Zwolle, rijk aan cultuurgeschiedenis
Het huidige historische centrum van Zwolle verwijst nog naar de economisch gunstigste periode uit haar geschiedenis, die van de Hanzesteden. In de nabijheid van de vroegere vestinggracht (nu Stadsgracht) liggen geschiedkundig interessante bouwwerken als de Sassenpoort (begin 15de eeuw) en de Pelsertoren (15de eeuw), waarvan de drie verdiepingen vandaag vooral dienst doet als evenementenlocatie. Op de Grote Markt staat de Hoofdwacht, een fraai gebouw uit het begin van de 17de eeuw, waar nu de politie gehuisvest is. Ook de Sint-Michaelkerk (of Grote Kerk), met haar ingewikkelde bouwgeschiedenis is een bezoek waard. Deze oorspronkelijk Romaanse kerk werd in de loop der eeuwen omgebouwd naar de huidige gotische stijl.
Het belangrijkste museum van de stad, het Stedelijk Museum Zwolle, herbergt achter haar fraaie gevel uit de 18de eeuw en een interessante collectie over de cultuurhistorie van de stad. Deze verzameling omvat onder meer schilderijen, prenten en tekeningen, maar ook keramiek, glaswerk, zilverwerk, meubels, enz … Een belangrijk onderdeel van het museum is het zogenaamde Drostenhuis. De kamers van dit huis uit de 17de eeuw zijn deels ingericht als “stijlkamers”, om een beeld op te hangen van de cultuurhistorie van specifieke periodes uit de geschiedenis.
Van een totaal andere orde en beslist spannender voor jong en oud is de “Ecodrome Zwolle” waar een beeld getoond wordt van de natuur van in de prehistorie tot op vandaag. Op de Stadsgracht ligt de Verhalenboot aangemeerd. In dit verteltheater treden bijna iedere week verhalenvertellers op, uiteraard uit Nederland, maar ook uit Vlaanderen, Engeland en Zweden.
Fietser en wandelaars vinden in en omheen Zwolle behoorlijk wat fiets- en wandelroutes. De beschrijvingen ervan zijn beschikbaar bij de lokale VVV.
Deventer, monumenten en boeken
Niet onterecht gaat Deventer prat op zijn monumenten. De stad heeft op enkele na de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Veel van die monumenten gaan terug tot de economisch belangrijke periode van de Hanzesteden. In het centrum van de stad, de Brink, staan enkele van de allerbelangrijkste. De Waag, het mooi gerestaureerde oudste waaggebouw van Nederland, herbergt nu het "Historisch Museum Deventer”, dat de hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad tentoonstelt. Vlakbij ligt het “Speelgoedmuseum” dat een overzicht geeft van het speelgoed waarmee de Nederlandse kinderen zich de voorbije vijfhonderd jaar amuseerden. In de Sandrasteeg staat het oudste stenen huis van Nederland, gebouwd in 1130. Niet ver daarvandaan staat de Lebuinuskerk (ook Grote Kerk), oorspronkelijk een Romaanse basiliek, later omgebouwd tot gotische hallenkerk.
De jaarlijkse Boekenmarkt,op de eerste zondag van augustus, is het belangrijkste evenement. Dan staan er op deze grootste boekenmarkt van Europa ongeveer 850 boekenkramen opgesteld in de historische binnenstad en langs de IJssel. Ook op de andere dagen van het jaar is Deventer een boekenstad: er zijn een twaalftal boekantiquariaten gevestigd. Bij een bezoek aan Deventer hoort ook een wandeling langs de IJssel. Via een voetveer kun je het natuurgebied op de andere oever bereiken. Uiteraard mag je de stad niet verlaten zonder een portie Deventer Koek te proeven. Dat kan heel gezellig in het Deventer Koekhuisje, dat ingericht is als een authentieke thee- en koffieschenkerij.
Kampen, de IJsel en cultureel erfgoed
Naast haar betekenis als Hanzestad dankt Kampen een deel van haar bekendheid aan het feit dat er hier een theologische universiteit is voor de opleiding van protestantse theologen. De drie oude stadspoorten langs de IJssel (Broederpoort, Cellebroederspoort en Koornmanspoort) herinneren aan het strategisch belang van deze rivier voor de stad in vroeger tijden. Achter die beschermende rivier en stadspoorten werden belangrijke gebouwen opgetrokken zoals het “Gotische Huis”, waarin nu het Stedelijk Museum Kampen is ondergebracht, en de Sint-Nicolaaskerk (ook Bovenkerk), waarvan de bouw werd aangevat in de 12de eeuw. Naast het interessante bouwkundig erfgoed is de kerk ook bekend om haar twee orgels, waaronder eentje uit 1743.
In de 19de en de 20ste eeuw was de tabaksindustrie belangrijk voor Kampen. Niet echt verwonderlijk dus dat je er vandaag het Kamper Tabaksmuseum kunt bezoeken dat een terugblik biedt op de lokale tabaksgeschiedenis en een aantal aanverwante curiosa tentoonstelt. Voor een verkenning van zowel de stad als haar omgeving kun je kiezen uit een ruim aanbod van fiets- en wandelroutes.