Alassio: badplaats met faam en naam

Ontdek wat Alassio aan gezelligheid te bieden heeft

Alassio geniet faam als badplaats aan de Riviera di Ponente. De stad beschikt over een zandstrook van ruim 4 kilometer met van dat ragfijn zand. Alle huizen liggen dan ook dicht bijeen tegen de kust. Je hoeft je niet te verbazen dat er zich rijke villa’s op je pad kruisen. Reeds op het einde van de 19de en beslist in het begin van de 20ste eeuw streken hier gefortuneerde Engelsen hier neer en lieten er enkele kraaknette villa’s bouwen liefst mét een grote tuin erbij.  Lees meer

Zoek op 'il Muretto' de handtekeningen van bekende personen.
 • Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Rondreis 10-daagse Piëmonte en Ligurië

  Je start in de regio Piëmonte (4 nachten) en daarna 5 nachten in Ligurië. Kiezen uit uitstapjes naar Turijn of kleinere stadjes. En vergeten we niet de Barolowijnen te vernoemen. Verkenning langs de Ligurische kust en de Italiaanse Bloemenriviera. Inclusief ontbijtbuffet.
  va.€ 475 - Boek nu
 • Ontdek waarom Alassio altijd al geliefd werd
 • Struin over de 'passeggiati' langs de kustlijn
 • Welke handtekeningen herken je?
 • Ga naast het verliefde koppeltje zitten voor een selfie
 • Ontdek de mooie kerken en kapelletjes 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

 Wat is er te zien?

Je kan flaneren op de verschillende promenades die een ketting vormen netjes langs de kustlijn tot aan de jachthaven (passeggiata Enrico Toti, Francesco Baracca, Cadorna). Je kan eigenlijk moeilijk je weg verliezen. Juli en augustus zijn hier superdruk maar daarbuiten valt het best mee. Behalve het strand kan je ook uren vertoeven in de oude stadskern. Geniet van de aangename sfeer tussen de talrijke eetgelegenheden en ijssalons.

De Sant’ Ambrogio kerk ligt pal in het centrum van Alassio aan het gelijknamige plein Piazza Sant’ Ambrogio. Er stond hier al een 11de-eeuwse parochiekerk. De gevel heeft zowel kenmerken van barok als neorenaissance. Ze is gebouwd tussen 1455 en 1507. Het interieur straalt het mooie dat barok in zich heeft. Veel bladgoud en krulletjes. Kijk ook eens omhoog. Hoe schilder je zoiets op het plafond? Het marmeren altaar is uit 1470. In het hoogkoor, ze vallen nauwelijks op, moet je oog hebben voor de twee mooie glas-in-lood ramen net onder de koepel.

Als je wat rondwandelt in Alassio kan het haast niet anders of je zal nog wel een aantal andere kerken en kapelletjes tegenkomen.    
Torrione Saraceno di Alassio (16de eeuw). Saracenen waren de moslims in de vroege middeleeuwen. Toen lieten ze zich gelden als felle tegenstander van de christenen, als het moest met geweld. Vandaar dat de steden zich gingen verdedigen tegen hun aanvallen door het optrekken van verdedigingsmuren en torens. Zo kwam er ook een vestingsmuur in Alassio. De ronde toren is daarvan een overblijfsel. Je vindt hem zowat halfweg tussen de pier Molo di Alassio en de jachthaven. 
Palazzo Ferrero de Gubernatis Ventimiglia is een voorbeeld van de welvaart die Alassio kende tijdens de 17de en 18de eeuw. Welvaart die de stad haalde uit onder andere de handel over zee.

il Muretto

Een ongewone maar zeer bekende ontmoetingsplaats is “Il Muretto”, een muurtje dat veel aantrek heeft op zomeravonden. De bekende Italianen die er langs komen laten graag hun handtekening achter op een gekleurd muurtegeltje. Probeer ze eens te vinden, de handtekeningen van bekende Italianen die er langs komen en hun naam graag achterlaten op een keramiek tegeltje. 
Op de muur zit ook een blijkbaar verliefd koppeltje. Wat merk je op aan de voeten van de jonge vrouw? Die glanzen, allicht van het vele wrijven. Naar verluidt mag je dan een wens doen. Eens uitproberen maar.

Santuario Madonna della Guardia (op 10 km van Alassio, ca. 30 ‘ rijtijd)
Je moet er een kleine inspanning voor doen (te voet is het lastiger dan met de auto want een kronkelende bergwegel) om naar 586 meter boven de zeespiegel te komen, maar het loont echt de moeite. Dáár hoog boven Alassio tref je het Santuario di Nostra Signora della Guardia (vrij vertaald, de Onze-Lieve-Vrouw van de wacht). Je bevindt je hier op de hoogste top van de bergrug Monte Tirasso. Het heiligdom met een barokke bouwstijl maar er werden tot in de 20ste eeuw aanpassingen en uitbreidingen doorgevoerd, maakt deel uit van het bisdom Albenga-Imperia. Binnen hangen bordjes ter verering van de Stella Maris, die de zeelui moest beschermen wanneer zij op zee waren.

Reviews en beoordelingen Alassio

Heb je zelf tips of opmerkingen over alassio? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info