Gelderland: Liberation Route met 80 locaties

Stel zelf je route samen

Liberation Route in Gelderland omhelst 80 locaties die je zelf met elkaar kan verbinden naargelang de interesse. Je leest er veel meer over in onze reisgids Gelderland. De Liberation Route brengt je langs locaties die belangrijk waren voor de bevrijding van Arnhem en Nijmegen. Deze locaties zijn goed herkenbaar aan de grote veldkeien die op deze 80 plaatsen aanwezig zijn. Daarop staat in verschillende talen een beperkte uitleg. Wie meer informatie wil kan best de gratis luisterverhalen downloaden op www.liberationroute.com en ze dan beluisteren op je smartphone. Lees meer

 • Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Een ruim aanbod aan promoties voor een weekendje weg of een fietsvakantie in Gelderland, zowel nabij de Veluwe als in de Achterhoek. Divers aanbod om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van de prachtige natuur. 
  va. € 99 - Boek nu
 • Ontdek de Liberation Route in Gelderland
 • Meer dan 80 locaties te verbinden naar eigen keuze
 • Volg de ijkpunten aangeduid met veldkeien
 • Breng bezoek aan Airborne War Cemetery
 • Iconische plek is Oude Kerk van Oosterbeek
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Westerbouwing

Een van die locaties is de Westerbouwing (adres: Westerbouwing 1, Oosterbeek). Dit is een heuvel die de Duitsers een uitstekend zicht gaf over de Rijn en de perimeter waarin de geallieerden zich verdedigden. Ze konden ook elke overtocht van de Rijn onder vuur nemen vanop deze helling. Zo verhinderden ze een succesvolle oversteek van Poolse troepen. Amper 200 manschappen bereikten de ingesloten Britse troepen.

Airborne War Cemetery

Verscholen tussen de bossen ligt het Brits militair kerkhof, de Airborne War Cemetery. Er liggen 1750 soldaten begraven die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem, waarvan de operatie Market Garden een onderdeel was. Ongeveer 1700 zijn Brits en 79 zijn Pools, naast nog een paar andere nationaliteiten. De grafsteen verschilt naargelang het land van afkomst. Onder elke steen ligt er iemand met een verhaal. Airborne Museum ‘Hartenstein’ heeft zo'n 20-tal verhalen verzameld en in een boekje gepubliceerd dat je daar kan kopen. De soldaat over wie het gaat vind je dan eenvoudig terug met het grondplan van het kerkhof. De verhalen doen je even stilstaan bij de zin van een mensenleven tijdens de oorlog.

Oude Kerk Oosterbeek

Dit zou de oudste kerk zijn van Nederland (10de eeuw), opgebouwd in turfsteen maar ettelijke malen verbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd een aangebouwd deel niet meer heropgebouwd. Toen heeft men ook ontdekt hoe oud de kerk eigenlijk wel was. Op woensdag, donderdag en zondag kan je een rondleiding krijgen van 14 tot 17 uur. Tijdens andere periodes is de kerk niet geopend.

De Oude Kerk lag in de perimeter van de Airbornetroepen tijdens de operatie Market Garden. Als je achter de kerk gaat heb je een overzicht over de Rijn en zie je ook duidelijk de spoorwegbrug. Heel in de verte is het bij mooi weer mogelijk om de John Frostbrug te zien, de boogbrug die het doel was van de Airbornetroepen. Achter de Oude Kerk zijn de geallieerde troepen tijdens de nacht van 25 op 26 september over de Rijn getrokken.

In de grote villa naast de Oude Kerk werd tijdens deze oorlogsdagen een EHBO-post ingericht. Deze villa van het echtpaar Ter Horst lag vol gewonden en er was maar één arts. Mevrouw Ter Horst hielp waar mogelijk. In Airborne Museum ‘Hartenstein’ zie je nog een vloersteen met bloed en de bebloede jas van de arts. Toen mevrouw Horst na de bevrijding terugkeerde waren er meer dan 50 soldaten begraven in haar tuin. Het tragische is dat na de oorlog haar zoon zou sterven door op een achtergebleven grondmijn te lopen achter de kerk.

Adres: Van Toulon van der Koogweg 3, Oosterbeek

Reviews en beoordelingen Liberation Route

Heb je zelf tips of opmerkingen over Liberation Route? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info