Verona: niet zodanig ver weg

Romeo & Julia en nog zoveel meer

Verona ligt dan wel niet aan de oevers van het Gardameer, toch is de afstand naar de stad van Romeo en Julia zo klein (ca. 50 km van Peschiera) dat je zeker niet mag nalaten om er een dagje te vertoeven. De rivier Adige kronkelt zich als een slang door de stad. Met een kwart miljoen inwoners is het een belangrijk inkoopcentrum. Je treft er o.a. een bijzonder bonte mix van vondsten en getuigen van Romeinse oorsprong, de middeleeuwen en de renaissanceperiode. Lees meer

 • Alle promoties Italiaanse meren

  Alle promoties Italiaanse meren

  Een mooi aanbod aan promoties aan het Gardameer en het Lago Maggiore. Van bijzondere logeeradresjes tot een verblijf in een 5* hotel, in kamer en ontbijt of halfpension.
  va. € 409 - Boek nu
 • Laat zeker niet na om er een dagje te vertoeven
 • Bewonder prachtige oude gebouwen
 • Ga binnen in de dominicanenkerk Sant'Anastasia.
 • Het balkon van Romeo & Julia kan je ook bekijken
Gratis reisgids downloadenReisgids Emilia-Romagna en Gardameer kopen voor € 10

Het belangrijkste monument is beslist de Arena. Nog elk jaar worden in dit Romeins amfitheater tussen juni en eind augustus talloze opera's gezongen van grootmeesters als Puccini, Verdi en Rossini. De akoestiek en de sfeer zijn er fantastisch goed. Na het Colosseum in Rome is dit trouwens het grootste en best bewaarde amfitheater uit de Romeinse regeerperiode. Het werd voltooid in de eerste eeuw. Immens groot, 44 rijen waar ongeveer 22 000 toeschouwers kunnen plaatsnemen. Op de bovenste rij ontvouwt zich voor je ogen overigens een schitterend panorama over de stad en heuvels.

De Via Mazzini loop je zeker in als je aan shopping wil doen in Verona. Het is immers dé belangrijkste winkelstraat. Aan de uiteinden  ervan liggen het Piazza Bra en Piazza delle Erbe. Op dat laatste plein ontrolt zich op marktdagen een kleurrijk en sfeervol spektakel. Zonder de marktkraampjes zie je de pracht van de oude gebouwen, versierd met marmer en fresco's, uiteraard nog veel beter. Er staan ook enkele beelden en zuilen waaronder die van de heilige Marcus met een gevleugelde leeuw. In de aanpalende straat, de Via Cappello, vind je op nr. 23 het "Casa di Giulietta". Op het binnenhof kan je écht tot aan het beroemde balkon waar de liefdeswensen tussen Romeo en Julia werden uitgesproken. Hier haalde dus William Shakespeare de mosterd voor zijn liefdesverhaal.

De familie Scaligero speelde een belangrijke rol tussen 1260 en 1387, de periode waarin de familie in naam van de keizer regeerde over Verona. Zij gaf zelf de opdracht voor de "Arche Scaligere", een mooi gotisch mausoleum dat ligt tussen het woonpaleis en de romaanse kerk (12de eeuw) "Santa Maria Antica". De graftomben lijken wel tempeltjes met versierde baldakijnen. In de onmiddellijke buurt bevindt zich het Piazza dei Signori, een plein dat vol staat met schitterende gebouwen. Het "Palazzo del Comune", oorspronkelijk uit de 12de eeuw, maar verbouwd tijdens de 16de eeuw, is daar een mooi voorbeeld van. De "Loggia del Consiglio", bekleed met prachtig marmer en beeldhouwelementen is een bezienswaardig monument uit de renaissance. De "Torre dei Lamberti" kan je beklimmen (84 m) voor een uitzonderlijk uitzicht over het oude stadscentrum.

De "Ponte Scaligero", verwoest in 1945 maar prachtig heropgebouwd met gerecupereerde materialen, verbindt de burcht van Castlevecchio met de andere oever. De burcht werd gebouwd in de 14de eeuw onder het bewind van Cangrande II en kan als schoolvoorbeeld dienen van hoe een militair bolwerk uit die tijd er moest uitzien. Het kasteel (uit baksteen) ziet er imposant uit met zijn kantelen en torens. Het bestaat uit twee delen verbonden met elkaar door een grote binnenplaats. In de burcht kreeg het "Museo d'Arte" een plaats. Dit museum biedt een indrukwekkend overzicht van werken van kunstsschilders uit Verona (12de tot 18de eeuw) en Venetië naast een fraaie collectie beeldhouwwerken uit de 14de eeuw, waaronder een ruiterstandbeeld van Cangrande I. Ook juwelen, weefsels, handschriften en wapens zijn  er te zien.

Wil je een gotisch meesterwerk bewonderen? Ga dan beslist eens binnen in de dominicanenkerk Sant'Anastasia. Twee eeuwen werd er aan gebouwd (13-15de) en dat leverde een magnifiek kerkgebouw op. Bemerk het dubbelportaal in de voorgevel, de klokkentoren en binnenin een bekend fresco van Pisanello, wijwatervaten, altaren, terracotta reliëfs, ...

De facade van de romaanse (12de eeuw) basiliek Duomo wordt gekenmerkt door een portiek uit twee verdiepingen in Romaans-Lombardische stijl met zeer mooie reliëfs van Maestro Nicolò. Het interieur bevat onder meer een schitterend altaar Maria Hemelvaart van Titiaan en een doopkapel met een roze marmeren doopvont.

Een van de mooiste romaanse kerken van Noord-Italië moet de "San Zeno Maggiore" zijn. De toren is een overblijfsel van een kloostercomplex. De bronzen deuren (11de en 12de eeuw) verdienen zeker je aandacht voor de bijbelse taferelen en afbeeldingen van de heilige Zeno, de eerste bisschop van Verona. Verder zijn er ook nog bas-reliëfs, het houten binnengewelf en het drieluik van Andrea Mantegna (1459).

Reviews en beoordelingen Verona

Heb je zelf tips of opmerkingen over Verona? Plaats je beoordeling

René20 augustus 2023

Heel bruikbare info. Dank u wel!

Theunissen Viviane 3 maart 2018

Deze reisgids is heel overzichtelijk gemakkelijk te gebruiken en compleet. Je hebt alles gezien wat interessant is in die buurt alsook de gids van Rome.

Patrick van Rumste30 mei 2017

Deze gids was ideaal om mij te helpen mijn trip naar Bolzano en Verona voor te bereiden!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info