in een nieuw ondergronds deel geopend. Lees meer

 • Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Een ruim aanbod aan promoties voor een weekendje weg of een fietsvakantie in Gelderland, zowel nabij de Veluwe als in de Achterhoek. Divers aanbod om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van de prachtige natuur. 
  va. € 99 - Boek nu
 • Bezoek het Airborne Museum
 • Verneem alles over Slag om Arnhem sep 1944
 • Met echte getuigenissen van soldaten en burgers
 • Ook aandacht voor verhalen van de Duitse vijand
 • Alles over de historie van de Villa Hartenstein  
 • Ga ook naar Arnhem, nieuw Airborne at the Bridge
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Het museum maakt gebruik van alle mogelijke moderne audiovisuele middelen om de operatie Market Garden zo levendig mogelijk voor te stellen. Je maakt zowel kennis met de Britse als Duitse soldaten als met de burgers aan de hand van getuigenissen. Het museum is zeer actief bezig geweest in het verzamelen van getuigenissen omdat de getuigen stilaan zeer oud worden. 

Je wandeling doorheen het museum

Je start de route op de trap naar het eerste verdiep. Als je goed luistert hoor je de stem van koningin Wilhelmina die haar volk toesprak via radio Oranje vanuit het veilige Groot-Brittannië. De foto’s aan de muur zijn van het vernielde Rotterdam, deze bombardementen betekenden immers het einde van de neutraliteit van Nederland. In de eerste zaal die je binnenkomt moet je zeker naar de film kijken van de Slag om Arnhem. Het geeft je een duidelijk overzicht. Tijdens je wandeling zal je kleine schermen zien waar je via een koptelefoon naar getuigenissen kan luisteren. 

Je daalt dan stilaan af naar de kelderruimte. Wellicht zal je je afvragen wat er achter de grote kluisdeur zit? Daar zitten alle archieven en voorwerpen gestockeerd die niet uitgestald zijn. Het is trouwens verboden om met een metaaldetector in de streek op zoek te gaan naar souvenirs. Als je iets zou vinden dan ben je bij wet verplicht het af te geven aan de gemeente.

Airborne Experience is het laatste deel van  dit museum. Je kan eerst beginnen met een video over hoe de soldaten werden ingelicht en dan stap je door een ‘glider’, het zweefvliegtuig waarmee honderden soldaten en licht materiaal op de grond werden gezet. Dan kom je in de gevechtszone aan de brug. In een huis zit een familie verscholen in de kelder … waar een Duitser een granaat inwerpt. Neem maar een kijkje, de deur staat op een kier. Je eindigt met de terugtrekking over de Rijn tijdens de nacht van 25 op 26 september 1944.

Voor de kinderen

Uiteraard werd er nagedacht over een manier om kinderen dit museum op een boeiende manier te ervaren. Daarom werd er een familieroute ontwikkeld op basis van twee stripfiguren Tom & Katja. Bedoeling is dat het ganse gezin hieraan deelneemt. Je kiest eerst zelf welk type je bent. Je krijgt dan een werkboekje en een voorwerp mee. Met deze materialen ontdek je deze zwarte bladzijde van de wereldgeschiedenis.

Voor wandelaars

Als je van de parking naar het museum wandelt kom je langs een groot infobord. Daar staan wandelingen op binnen de perimeter. Ze zijn telkens ca. 4 kilometer lang. Onderweg krijg je via infopanelen uitleg over wat die plaats betekende tijdens de Operatie Market Garden.

Adres: Utrechtseweg 232, Oosterbeek, www.airbornemuseum.nl

Reviews en beoordelingen Airborne Museum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Airborne Museum? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info