Kröller-Möller Museum bezoeken in Gelderland met unieke collectie Van Gogh

Combineer kunst, natuur en architectuur in het Park De Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo wordt ver buiten Gelderland, wereldwijd zelfs, geroemd om haar collectie werken van Vincent Van Gogh. Het ligt in het Park De Hoge Veluwe. Door hun handelsactiviteiten in de zware industrie was het echtpaar Kröller-Müller zeer rijk. Mevrouw Kröller-Müller volgde een cursus kunstbeschouwing en nam een kunstkenner onder de arm om te investeren in kunst. Ze kocht niet zomaar waardevolle werken aan. Haar doel was een collectie aan te leggen die niet alleen een belangrijke waarde had in de toekomst maar eveneens een boodschap uitdraagt. Lees meer

 • Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Gelderland 3 tot 5 dagen

  Een ruim aanbod aan promoties voor een weekendje weg of een fietsvakantie in Gelderland, zowel nabij de Veluwe als in de Achterhoek. Divers aanbod om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van de prachtige natuur. 
  va. € 99 - Boek nu
 • Bezoek het Kröller-Möller museum
 • Veel aandacht voor Van Gogh
 • Ook Picasso, Renoir, Mondriaan, ...
 • Méér dan 20000 kunstwerken inmiddels
 • Lees onze bezoektips voor het museum
 • Ga ook wandelen in de Beeldentuin
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

In de jaren ’20 breekt echter de crisis uit en komt het bedrijf van haar man in de problemen. Toch laat mevrouw Kröller-Müller de bekende Belgische architect Henry Van de Velde een plan maken voor een imposant museum in het Park De Hoge Veluwe. De crisis heeft die plannen gedwarsboomd. Alleen een muur nabij het beeldhouwwerk van Henry Moore, aan de voet van de Franse Berg, is overgebleven van haar droom. Tekeningen en foto’s van dit museum dat er nooit is gekomen kan je zien in het huidige museum Kröller-Müller.

Overdracht levenswerk

Omdat ze haar levenswerk met bijhorende collectie niet wou laten verloren gaan bracht ze die onder in een stichting. Die stichting heeft ze dan tijdens haar leven gratis overgedragen aan de Nederlandse overheid. De enige voorwaarde was dat de Staat dan haar museum zou bouwen. Maar ook de staat had niet zoveel geld en uiteindelijk heeft Henry Van de Velde een kleiner museum ontworpen. In juli 1938 werd het museum geopend. Men had de keuze uit de bijna 11500 kunstwerken wat hiermee de zoniet grootste privécollectie was uit de twintigste eeuw.

Collectie

Haar collectie omvat niet minder dan 88 schilderijen en 182 tekeningen van Van Gogh en is de grootste collectie van deze kunstenaar. Daarnaast bezat ze ook werken van Picasso, Renoir, Mondriaan en vele andere. Amper één jaar na de opening overleed mevrouw Kröller-Müller, haar man volgde in 1942. In de jaren ’50 werd de huidige entreehal van het museum bijgebouwd. Later kwam er ook nog een beeldentuin van 25 hectaren. Het museum heeft steeds verder kunst aangekocht in de filosofie van mevrouw Kröller-Müller en heeft nu een collectie van meer dan 20.000 kunstwerken. Daardoor kunnen zelfs niet alle werken van Van Gogh getoond worden, maar toch is deze kunstenaar prominent aanwezig.

Bezoek aan het Kröller-Müller Museum

De toegang is niet inbegrepen in je inkomticket van het park. Andersom wel, koop je een ticket voor het museum, dan kan je ook inclusief het park binnen. Opgepast, het museum is op maandag gesloten! Meer info op www.kmm.nl

Een aantal werken worden toegelicht via audioguide. Naast de normale toelichting kan je ook luisteren naar de eigenzinnige visie van Nico Dijkshoorn op een kunstwerk. Dat is een bekende Nederlandse dichter en muzikant.

Bezoektip : als je het eigenlijke museum binnenkomt (na de glazen wand), dat men ook wel het Van de Velde paviljoen noemt, ga je linksaf. Je komt langs ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en eindigt in een halfronde ruimte. Op de tussenverdieping staan computers waar je maximum 8 van 45 topwerken kan selecteren. Met de print krijg je een route en meer uitleg over deze werken. Je kan ook kiezen voor een themaroute.

Voor de kinderen staan er op diezelfde tussenverdieping spelcomputers opgesteld waar ze werken moeten aankopen en met hun vriendjes proberen het hoogste bod te doen. Daarnaast zijn er voor de jeugd ‘Speurspelen’ uitgedacht, zowel voor de Beeldentuin als het museum.

Je wandeling door het museum start met het levensverhaal van mevrouw Kröller-Müller en haar collectie. En daar hoort natuurlijk het niet gerealiseerde museumgebouw bij. Dan begint het met een aantal werken waardoor vele kunstenaars en tijdgenoten van Van Gogh zich hebben laten inspireren. In het centrale gedeelte is de tentoonstelling te zien met de werken van Van Gogh. Mogelijks hangen ook de drie werken van Ensor er. Alhoewel die werken niet onmiddellijk in haar levensfilosofie pasten heeft ze zich laten overtuigen door de architect Henry Van de Velde. Zo zie je ook abstracte werken van Mondriaan. Omdat ze geen boodschap bevatten lag dit eveneens niet in de lijn van haar collectie maar omdat het een beginnend Nederlands talent was kocht ze een paar werken.

De Beeldentuin behoort tot het museum en is een oord van rust in een zeer wisselend landschap. Je vindt er ruim 160 beeldhouwwerken. Door zijn omvang: 25 hectaren, kan je er lang vertoeven. Wat je zeker moet gezien hebben zijn de paviljoenen van Rietveld en Sonsbeek en de Jardin d’Email. Dit laatste is een constructie die je kan bezoeken via een smalle trap.

Reviews en beoordelingen Kröller-Möller Museum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kröller-Möller Museum? Plaats je beoordeling

Lut18 september 2015

Een streek waar we zeker terugkeren. Wij hebben enorm genoten in de beeldententoonstelling van het Kroller- Muller museum. De fietstocht met de gratis witte fietsen in het park was super. Als afsluiter zijn we gaan eten in restaurant Trix, Arnhem. Super!!!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info