Etna vulkaan beklimmen & bezoeken? Onze tips + tours

Bezoek de nog actieve vulkaan met het indrukwekkende lavalandschap

De Etna is een actieve vulkaan die je vindt op het eiland Sicilië. De Etna ligt in een natuurpark en is één van de drukst bezochte en populairste hotspots van de omgeving. Hotspot met recht, want de Mount Etna spuwt nog steeds lava.

Dat wil echter niet zeggen dat je de vulkaan niet kunt beklimmen. Integendeel, er worden tal van interessante tours georganiseerd. Onderweg naar de top kun je met eigen ogen zien wat de lava en de uitbarstingen hebben gedaan met het landschap.

We voorzien je alvast van een aantal praktische tips en belangrijke informatie als je de Mount Etna in Sicilië wilt gaan beklimmen.

Geniet op de Etna van een ruig vulkanisch landschap, fraaie natuur en mooie panorama's.
 • Alle promoties en rondreizen op Sicilië

  Alle promoties en rondreizen op Sicilië

  Genieten van 5-daagse korte vakanties in bijzondere hotels of een B&B met extra's. Of een 8-daagse rondreis incl. huurwagen en vlucht. Of kies de 15-daagse om Sicilië compleet te ervaren. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 229 - Boek nu
 • Maak een wandeltocht op de vulkaan
 • Geniet van prachtige panorama's
 • Trek naar een van de kraters
 • Ga met een jeep hoger de vulkaan op
 • Boek je tickets online
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Uitbarsting juli 2014

Mount Etna georganiseerde dagtrips en tours

De vulkaan beklimmen en bezichtigen doe je bij voorkeur tijdens een begeleide en georganiseerde tour. Zo weet je zeker dat je niets mist van de indrukwekkende natuur en bijzondere wetenswaardigheden. Binnen anderhalf uur rij je vanuit Catania naar de vulkaan. Als je in Palermo verblijft duurt de reis iets langer. De reistijd bedraagt dan ongeveer drieëneenhalf uur. De Mount Etna is ook een echte aanrader tijdens een Sicilië rondreis.

Tip: Dagtrips en begeleide tours naar de Etna kun je het beste vooraf online reserveren. Doe je dat via GetYourGuide, dan ontvang je tevens je geld retour als je niet geheel tevreden bent over de tour. Ook annuleren is tot een dag voor aanvang geheel kosteloos. Onder begeleiding de vulkaan beklimmen doe je al vanaf 25.00. Bekijk hier de actuele prijzen en de beschikbare tickets.

1. Mount Etna

1.1 Algemene informatie over deze actieve vulkaan

 • als je helemaal om de Mount Etna heen zou willen lopen, dan wandel je een afstand van 140 km. De vulkaan neemt in zijn totaliteit een gebied in van ruim 1190 km.
 • ook de Eolische Eilanden hebben vulkanen, genaamd de Vulcano en de Stromboli. Deze 3 zijn de meest bezochte natuurfenomenen in het zuiden van Italië.
 • de Mount Etna is wereldwijd niet alleen de actiefste vulkaan, maar misschien ook wel één van de meest bekende. Ze duikt op in de meeste educatieve geschiedenis boeken.

1.2. Erupties

De Etna is voor het eerst uitgebarsten in 396 VC. Deze eruptie was tevens de reden dat de aanval op Syracuse, door de Chartagen, geen doorgang vond. In zijn totaliteit heeft de Etna tot wel 150 keer zijn lava gespuwd . Opvallend is wel dat er tot 1500 na Christus geen uitbarstingen bekend zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet hebben plaatsgevonden.

1.3 Erupties van grote omvang

De tot nu toe meest omvangrijke uitbarsting vond plaats in het jaar 1669. Tal van kleine plaatsjes en dorpjes werden daardoor van de kaart geveegd. In het jaar 2001 verwoeste de Etna door haar uitbarsting de nabijgelegen kabelbaan én het bijbehorende centrum voor bezoekers .

De laatste eruptie van de vulkaan vond plaats in 2017 . Ruim 10 mensen raakten gewond door de explosie van magma. Die eruptie is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door de laag ijs op de Etna. Sinds 2013 heeft de Mount Etna een plaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

1.4. Parco dell‘Etna

Dit natuurpark is de thuishaven van de vulkaan en omvat plusminus 59.000 hectare. Parco dell’Etna staat bekend om zijn weelderig bloeiende natuur en vruchtbare grond . Mede te danken aan de vulkanische as van de vulkaan. Hier kun je eindeloos wandelen door gaarden met citrus- en olijfbomen en dichtbegroeide eikenbossen.

De natuur krijgt een ander uiterlijk zodra je op een hoogte komt van circa 2000 meter . In deze omgeving zijn het vooral berkenbomen en beuken die volop groeien. Nog een stuk hoger verandert het landschap van groen naar zwart geblakerd .

Het ruige landschap is een uitstekende overwinterplaats voor tal van kleine insecten. Vooral lieveheersbeestjes vind je hier in overvloed . Niet alleen door de warmte van de vulkaan, maar ook omdat het maanlandschap een uitstekende bescherming biedt tegen natuurlijke vijanden.

Af en toe zie je een klein groen plantje tussen het zware lavasteen omhoog komen. Daaraan zie je met eigen ogen hoe veerkrachtig de natuur soms kan zijn.

Etna natuurpark

Lieveheerstbeestjes op de Etna

1.5. Bijzondere vulkaankraters

Als je de Mount Etna gaat beklimmen, dan kom je als vanzelfsprekend een behoorlijk aantal kraters tegen. In het midden gelegen, bovenop de Etna, vind je Bocca Nuova en Voragine. Ook kun je nog enkele kraters bewonderen uit het jaar 1911 en 1971.

Weg naar de Silvestri krater

Op het meest zuidelijke deel van de Etna vind je, op ruim 2500 meter hoogte, de Montagnola krater. Deze krater is, net zoals de Monti Silvestri, meer dan het bezoeken waard . Deze laatste dateert uit 1892 en is te vinden tussen Rifugio Sapienza en Nicolosi. Je kunt deze krater niet alleen op afstand bekijken. Het is zelfs toegestaan om het roodkleurige gesteente in de krater te bekijken .

 Krater Etna

1.6. Museum en informatiecentrum bij de Etna

Het bezoekerscentrum uit 2005 vind je bij Porta dell’Etna in Nicolosi . Het centrum is gelegen op de plaats wat vroeger Monstaro dei Benedettini was. Het centrum heeft tevens het beheer over Parco dell’Etna in handen, het aangrenzende nationaal park. Een bezoek brengen aan het informatiecentrum is zeker de moeite waard. Je kunt er een video bekijken waarop je de eerdere erupties kunt bekijken. De wijnkelder herbergt ook een interessant museum.

2. Naar de top van de Mount Etna

2.1. Wandelen naar de kraters van Monti Silvestri

Op een kleine 2.000 meter hoogte bevindt zich een parkeerplaats. Deze vind je aan de zuidelijke kant van de vulkaan . Nadat je de auto hebt geparkeerd bij Rifugio Sapienza, hoef je nog maar een klein stukje te wandelen naar de kraters.

Hike naar de top

2.2. Een wandelroute voor getrainde wandelaars of de kabelbaan

Als je gebruik hebt gemaakt van de parkeerplaats, kun je te voet klimmen naar 2.500 mete . Let op: deze route is geschikt voor geoefende wandelaars want de paden liggen vol met lavasteen die niet overal vast ligt . Wees dus niet overmoedig en begin er alleen aan met stevige schoenen en in een goeie conditie, want daarnaast is ook het best een pittige klim.

Ben je minder getraind maar wil je wel naar boven? Dan kun je ook gebruik maken van de kabelbaan .

2.3. Pittige klim naar de hoogste krater van de Etna

Als je op 2.500 meter staat, dan kun je nog verder klimmen als je dat zou willen. Maar, je kunt je ook naar de krater laten brengen met een 4x4 auto . Het laatste gedeelte van de klim is beter begaanbaar, alhoewel dat niet wil zeggen dat het geen pittige wandeling is. Bij mooi weer, en als de Etna rustig is, mag je van de beheerders en de tourgids vaak tot vlakbij de krater lopen . Als de omstandigheden minder gunstig zijn, dan kun je de krater bekijken vanaf het iets lager gelegen punt.

Jeeps op de Etna

Tip : Rondreizen of backpacken door Sicilië? Vergeet dan niet om de gratisreisgids van dit eiland te downloaden. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke bezienswaardigheden of hotspots mist gedurende je avontuur.

3. Wanneer kun je de vulkaan beklimmen en bezoeken?

 • het winterseizoen loopt van december t/m maart. De Etna is dan vooral toegankelijk als gebied om te skiën en snowboarden . Dat doe je bij Rifugio Sapienza. Het gebied is open van 09.00 uur tot en met 15.45 uur.
 • het zomerseizoen loopt van april t/m november. Je kunt de Etna dan beklimmen en bezoeken van 09.00 uur tot en met 16.15 uur .
 • als je een specifieke excursie boekt online, dan kun je tevens deelnemen aan een tour waarbij je de zonsondergang vanaf de vulkaan kunt bewonderen .
 • als de weersomstandigheden slecht zijn, of als er veel wind staat, dan kun je geen gebruik maken van de kabelbaan .
 • sommige delen van de Mount Etna worden afgesloten als er sprake is van verhoogde activiteit of een eruptie .
 • voor een plotse grote uitbarsting tijdens je bezoek hoef je trouwens niet te vrezen. De activiteit van de vulkaan wordt op de voet gevolgd, waardoor potentiële erupties lang van tevoren voorspeld kunnen worden.

Vulkaan Etna

4. Waar kun je kaarten voor de vulkaan reserveren en welke opties zijn er?

 • als je de vulkaan wilt beklimmen, dan heb je daar geen toegangskaart voor nodig. Dit kost je niets .
 • kun je niet zo ver wandelen en wil je met de kabellift naar boven? Reserveer dan een kaart die je zowel naar boven als naar beneden brengt. De prijs voor deze entreekaarten is 35,00.
 • wil je naast het gebruik van de kabelbaan ook graag met een 4x4 naar boven worden gebracht ? Reserveer dan een gecombineerde retour-kaart voor 65,00.

Rondom de Mount Etna vind je diverse kleine pittoreske dorpjes. Ook hier is het aanbod van Etna tours groot en uitgebreid. Ze zijn tevens online en vooraf te reserveren. Hier vind je een lijst met actuele tours, data enprijzen.

Tip: een georganiseerde tour is zeker een aanrader als je niets aan het toeval over wilt laten. Je wordt opgehaald bij de accommodatie waar je verblijft, maar je laten ophalen vanuit Palermo, Taormina of Catania behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je leuke uitstapjes toevoegen aan je tour zoals een buggy safari rondom de vulkaan of één van de andere leuke extra’s.

Tourticket excursie Etna, Sicilie

5. Lang wachten in de rij voorkomen

 • vooral in het zomerseizoen is de Mount Etna een druk bezochte bezienswaardigheid. Als je niet teveel tijd wilt verliezen bij zowel de kabelbaan als de 4x4’s die je naar de top brengen, dan kun je het beste de wandelschoenen aantrekken en de vulkaan te voet beklimmen.
 • in het voorseizoen (april en mei) of het naseizoen (oktober en november) is het ook een stuk rustiger . Je hoeft in deze perioden niet lang te wachten omdat er minder toeristen zijn.
 • verblijf je in de maanden juli of augustus (hoogseizoen) in Sicilië en wil je de Mount Etna toch een bezoek brengen? Boek je kaarten dan vooraf online. Je wordt dan niet geconfronteerd met lange rijen en wachttijden die behoorlijk op kunnen lopen. De kaarten voor de georganiseerde tours starten vanaf 35,00. Je kunt ze hier alvast bekijken.

Kabelbaan Etna

6. Quadrijden rondom de vulkaan

Als je zin hebt in een avontuurlijke tour, dan is quadrijden op en rondom de vulkaan zeker een aanrader. Je gaat samen met een gids op pad en rijdt omhoog tot wel 1850 meter. De tour brengt je door de Ragabo bossen . Onderweg kom je velden met geurige lavendel tegen, evenals de Coruccio grot. Ook rij je met de quad door de Castiglione di Sicilia, de bekende Spaanse wijngaarden.

Tip: Als je met de quad de omgeving rondom de vulkaan wilt verkennen, dan kun je hier online tickets reserveren.

Met een quad op de Etna rijden

7. Mount Etna routebeschrijving

7.1. Eigen vervoer

 • je rijdt in 45 minuten van Paterno naar de vulkaan
 • je rijdt in 60 minuten naar de vulkaan vanuit Catania
 • je rijdt in 90 minuten naar het Nationaal Park als je in Messina bent
 • je rijdt ongeveer 3-4 uur als je vertrekt vanuit Palermo
 • Mount Etna is het best bereikbaar vanaf de meest zuidelijke kant. Je volgt daar een goed begaanbaar pad omhoog, waarna je bij een terrein komt waar je de auto kunt parkeren. Deze ligt op een kleine 2.000 meter hoogte. De exacte locatie is: SP92, 19, 95125 Catania (locatie van de parkeerplaats direct op de map bekijken).
 • wil jij je liever geen zorgen maken over het vervoer van en naar de Etna? Kies dan voor een begeleide en volledige verzorgde tour. Je wordt keurig opgepikt in bijvoorbeeld Messina, Palermo of Catania.

7.2. Busvervoer naar de vulkaan

 • vanuit Catania kun je om 08.15 de bus nemen naar de vulkaan. Deze vertrekt vanaf het station en neemt ongeveer 1,5 uur in beslag, waarvan een tussenstop van 30 minuten.
 • in de middag komt de AST bus je om 16.30 weer ophalen
 • kaartjes voor de bus kun je ter plaatse bij het ATS-loket aan de Via Luigi Sturzo 232 in Catania kopen.

Landbouw rondom Etna

8. Map van de Mount Etna

Je vindt deze actieve vulkaan in het oostelijke deel van Sicilië. Dat bevindt zich in de provincie Catania.

9. Handige tips en wetenswaardigheden omtrent jouw bezoek

 • vergeet niet om goede wandelschoenen mee te nemen of aan te trekken. De paden zijn niet overal even goed begaanbaar. Ook krijg je te maken met losliggend lavasteen.
 • hoe warm het beneden ook kan zijn, op een hoogte van 2.500 meter kan het behoorlijk koud zijn. Neem dus wat extra kleding mee om jezelf warm te kunnen houden.
 • leuke prullaria en souvenirtjes koop je bij de diverse shops op het terrein waar je de auto parkeert én bij de kabelbaan.
 • de weersomstandigheden rondom de vulkaan zijn moeilijk te voorspellen . Het kan zomaar ineens omslaan van een strak blauwe lucht naar een dik pak bewolking, en andersom natuurlijk.
 • reserveer je toegangskaarten voor de Etna of jouw georganiseerde tours vooraf online. Dat bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar ook geld. Daarnaast kun je ook kiezen voor combinatietickets, of kaarten die recht geven op vervoer van en naar de vulkaan.

Etna wandelschoenen

10. Video: sneak preview op én rondom de vulkaan

Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn als je de Mount Etna gaat bezoeken en beklimmen. Bekijk daarom de onderstaande video. Ze geven een prima beeld van wat je kunt verwachten tijdens jouw excursie of georganiseerde tour naar boven.

11. Sicilië reisgids downloaden

Sicilië is een prachtig eiland met heel veel bijzondere plekjes en natuurfenomenen. Natuurlijk wil je daar liever niets van missen. Je kunt kiezen voor een gratis downloadbare preview mét wandeltocht door de stadPalermo.

Zoek je meer avontuur? Download dan de complete Sicilië reisgids. Je ontvangt dan niet alleen alle coördinaten, maar ook een rondreis op het eiland waarbij de ruim 93 hotspots worden uitgelicht.

Reviews en beoordelingen Vulkaan Etna

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vulkaan Etna? Plaats je beoordeling

Vandamme Danielle25 juni 2017

De gids heeft ons inderdaad geholpen bij de keuze , met eigen auto of begeleid. Wij hebben gekozen om de Vulkaan Etna met begeleiding te doen en dit was de moeite waard, veel uitleg in het engels en frans aangezien we met een groep van 8 personen waren , franstalige en engelstalige personen. Het was fantastisch !!

leen devolder20 april 2017

heel goede uitleg, we zijn met deze gids gestart als basisleidraad om onze uitstapjes zo'n beetje te organiseren.

José Lievrouw16 april 2017

en zeer goede leidraad voor onze reis naar Sicilië

babette10 oktober 2016

een hele duidelijke gids met concrete informatie en reeël; ik woon zelf in Italië sinds 27 jaar en bevestig de gewoonten, het eten etc. Dank U wel Babette

Brigitte3 april 2016

Onze reis gaat pas door in mei maar gebruik vele tips in de voorbereiding!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info