Alcatraz bezoeken? Boek je tickets voor het gevangeniseiland

Hoe je tickets boeken voor het bijzondere gevangeniseiland in San Fransisco?

San Francisco kent veel bijzondere bezienswaardigheden, maar het gevangeniseiland Alcatraz en de fameuze Golden Gate Bridge zijn de echte hoogtepunten. Het mysterieuze eiland ligt voor de kust van San Francisco en was in het begin van de 20e eeuw de locatie waar diverse beroemde criminelen hun straf uitzatten. Toch is de historie van Alcatraz nog omvangrijker.

Alcatraz is momenteel niet meer in gebruik als gevangenis. Wél is het opengesteld voor publiek. Dat betekent dat je het gevangeniseiland zelf kunt bezoeken als je in San Francisco bent of een rondreis maakt. Als je de gevangenis wilt boeken, dan is het goed om je kaarten vooraf online te boeken. Je kunt ze namelijk vrijwel niet meer ter plaatse kopen omdat Alcatraz een zeer geliefkoosde bezienswaardigheid is.

 • Promoties rondreizen USA Westkust

  Promoties rondreizen USA Westkust

  De keuze is enorm groot bij dé specialist voor Zuidwestkust van de USA, Connections. Individueel of met familie, op avontuur of genieten van natuur of strand. Ontdek nu alle mogelijkheden.
  va. € 551 - Boek nu
 • Bezoek het beroemde gevangeniseiland
 • Neem een kijkje in de cellen en de vuurtoren
 • Ga ook aan wal op Angel Island
 • Boottocht door de baai van San Francisco
 • MUST: koop je tickets online
Boek je tickets online

Tip: online entreekaarten kopen of een tour boeken voor Alcatraz

Het eiland bevindt zich in San Francisco Bay. Een bezoek brengen doe je bij voorkeur met een entreeticket dat je vooraf online hebt gereserveerd. De kaarten koop je al vanaf 41.00 euro. Dat is inclusief de afvaart met de boot. Je bestelt jouw Alcatraz entreekaarten het beste via Ticketbar.

Als de toegangskaarten voor het gevangeniseiland zijn uitverkocht, dan kun je overwegen om een combinatie ticket aan te schaffen . Dit betreft een kaart die recht geeft op een begeleide tour over het eiland én in de gevangenis zelf. Bestel hier je combinatieticket voor 71.00 euro online.

Als je kiest voor een San Francisco Super Combi entreekaart, dan kun je niet alleen een bezoek brengen aan het eiland, maar ontvang je ook nog eens 10% korting op tal van andere activiteiten én kun je gratis gebruik maken van de hop on / off bus in de stad.

Tours en gegidste rondleidingen door de stad kun je ook bekijken via GetYourGuide.

Vuurtoren

1. Beknopte historie van het gevangeniseiland

1.1. Hoe het begon

De Spanjaard Juan Manuel de Ayala wilde de San Francisco Bay optekenen op kaart. Dat gebeurde in het jaar 1775 . Toen hij door de baai voer stuitte de Spanjaard op drie minuscule stukken land, niet ver vanaf het vaste land. Een van de kleine eilanden noemde hij “pelikaaneiland”. Vertaalt in het Spaans betekende dat Isla de los Alcatraces wat later werd verbasterd naar Alcatraz.

1.2. De verkoop van het eiland

Julian Workman werd in het jaar 1846 eigenaar van Alcatraz. Het eiland werd hem geschonken door Pio Pico, een gouverneur uit Mexico. Nog geen 4 jaar later in 1850, verkocht Workman het eilandje aan de overheid van Amerika. John C. Frémont, destijds gouverneur van Californië, wilde het vooral gebruiken voor militaire doeleinden . De vete tussen Mexico en Amerika was in deze periode nog maar net voorbij. Ook Californië was omstreeks 1850 pas weer net in Amerikaanse handen.

1.3. Het eiland als bescherming voor de baai van San Francisco

De US Army wilde Alcatraz vooral in gaan zetten om de baai van San Francisco te kunnen beschermen. Dat resulteerde in het bouwen van een fort in het jaar 1853. Een jaar later volgde ook de 1e vuurtoren. De bouw van het fort op Alcatraz werd binnen 5 jaar afgerond.

Eind 1858 betrokken ruim 200 soldaten het eiland en werden er 11 kanonnen geplaatst op het grondgebied dat nu bekend staat als gevangeniseiland.

1.4. Van eiland naar gevangenis

De Burgeroorlog in Amerika ging van start in 1861. Het eiland in de baai van San Francisco werd gebruikt als wapenopslag en gevang voor tegenstanders. Om het eiland dienst te kunnen laten blijven doen als opslagruimte, werden er na de oorlog plannen gemaakt voor een uitbreiding met tunnels en voldoende opbergmogelijkheden.

Het plan werd echter van tafel geveegd en het fort werd omgebouwd tot een gevangenis. In 1868 om precies te zijn, werd het eiland in de baai van San Francisco in gebruik genomen als gevangenis.

1.5. Wereldberoemde gevangenen en hun poging tot ontsnappen

In het jaar 1933 viel het gevangeniseiland in handen van justitie. Alcatraz werd vanaf dat moment een federale gevangenislocatie. Ruim 29 jaar lang werden de meest opzienbarende criminelen naar het eiland verscheept. Enkele bekende namen zijn George Kelly, Al Capone en Robert Stroud. Deze laatste wordt ook wel “Birdman of Alcatraz” genoemd.

Er is nooit iemand ontsnapt van het eiland. Toch hebben ruim 23 criminelen tot 14 ontsnappingspogingen gedaan. Echter zonder succes. 5 van de 23 gevangen zijn niet opnieuw gepakt. Er wordt aangenomen dat zij zijn verdronken door de stroming van het water rondom Alcatraz.

Waarschuwing

1.6. De leegstand van Alcatraz

In het jaar 1963 kon de Staat de financiële bijdrage voor het onderhoud op het eiland niet meer betalen. Ook de aanvoer van drinkwater en de afvalverwerking konden niet meer bekostigd worden op zowel financieel als technisch gebied. Op 21 maart van dat jaar kwam Alcatraz leeg te staan. De opstallen waren in zeer slechte staat doordat ze waren aangetast door de weersomstandigheden op het eiland.

1.7. De bezetting door de Native American

In ‘64 en '69 wordt het grondgebied bezet door Native Americans. Dit werd mogelijk omdat het grondgebied werd verlaten door de overheid. De Amerikaanse wet stelt dat deze verlaten gebieden weer in handen vallen van de oorspronkelijke bewoners. In dit geval de Indianen. Deze bezetting bracht de discriminatie discussie wederom flink op gang.

In 1969 wordt Alcatraz bezet voor een periode van twee jaar. Gebouwen werden in brand gestoken en vernield.

1.8. Golden Gate National Recreation Area

In het jaar “72 wordt het eiland aangemerkt als onderdeel van het National Recreation Area. Nog eens 4 jaar later, in 1976 om precies te zijn, krijgt Alcatraz de titel Nationaal Historisch Monument.

Tip : wacht niet tot je op het eiland bent met het reserveren van toegangskaarten. De kans dat je het eiland dan kunt bezoeken is minimaal. Boek je vooraf online, dan ben je zeker van toegang. Bestel hier je entreekaarten voor 41.00 euro. Wil je het eiland wel bezoeken maar heb je nog geen kaarten? Dan kun je het ook op een vroeg tijdstip bij Pier 33 proberen, doch dit geeft geen garantie. Alle begeleide tours naar Alcatraz gaan hier van start.

Alcatraz gevangenis

2. Wat staat je te wachten op het gevangeniseiland van San Francisco?

2.1. Alcatraz Island

Alcatraz ligt in de baai van San Francisco, zo’n 2000 meter van de kust af. Het eiland beslaat een oppervlakte van circa 9 ha. Je kunt hier de tuinen bezoeken, maar natuurlijk ook de originele cellen. Ook kun je een bezoek brengen aan de vuurtoren en kun je diverse exposities bewonderen in de andere gebouwen op het gevangeniseiland.

2.2. De traditionele cellen

Midden op Alcatraz zie je een gebouw die het oude celblok huisvest. Deze is opgedeeld in 4 afdelingen die samen 336 gevangenisruimtes tellen. Het celblok heeft een lengte van circa 150 meter. Toen Alcatraz nog volop dienst deed als gevangenis, werden er slechts 302 cellen gebruikt. Later is dit zelfs afgenomen naar een aantal van 222. De inrichting van de ruimtes is zeer sober en biedt geen enkele privacy. Je vindt er alleen een fonteintje, een wc en bed.

Cellen

Het centraal gelegen gebouw heeft ook een kapsalon en een bibliotheek. Daarnaast is er een ruimte ingericht voor de bezoekers en de beheerder. Het oude celblok heeft tevens een aanbouw. Deze werd gebruikt als ruimte om te koken en eten. Daarboven bevindt zich een afdeling voor de zieken.

Tip: Als je online een Super Combo kaart voor San Francisco bestelt, dan kun je aanzienlijk veel besparen. Je kunt niet alleen gebruik maken van de hop-on bus, maar je ontvangt ook een San Francisco kortingskaart die recht geeft op 10% korting én een entreekaart voor het gevangeniseiland. Bestel je super combi hier vanaf 87 euro

Cellen

2.3. De vuurtoren van het eiland

Op het eiland werd in 1854 de 1e vuurtoren voor de westkust gebouwd. In 1909 is de vuurtoren vervangen door een nieuw exemplaar. De toren heeft een hoogte van 26 meter. Dat lijkt gering, maar niet als je je bedenkt dat het eiland ruim 65 meter boven de zeespiegel ligt.

Vuurtoren

2.4. Flora en fauna op het eiland

Als je rondloopt over het eiland, dan maak je kennis met een ruige natuur die zich kenmerkt door rotsige kliffen vol met agaves. De tuinen van Alcatraz zijn deels beschermd gebied. Dat komt omdat dit een belangrijke broedplaats is voor vogels. Je kunt overige afdelingen van de oude tuin nog wel bezoeken. Deze zijn overigens aangelegd door de gezinsleden van de medewerkers op Alcatraz.

Hoewel “pelikaaneiland” door zijn ontdekker vernoemd werd naar de vogels die er verbleven, is er nooit een pelikaan gezien. Wel wordt het eiland druk bezocht door meeuwen en reigers.

Natuur Alcatraz

3. Wanneer kun je het gevangeniseiland bezoeken?

 • met uitzondering van kerst, nieuwjaarsdag en Thanksgiving, is het eiland dagelijks geopend voor publiek.
 • tijdens het broedseizoen van de vogels worden sommige stukken op Alcatraz gesloten.
 • elke 30 minuten vertrekt er een boot naar het gevangeniseiland. Dit is de enige mogelijkheid om Alcatraz te kunnen bereiken.
 • de eerste vertrektijd van het vasteland naar Alcatraz is 08.15 uur. Om 18.30 uur vertrekt de laatste ferry naar het eiland. Vanaf daar kun je op zijn laatst om 21.25 terugkeren naar de baai van San Francisco.
 • als je het eiland vanuit een ander perspectief wilt bekijken, dan kun je ook kiezen voor een tour die je een kijkje achter de schermen geeft of een nachtelijke tour. Dit kan van donderdag t/m maandag.

Alcatraz

4. Entreekaarten aanschaffen voor Alcatraz

4.1. Kaarten bestellen via Ticketbar

Ticketbar is officieel dealer van Alcatraz entreekaarten. Je kunt ze daar het beste online reserveren. Dat kan al voor 41.00 euro. Als je al in San Francisco bent, dan kun je ze ook proberen aan te schaffen bij Pier 33, al ben je dan verre van zeker dat er nog plaats is. Wil je echt zeker zijn van vertrek? Boek je entreekaarten dan hier van te voren. Dat kan al 3 maanden van tevoren.

Ben je in de baai van San Francisco maar zijn alle kaarten uitverkocht? Dan kun je ook kiezen voor een combinatie toegangskaart met een begeleide tour.

Besparen op je bezoek doe je met een Super Combi toegangskaart. Je kunt dan het eiland bezoeken, ontvangt een kortingskaart van 10% en kunt gratis gebruik maken van de bus.

4.2. Verschillende Alcatraz toegangskaarten

4.2.1. Early Bird Tour

 • kinderen t/m 4 jaar gratis entree
 • kinderen van 5 t/m 11 jaar en senioren boven de 62 ontvangen reductie
 • 1e rondleiding van de dag waardoor je geen last hebt van massatoerisme

4.2.2. Day Tour

 • zelfde entreeprijs als Early Bird Tour
 • je kunt het eiland de gehele dag bezoeken. Je komt alleen wel later aan op het eiland

4.2.3. Night Tour

 • rondvaart om Alcatraz waarbij je kunt luisteren naar informatie over ontsnappingen
 • vrij bezichtigen van het oude celblok midden op Alcatraz

4.2.4. Behind the Scenes

 • de tour omvat hetzelfde als de Night Tour. Extra toevoeging is wel het bekijken van ruimtes en cellen (ook ondergronds) die anders niet zijn opgesteld voor het publiek
 • om aan deze tour deel te mogen nemen moet je 12 jaar of ouder zijn

4.2.5. Angel Island en gevangeniseiland

 • met deze tour bezoek je niet alleen Alcatraz, maar wordt je ook naar Angel Island gebracht.
 • als je bent aangekomen op Angel Island, dan kun je ook gebruik maken van de Tram Tour. Deze geeft je de mogelijkheid om het bijzondere eiland zelf te kunnen verkennen.

Tijdens jouw rondleiding op het eiland kun je gebruik maken van een goede audio gids. De tour wordt in veel talen gesproken waaronder de Engelse, Franse én Nederlandse taal.

Angel Island

5. Vooraf reserveren = zeker van een plaatsje op de boot

Alcatraz is een plaats die zeer geliefd is onder toeristen. Het kan er dan ook enorm druk zijn waardoor entreekaarten snel uitverkocht zijn. Wil je dit voorkomen? Reserveer je tickets dan vooraf online. Je hoeft dan niet aan te sluiten in de rij voor de kassa maar kunt meteen naar de boot wandelen. Deze vertrekt vanaf Pier 33. Kiezen voor een combiticket kan natuurlijk ook.

Wil je gevangeniseiland in jouw eigen tempo verkennen? Dan past een Early Bird Ticket waarschijnlijk het beste bij je. Je vertrekt met de eerste boot naar het eiland en bent daarmee de stroom aan bezoekers voor. Ook een Night Tour is een aanrader als je op zoek bent naar een onvergetelijke herinnering aan Alcatraz.

Wil je het eiland wel bezoeken maar wil je daarbij ook aan jouw eigen portemonnee denken? Dan is een San Francisco Super Combi entreekaart een goede keuze. Je kunt gratis gebruik maken van de hop-on bus in de stad, ontvangt een kaart voor 10% korting én je kunt een bezoek brengen aan het eiland.

6. De route naar gevangeniseiland

De boot die je naar het eiland brengt vind je aan de Pier 33.

6.1. Wandelend

Als je in San Francisco bent, dan kun je al wandelend via Fisherman's Wharf naar het vertrekpunt van de boot lopen.

6.2. Per tram

Vanuit het centrum van de stad kun je met de tram (Lijn MUNI F) vlakbij het vertrekpunt van de boot op Pier 33 komen. Het is slechts enkele meters lopen naar het vertrekpunt.

6.3. Eigen vervoer

Wil je liever met je huurauto naar Alcatraz? Dan kun je deze parkeren op de parkeerplaats bij Kearny op Francisco 80.

Tip : laat niets aan het toeval over en reserveer jouw entreekaarten voor Alcatraz vooraf én online.

7. Handige informatie

 • Alcatraz kent weinig sanitaire gelegenheden. Ze bevinden zich bij de aanmeerplaats van de boot en op het hoogste punt van het gevangeniseiland.
 • op de boot kun je diverse snacks kopen, maar op Alcatraz zelf kan dit niet. Als je iets wilt nuttigen of wilt roken terwijl je op Alcatraz bent, dan doe je dat binnen de Island Dock zone. Water mag je overigens wel op het hele eiland drinken.
 • draag goede schoenen die geschikt zijn voor steile paden en lange afstanden.
 • er zijn meerdere rederijen die claimen je naar Alcatraz te kunnen brengen, maar Alcatraz Cruises is de enige gerechtigde partij. Andere boten varen alleen een keer langs Alcatraz en meren zeer zeker niet aan.
 • neem een geldig identiteitsbewijs mee met een recente foto. Degene op wiens naam de entreekaarten staan, moet zich namelijk kunnen identificeren.     

8. Video: Voorproefje van jouw bezoek aan dit gevangeniseiland

Kun je niet wachten tot je voet aan wal zet op dit historische eiland? Bekijk dan de onderstaande video en kom alvast in de stemming. Je weet dat precies wat je te wachten staat tijdens jouw Alcatraz tour.

9. Alcatraz bezoeken: tips en wetenswaardigheden

 • wil je liever niet plaatsnemen in de wachtrij? Koop je toegangskaarten dan online. Je bent er dan zeker van dat je met de boot naar het eiland kunt.
 • Alcatraz heeft een redelijk fris klimaat. Neem dus extra dikke kleding mee. Op “Rock”, zoals het eiland ook wel wordt genoemd, staat altijd een krachtige wind. Daarnaast is het weer veranderlijk.
 • tickets zijn voorzien van een tijdslot. Binnen een kwartier vaar je met de boot naar Alcatraz en hoor je eveneens wat bijzondere wetenswaardigheden. De tijd die je doorbrengt op Alcatraz bepaal je zelf. Zolang je maar niet afhankelijk bent van de laatste vertrektijd om 21.25 uur.
 • kies je voor de laatste afvaart in de middag, dan is je verblijf beperkt tot 120 minuten. Het boeken van deze tour wordt daarom niet aanbevolen.
 • als je het eiland goed wilt kunnen verkennen, houd dan rekening met een verblijfsduur die kan variëren van 3-4 uur.
 • vanaf Pier 33 is het slechts een klein stukje lopen (5-10 minuten) naar Fisherman's Wharf. Een combinatiebezoek is dus echt een aanrader.
 • een tour in de avond biedt veel voordelen en buitenkansen. De tickets zijn wat duurder, maar je hebt geen last van de drukte en je ontvangt meer uitgebreide informatie. Je kunt zelfs persoonlijk vragen stellen als de mogelijkheid daartoe is. Ook kun je genieten van een mooie zonsondergang vanaf Alcatraz. Houd je fotocamera dus zeker bij de hand!

Alcatraz bij zonsondergang

10. Dichtbij het gevangeniseiland verblijven

San Francisco kent heel wat mooie accommodaties voor een overnachting. Een ideale omgeving is de buurt bij Union Square. Deze wijk ligt centraal in het centrum en herbergt veel hotels. Je kunt ook overnachten in het Marriott Hotel, vlakbij Fisherman's Wharf. Kijk hier voor overnachtingen in Union Square. 

San Francisco Proper Hotel

11. Bonus: Zuidwest Amerika reisgids gratis downloaden

Heb je een rondreis door het zuidwesten van Amerika gepland en wil je liever niets missen van al het moois? Download dan de zuidwest USA reisgids voor slechts 15 euro. Je ontvangt meer dan 130 bezienswaardigheden, inclusief de exacte locatie. Uiteraard voorzien we je ook van een mooie route. Eerst even doorbladeren? Hier kun je ook de gratis preview van deze reisgids downloaden.

Reviews en beoordelingen Alcatraz gevangeniseiland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alcatraz gevangeniseiland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info