De Münster en de Sankt-Remigiuskirche

Bezoek aan de Münsterplatz en de kerken van Bonn

Op de Münsterplatz in Bonn valt vooral het standbeeld van Beethoven op. Het werd opgericht in 1845 bij zijn 70e verjaardag, maar zo oud is Beethoven in het echt niet geworden. Ludwig von Beethoven stierf al op 57-jarige leeftijd in 1827. De bekende componist werd in Bonn geboren en stierf in Wenen. Lees meer

Maak uitgebreid kennis met het prachtige kerkelijke erfgoed van Bonn.
  • Ga kijken naar Beethoven op de Münsterplatz
  • Loop binnen in de basiliek van Bonn, de Münsterkerk
  • Een kloostergang van bijna 1000 jaar oud
  • Lees over de St-Remigiuskerk, de oude en de nieuwe
Gratis reisgids downloaden

Mozart en Haydn waren zijn grote voorbeelden. Hijzelf heeft ook een enorme invloed gehad op de muziek van andere componisten in zijn tijd. Werken die bij het grote publiek bekend zijn: de 9 symfonieën waarvan de 5de het meest bekend is, Für Elise (piano) en de opera Fidelio. Onderaan zijn standbeeld zie je figuren die de vier richtingen van zijn muziek moeten uitbeelden. Volgens een inwoner van de stad zouden er onder het voetstuk partituren liggen van de 9e symfonie van Beethoven.

Münsterkerk

Achter het standbeeld van Beethoven staat een prachtig barok gebouw dat nu eigendom van de Post is. Maar de meest opvallende bezienswaardigheid is natuurlijk de basiliek van Bonn, hier de Münsterkerk genoemd. Deze kerk uit de 11e eeuw werd verschillende keren verbouwd, de laatste keer na de Tweede Wereldoorlog. Zijn romaanse bouwstijl is zeer goed zichtbaar aan de zijde met de twee kleinere torens. De kerk is opgedragen aan twee martelaren (Cassius en Florentius) die samen met een derde (Malusius) zouden zijn begraven in de crypte. Daar zouden deze martelaren (Romeinse officieren) hun laatste maal gekregen hebben alvorens vermoord te worden.

Omdat er veel vernielingen zijn geweest, is het meubilair in de kerk vrij recent (19e eeuws). Uitzondering hierop zijn de monumentale kunstwerken. Zeer mooi is de kloostergang (Kreuzgang) die 900 jaar oud zou zijn en prachtig bewaard is gebleven.

Meer info over openingstijden op: www.bonner-muenster.de

Sint-Remigiuskerk

Deze kerk staat er reeds van in de 13de eeuw maar was tot 1806 de Kloosterkerk Sankt-Ludwig. Toen de St-Remigiuskerk, die op een andere locatie stond in Bonn, in 1800 door een felle brand werd vernield en niet meer heropgebouwd, nam deze kerk de naam over en de relieken van St-Remigius. Daardoor ontstaat er wel wat verwarring want Beethoven heeft op tienjarige leeftijd op het orgel gespeeld in de St-Remigiuskerk, maar dat was dus wel in de kerk die afgebrand is en niet deze. In 1888 werd ook deze kerk en het klooster niet gespaard van brand. Bovendien waren de vernielingen op het einde van de Tweede Wereldoorlog zo groot dat het interieur compleet vernieuwd is. In 1957 was de kerk heropgebouwd en heeft dienst gedaan als kloosterkerk tot 2007. Nu is het parochiekerk en zetel van de Katholieke Hogeschool (KHG Bonn).

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Münster en de Sankt-Remigiuskirche? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info