Roskilde: kathedraal met een lange geschiedenis

Maak een reis door de geschiedenis in de Domkirke

De kathedraal van Roskilde heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Van de houten kerk die er moet gestaan hebben eind 10de eeuw zijn geen sporen meer gevonden. Dan kwam er een stenen kerkgebouw, vermoedelijk in 1088 ingewijd. In 1170 begon de bouw van de huidige kerk in opdracht van bisschop Absalon. Van de oorspronkelijke plannen werd nog danig afgeweken wat de verklaring is van het uiteindelijke gotische uitzicht. De bouw ervan duurde ruim honderd jaar. Als voorbeeld en bron van inspiratie dienden met zekerheid de Marienkerk van Doornik, de Notre Dame in Parijs, de vroegere Dom van Arras, de kathedraal van Noyon en die van Laon.  Lees meer

Er is zoveels te ontdekken, zelfs van Belgische makelij.
  • Bezoek de Domkirke kathedraal
  • Bijzonder rijk aan bezienswaardigheden 
  • Bewonder de triptiek, made in Belgium 
  • Beroemd beeldhouwwerk van Margaretha I 
  • Bezoek het buitengraf van Frederik IX
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Een brand in 1443 verwoestte een groot deel. Na de heropbouw werden in de loop der jaren nog verschillende kapellen aangebouwd. De grootste is de Grafkapel in Nederlandse renaissancestijl in opdracht van koning Christian IV.
Van begin 11de eeuw tot 1536 werd het katholieke geloof verkondigd in de Domkirke. De Reformatie vanaf 1536 bracht het protestantisme in de kerk binnen. Vele kostbare schatten werden opgeëist, weinige zouden later terugkeren. 
In de Domkirke liggen de meeste Deense vorsten begraven vanaf 986 tot 1972.

Bijzondere artefacten

Er zijn veel bijzondere bezienswaardigheden in de Domkirke. Je komt ze tegen op een uitgezet wandelparcours waarmee je een reis door de geschiedenis maakt. Je start bij 1536, het begin van de Reformatie, om dan terug in de tijd te gaan tot het prille begin 985. Daarna maak je de omgekeerde tijdsbeweging, vanaf 1536 tot heden. Sinds 1995 is de kathedraal toegevoegd op de Unesco Werelderfgoedlijst. 

De logebox

Koning Christian IV liet in 1600 een privéloge bouwen waar hij ongestoord vanuit de hoogte de vieringen kon volgen.

Het orgel

Een orgel met een grote historische waarde. De oudste onderdelen dateren van rond 1425. Bewonder het barokke uitzicht (1654). Het orgel wordt nog steeds bespeeld.

Canon’s Chanchel

De triptiek achter het altaar is van Antwerpse makelij, gemaakt midden 16de eeuw. Je ziet uitbeeldingen van de Goede Week op het middelste deel. De sarcofaag stelt koningin Margaretha I voor (1353-1412). Zij was ooit tegelijk koningin van zowel Denemarken, Noorwegen en Zweden. Oorspronkelijk lag ze begraven in Soro. Toen haar lichaam werd overgebracht naar Roskilde gaf dit aanleiding tot een drie dagen durende ceremonie.

Kapel van Christian I (Kapel Magi)

De kapel dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw. Ze kwam er in opdracht van koning Christian I. Zoek niet naar zijn grafmonument want hij en zijn vrouw liggen onder de grond. De grafmonumenten die je ziet zijn van Christian III en Frederick II. Beide zijn door Antwerpse beeldhouwers gemaakt. Bemerk de fresco’s op de muren en de gewelven. Ze moeten uit ca. 1460 zijn, werden ooit overschilderd maar herontdekt in 1826. De grote steunpilaar moet je eens van naderbij bekijken. Je ziet namen en streepjes. Deze verwijzen naar, ietwat bizar, de lengte van de bezoekers van koninklijke afkomst. Op de bovenverdieping van deze kapel is een klein museum over de kathedraal. 

Kapel Christian IV

Kort na de Reformatie is de bouw van deze kapel begonnen rond 1620. Bekijk ze ook eens langs de buitenzijde, de renaissance stijl zal je zeker herkennen. Ook deze kapel is het werk van Vlaamse kunstenaars, de gebroeders Van Steenwinckel. Ze heeft een lange geschiedenis want pas in 1866 was ze pas voltooid. De vijf kisten bevatten de stoffelijke overschotten van Christian IV, Anne Catharine, prins Christian, Frederik III en Sophie Amalie. 

Graf Frederik IX

Toen Frederik IX stierf in 1972 kreeg zijn kist een plaats in de kapel Christian IX, maar de koninklijke familie wenste een grafmonument buiten de kathedraal. Het resultaat is een opmerkelijk open gebouwtje. Ook de koningin Ingrid, die in 2000 overleed, ligt hier begraven. Niet toevallig is baksteen gebruikt, verwijzend naar het materiaal waaruit de kathedraal is opgetrokken. De grafsteen is gekapt uit graniet uit Groenland. De kasseitjes naast de grafsteen komen uit de Faeröer eilanden.

Koningsporten

Op de westelijke zijde van de kathedraal bevindt zich een bronzen deur van de hand van Peter Brandes. Tot 2010 hing hier nog een eiken dubbele deur uit 1872, die een plaats kreeg in het Museum van Roskilde. Langs deze poort kwam enkel koninklijk bezoek de kathedraal binnen. Nu wordt ze als uitgang gebruikt bij huwelijken en begrafenissen. Afbeeldingen van graan verwijzen naar het brood dat Jezus brak. Langs de binnenzijde is de deur anderhalve meter hoger. Die ruimte is ingevuld met een timpaan waarop een graanveld is afgebeeld.

Reviews en beoordelingen Domkirke

Heb je zelf tips of opmerkingen over Domkirke? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info