Comomeer: tussen de bergen

Steden en stadjes op de oevers

Tussen de bergen van Noord-Italië liggen er een ontelbaar aantal meren. Tot de top 3 behoort het Comomeer (ca. 150 km²), dat gelegen is ten noorden van Milaan. Dit meer heeft een heel bijzondere vorm en ligt ingesloten tussen bergen met toppen boven de 2000 meter, het is omgeven door groen en de kleurenpracht van bloemen. Er is niets dat doet vermoeden dat dit meer het diepste is van Europa (ca. 400 m). Lees meer

 • Alle promoties Italiaanse meren

  Alle promoties Italiaanse meren

  Een mooi aanbod aan promoties aan het Gardameer en het Lago Maggiore. Van bijzondere logeeradresjes tot een verblijf in een 5* hotel, in kamer en ontbijt of halfpension.
  va. € 409 - Boek nu
 • Plekjes waar je helemaal alleen kan genieten
 • Bezoek de Dom (Duomo)  en omgeving
 • Wandel langs prachtige historische gebouwen
 • Ga met de ferry naar Menaggio, een bekend kuuroord
Gratis reisgids downloadenReisgids Emilia-Romagna en Gardameer kopen voor € 10

Toch is het Comomeer niet toeristisch uitgebuit. Zelfs in het hoogseizoen vind je er nog plekjes waar je helemaal alleen kan genieten van het prachtige panorama.

Om het Comomeer te verkennen neem je best de auto en voorzie je een paar dagen. De totale afstand langs de oevers bedraagt meer dan 200 km. Dit komt vooral doordat het meer de vorm heeft van een omgekeerde 'Y'. Veel steden liggen er niet aan de oevers, je kunt er dan ook volop genieten van natuur en uitzichten. We starten onze rondrit in Como.

Como is de stad die zijn naam aan het meer heeft gegeven; het is de grootste stad aan het meer. Vooral de Dom (Duomo) en de monumenten in de onmiddellijke omgeving verdienen je aandacht. Het oude centrum is grotendeels autovrij. De vioolbouwer Stradivarius werd hier geboren en daar zijn de inwoners van Como fier op. Je zult bij een wandeling door het centrum dan ook herinneringen aan deze beroemde figuur zien.

De Dom of kathedraal dateert van de 14de eeuw en werd gebouwd op de restanten van de Basiliek “Santa Maria Maggiore”. Je zult wel merken dat de bouwstijl niet overal van dezelfde periode is, want men deed er niet minder dan 350 jaar over. De koepel werd pas gebouwd in de 18de eeuw. Renaissance en gotiek lopen hier dan ook door elkaar. Deze kerk bezit talrijke belangrijke kunstschatten, van beeldhouwwerken tot schilderijen, maar ook Vlaamse wandtapijten. Como telt nog talrijke andere bezienswaardige kerkelijke gebouwen. Ten zeerste aan te bevelen zijn de kerk van Sant'Agostino en de Romaanse basiliek “San Carpoforo”.

Als je Como bezoekt wandel je ook langs zijn vele prachtige historische gebouwen. Veelal zijn ze niet toegankelijk maar de gevels vertellen je al heel veel over het belang van deze stad, vroeger en nu. Aanraders zijn vooral de renaissancehuizen op het “Piazza san Fedele”, de middeleeuwse torens, de villa Olmo en de talrijke paleizen. Bij de toeristische dienst kan je kaarten bekomen van wandelingen die je langs deze monumenten brengen. Vaak bewandeld is de “Lungolario”, de promenade op de oever van het meer.

Niet zo ver van Como ligt het stadje Cernobbio met de beroemde "Villa d'Este". Het ontstaan van deze villa gaat terug tot het Romeinse tijdperk, maar het huidige bouwwerk dateert uit de 16de eeuw. Het werd gebouwd in opdracht van een kardinaal die het als buitenverblijf gebruikte. Hij maakte van een vrij ruwe site een harmonisch en uniek geheel waar water de rode draad vormt. Fonteinen zijn er dan ook in overvloed. In de villa kan je nog een paar wandschilderingen bekijken, maar dit gebouw heeft veel te lijden gehad van de steeds wisselende eigenaars en van de Tweede Wereldoorlog.

"Villa Carlotta" in Tremezzo is de bekendste bezienswaardigheid van het Comomeer. Deze villa uit de 18de eeuw heeft een prachtige tuin die vooral betoverend is in april-mei tijdens de bloei van de rododendrons en de azalea's. In de villa is een kunstmuseum ondergebracht.

Aan de overzijde van het meer, op een uitstekende rots, ligt Bellagio. Een schilderachtig plaatsje dat je vanaf Cadenabbia (dichtbij Villa Carlotta) met de autoferry kan bereiken. Ook daar zijn er prachtige villa's die een subliem uitzicht bieden, veelal zijn het nu hotels. De tuin van "Villa Melzi" en nog een paar andere locaties zijn te bezoeken. Hier splitst het meer zich en daardoor krijg je het gevoel op een rots midden het meer te staan. Ook het oude stadscentrum is zeer pittoresk; je moet er zeker even door wandelen.

Vanuit Bellagio kan je met de ferry naar Menaggio, een bekend kuuroord. Wil je nog even genieten van de bergen, rij dan rustig naar het noorden langs de westkust. Er is een weg die je steeds langs de oevers van het meer leidt. Vanaf Menaggio kom je op grotere hoogten terecht. Menaggio heeft ook een directe weg naar het Zwitserse Lugano langs het gelijknamige meer. Eenmaal volledig ten noorden van het Comomeer kan je langs de oostzijde naar het zuiden rijden. Kies dan wel voor de kleine wegen die ook langs de oevers lopen. Via Dervio, Bellano, Varenna, ... Kom je uiteindelijk heel zuidelijk terecht in Lecco. Daar zijn de bergen nagenoeg verdwenen en bereik je de meest geïndustrialiseerde stad ten noorden van Milaan.

Officiële website van het Comomeer: www.lagodicomo.com

Reviews en beoordelingen Comomeer

Heb je zelf tips of opmerkingen over Comomeer? Plaats je beoordeling

Wim van der Wielen23 februari 2019

Gids aangevraagd om me goed voor te breiden voor een vakantie aan het Comomeer, en het helpt me goed om de route goed uit te stippelen, mijn complimenten over de gids.

geers juliette22 februari 2016

Mooie gids met prachtige fotos

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info