Mechelen: mooie gebouwen op de Grote Markt

Ontdek ook het Schepenhuis aan de IJzerenleen

Op de Grote Markt zijn het Stadhuis en het Paleis van de Grote Raad de grote blikvangers. Eigenlijk bestaat het stadhuis uit twee gebouwen: een lakenhalle waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw en een belfort. Volgens de plannen moest het belfort een opvallend hooggebouw worden, maar gebrek aan geld besliste daar anders over. Ondanks zijn bescheiden hoogte kreeg het belfort tot een plaatsje op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO, samen met de andere Vlaamse belforten.  Lees meer

Een wandeling op de Grote Markt is een tocht door de geschiedenis.
  •  
  • Bekijk de mooiste gebouwen op de Grote Markt
  • Ontdek welk stadhuis het huidige is
  • Bewonder het Belfort, Unesco-werelderfgoed
  • Andere bestemming voor het Paleis van de Grote Raad
  • Spot het 13de eeuwse Schepenhuis
Gratis reisgids downloaden

Paleis van de Grote Raad

Het Paleis van de Grote Raad kwam tot stand in de 16de eeuw, onder leiding van Rombaut Keldermans, de grootste architect van zijn tijd. Pas in de 20ste eeuw werd het gebouw volledig afgewerkt. Momenteel is het in restauratie en vanaf 2018 komt hier het moderne stadsmuseum.

Schepenhuis en postkantoor

Het Schepenhuis ligt aan het begin van de IJzerenleen. De naam van IJzeren Leen verwijst naar de ijzeren leuningen die hier vroeger moesten beletten dat zware karren op het gewelf reden van het vlietje dat eronder stroomde. Het vlietje werd overwelfd in 1531, toen de vismarkt die hier doorging verplaatst werd naar het pleintje dat vandaag de naam Vismarkt draagt.

Het Schepenhuis is een 13de eeuws gebouw in Brabantse gotiek en was het vroegere stadhuis van Mechelen. Het maakt nu deel uit van de stedelijke musea.
Aan de andere kant, bijna onopvallend, ligt het postkantoor. Dat was het stadhuis uit een latere periode (14de tot 16de eeuw). De huidige gevel dateert echter van een restauratie zo'n honderd jaar geleden.

Reviews en beoordelingen Grote Markt

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ontdek ook het Schepenhuis aan de IJzerenleen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info