München: kunstverzamelingen van rijke vorsten

Drie Pinakotheken en nog meer musea

De rijkdom van de voormalige vorsten van Beieren is terug te vinden in de grote en waardevolle kunstverzamelingen die München rijk is. Deze zijn nu ondergebracht in de talrijke musea. Naast het Residenzmuseum, dat in de wandelroute is opgenomen, wijzen we je de weg naar andere topmusea zoals de Pinakothek. Let op, maandag zijn de meeste musea gesloten! Lees meer

Download een van onze wandelroutes en kom langs alle grote musea in Beieren.
  •  
  • Ontdekt Munchen
  • Bezoek de Pinakotheken
  • Ga naar de Residenz
  • Neem een kijke in de Glypothek
  • Bezichtig het Lengbachhaus
  • Bezoek het Deutsches Museum
Gratis reisgids downloaden

Residenz

Dit is een groot gebouwencomplex opgericht door de Wittelsbachers, de familie die Beieren welvaart heeft gebracht. Er werd voortdurend aan verbouwd en bijgebouwd tot ver in de 18e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werden de zwaar beschadigde onderdelen heropgebouwd. Dit paleis van de voormalige vorsten huisvest nu een paar musea (met duizenden oude munten en met porselein), een grote concertzaal en een klein theater. Een aanrader voor bezoekers is het Residenzmuseum, met een reconstructie van de woonvertrekken en de Schatkamer.

Website: www.schloesser.bayern.de

Stadtmuseum

Wie geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis moet hier zijn. Bijna alles komt aan bod van ambachten tot kunstwerken, van muziekinstrumenten tot poppentheaters. Het meest waardevol zijn de Moorse Dansers.

Website: www.stadtmuseum-online.de

Topmusea

De Glypothek en de afdelingen van de Pinakothek zijn van onschatbare waarde. Je kunt ze eenvoudig bereiken vanaf punt K op onze kaart. We hebben ze duidelijk aangegeven op de kaart. Op een eiland in de Isar, dichtbij het stadscentrum, ligt het belangrijke Deutsches Museum.

Drie Pinakotheken

De “Alte Pinakothek” is het grootste en oudste museum in zijn soort van München. Het werd opgericht in de 19e eeuw door vorst Lodewijk I die er meteen al zijn schilderijen in onderbracht. Het bevat een zeer belangrijke collectie meesterwerken van de 14de tot de 18de eeuw. In de “Neue Pinakothek” krijg je dan het vervolg van de schilderkunst op de tijdsbalk. Uiteraard krijg je in dit museum ook werken van veel Duitse kunstenaars te zien. De “Pinakothek der Moderne” is een buitenbeentje en niet alleen door het bouwwerk waarin het is ondergebracht. In vier afdelingen krijg je moderne kunst te zien, van architectuur tot schilderkunst.

Website: www.pinakothek.de

Glypothek en Antikensammlungen

In twee musea die tegenover elkaar liggen vind je de grootste collectie antieke kunst van Duitsland: “Glypothek” en “Staatliche Antikensammlungen”. De Griekse en Romeinse beelden vind je in de “Glypothek”. In het andere museum komen de andere vondsten aan bod: aardewerk, sieraden, brons, ... Het is duidelijk dat deze musea zich richten op een publiek met grote interesse voor de Griekse Oudheid.

Website: www.antike-am-koenigsplatz.mwn.de

Lengbachhaus

Aan diezelfde Königsplatz met de Glypothek ligt het Lengbachhaus. In deze prachtige 19e-eeuwse herenwoning zie je onder meer 19e-eeuwse schilderijen van lokale kunstenaars, waaronder Frans von Lenbach, de voormalige eigenaar van dit huis. De meeste bezoekers komen echter voor kunstwerken uit de periode van de 'Blaue Reiter' (begin 20e eeuw). Het is Kandinski die de 'Blaue Reiter' oprichtte en aandacht vroeg voor de moderne kunst. De bekendste kunstenaar van deze kunststrekking is Paul Klee. Toch even meegeven dat deze belangrijke verzameling tot stand kwam door schenkingen van de weduwen van von Lenbach en Kandinski.

Website: www.lenbachhaus.de

Deutsches Museum

Dit is met verve één van de schitterendste natuurwetenschappelijke musea van de wereld! De verzameling omvat meer dan 100.000 voorwerpen uit de natuurkunde en techniek. Hier maak je zowel kennis met de atoomfysica, de grot van Altamira en mijnbouw, als een veelvuldig uitvergrote versie van de menselijke cel. Er wordt hierbij een tijdspanne van de prehistorie tot op vandaag overwonnen. Het museum is gevestigd op het Museuminsel in de Isar, de rivier die München doorkruist, maar heeft ook afdeling op de Theresienhöhe (verkeerscentrum), in Schleissheim en in de stad Bonn.

Je ontdekt in dit museum onder andere de eerste auto die Karl Benz construeerde, de U1-duikboot en het eerste motorvliegtuig van de gebroeders Wright. Er komen in dit museum in totaal meer dan 40 thema’s aan bod. Aandacht gaat verder ook naar de nieuwste technologieën. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van een speciale apparatuur je DNA analyseren! Daarnaast vinden er doorlopend ook tijdelijke tentoonstellingen plaats en is er een opmerkelijk kindermuseum.

Website: www.deutsches-museum.de

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over München: kunstverzamelingen van rijke vorsten? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info