Midden-Nederland: Flevoland

Ontdek de twaalfde provincie Flevoland

Al in 1818 werd beslist om de Zuiderzee af te sluiten, minstens deels in te polderen en te gebruiken als landbouwgrond. Sinds 1986 al is de inpoldering beëindigd, Flevoland was geboren als twaalfde provincie van Nederland. In plaats van alleen maar landbouwgrond en enkele dorpen rijzen er nu ook heuse steden op, zoals de hoofdstad Lelystad. De andere grote stad, Almere, lag aan de Zuiderzee en heeft wel een geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Veel bezoekers trekken naar het pittoreske oude vissersdorp Urk, dat net als Schokland ooit een eiland was. Het recentere dorp Zeewolde is vooral bekend om zijn jachthaven.  Lees meer

Meer in Flevoland te ontdekken dan op het eerste zicht lijkt. Heus méér dan enkel water en land. 
  • Lees over het ontstaan van Flevoland
  • Bezoek het Nieuw Land Erfgoedcentrum
  • Shoppen doe je in Batavia Stad
  • Geniet voluit in natuurgebieden van Almere
  • Flaneren in vissersdorp Urk
  • Ontdek 'jonge' dorpen als Zeewolde
Ontdek hotelpromoties

Lelystad, jonge stad met gevarieerd aanbod

Naar Lelystad trek je natuurlijk niet om zijn historische monumenten, de stad is nog piepjong. Toch is er al enige geschiedenis te ontdekken. In de Bataviawerf ligt een reconstructie van het schip de Batavia, zoals het er in1628 uitzag. Daarnaast zijn er ook ambachtswerkplaatsen die verwijzen naar die tijd zoals de zeilmakerij en de tuigerij. Op wandelafstand daarvandaan bereik je het “Nieuw Land Erfgoedcentrum”, dat het boeiende verhaal vertelt van de strijd tussen mens en water. De vele liefhebbers van shopping kunnen hun hartje ophalen in de Batavia Stad Outlet Shopping, met ongeveer zeventig winkels. Even buiten de stad liggen de Oostvaardersplassen, die met hun 6.000 hectare het grootste moerasgebied van Nederland vormen.

Natuurgebieden van Almere

Ook in Almere is waterrecreatie belangrijk (onder meer in de jachthaven Almere-Haven) maar je kunt er ook wandelen en fietsen in natuurgebieden als het Weerwater, het Beginbos en het Kromslootpark. Een handig overzichtje van alle recreatiemogelijkheden is vinden op de “Recreatiekaart Alles Almere”, die op diverse plaatsen in de stad verkocht wordt. Even buiten de stad vallen zeldzame moerasvogels te bewonderen in de Lepelaarsplassen.

Urk - Schokland - Zeewolde

De schilderachtige straatjes en de leuke vissershuisjes van het meer dan duizend jaar oude vissersdorp Urk zijn voor velen een verademing na de hedendaagse architectuur elders in de provincie. Tot 1942 was Urk nog een eiland in de toenmalige Zuiderzee. De vuurtoren, gebouwd in 1840, herinnert nog aan die tijd.

Ook Schokland was ooit een eiland,maar rond 1859 werd het verlaten omdat het land steeds meer afkalfde. Inmiddels werd de omgeving van het voormalige eiland ingepolderd en is het “oude eiland” weer bereikbaar. Het steekt als een meer dan vier kilometer lange heuvel boven het omgevende landschap uit.

Zeewolde is het jongste dorp van de jonge provincie Flevoland. Vooral de jachthaven aan het meer Wolderwijd trekt veel recreanten. Zoals op diverse andere plaatsen in de provincie wordt hier veel geëxperimenteerd met architectuur. Dit leidde tot het opzetten van een heuse Architectuurroute.

Reviews en beoordelingen Flevoland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Flevoland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info