Andere bezienswaardigheden in Mechelen

Wat is er te zien tussen de Grote Markt en het Groot Begijnhof?

Ken jij het Klapgat? Zoals vandaag nog gebeurt, al is dat door steeds minder mensen, bleef men vroeger na de hoogmis nog wat bij de kerk rondhangen om bij te praten, of te roddelen? Tegenover de Sint-Janskerk ligt een gangetje waar vroeger er duchtig op los werd gebabbeld, ‘geklapt’. Vandaar de naam uiteraard. Bij het ‘klapgat’ bevindt zich een Christusbeeld. Misschien om toezicht te houden op de ‘achterklap’? Als je het ‘klapgat’ doorloopt kom je uit bij een kapel met achter tralies en glas een beeldengroep. Vroeger kwamen gelovigen hier bidden en hulp afsmeken. Het offerblok dat je er nog ziet, zaten toen vol met muntjes van 1 of 2 centiem. Tijdens vele gidsbeurten houden de mensen hier enkele minuten een halte om het verhaal te aanhoren.  Lees meer

  •  
  • Wat deden de nonnetjes op 't Groen Waterke?
  • Zoek het Klapgat tegenover de kerk  
  • Bezoek de Manufactuur De Wit
  • Wandelen langs het Dijlepad
  • Wat is de herkomst van de naam IJzeren Leen?

Gratis reisgids downloaden

‘t Groen Waterke

Een mooi en tegelijk romantisch plekje mét een welriekende geschiedenis in de nabijheid van de Sint-Romboutskathedraal. Niet zozeer door de groene eendenkroos (vandaar dus de naam) die op dit ‘waterke’ steeds ligt maar wel door de aanwezigheid indertijd van … toiletten. De gebouwen dichtbij het water behoorden toe tot de refugies van de abdijen van Tongerlo en Sint-Truiden. Aan de zijgevels werden kleine platforms met een ‘openbaar’ toilet gemetseld waar de oud-priesters en kloosterzusters hun ‘boodschap’ deden. Kwajongens en meisjes vonden er niet beter op dan met bootjes tot onder die toiletten te varen en de billen te beschieten met kluitpijpen. Toen een kwade brief van zuster overste op het stadhuis aankwam, bleken plots minder bootjes op het Groen Waterke te bespeuren.

Manufactuur De Wit 

De Koninklijke Manufactuur De Wit is een bedrijf gespecialiseerd in wandtapijten en heeft een wereldwijde bekendheid. Het werd opgericht in 1889 en vond een onderkomen in het 15de eeuwse refugiehuis van de norbertijnen van Tongerlo. Hier vind je één van de meest prestigieuze privé-verzamelingen van oude en moderne wandtapijten. In het atelier kan je op sommige tijdstippen de medewerkers bezig zien met de restauraties van wandtapijten uit musea en privébezit. Voorts weeft men moderne wandtapijten volgens de authentieke methodes, heeft men eigen technieken ontwikkeld i.v.m. conservatie, het stockeren, reiniging enz … Geregeld zijn er tentoonstellingen. Individueel is de Koninklijke Manufactuur De Wit enkel op zaterdag om 10.30 u te bezoeken. Op andere tijdstippen enkel mogelijk met gids. Gesloten in juli. Meer info: www.dewit.be

Wandelen langs het Dijlepad

Je ziet een heel bijzonder pad aangelegd bij de Dijle. Dat ga je nu volgen, maar blijf nog even op de rijweg om de drie mooie gevels te bewonderen van de Waag, de Steur en Huis de Zalm. Allen dateren ze uit de 16de eeuw. De uitleg over de gebouwen staat op een infobord waar je kan afdalen naar het Dijlepad.

IJzeren Leen

De naam van de IJzeren Leen verwijst naar de ijzeren leuningen die hier vroeger moesten beletten dat zware karren op het gewelf reden van het vlietje dat eronder stroomde. Het vlietje werd overwelfd in 1531, toen de vismarkt die hier doorging, verplaatst werd naar het pleintje dat vandaag de naam Vismarkt draagt.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Andere? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info