Kent: kathedraal is de parel van Rochester

Rochester trekt ook publiek met zijn kasteel

Net als Chatham is Rochester nauw verbonden met Dickens. Wandelend door de High Street vind je talrijke oude huizen die eens een decor vormden voor zijn werk. Je wordt zelfs aangeraden om een oud kerkhof te bezoeken: Dickens vond hier de namen van zijn personages. De kathedraal en het kasteel van Rochester zijn ware publiekstrekkers voor het stadje. Lees meer

Het is genieten van pracht en eenvoud tegelijk in Rochester.
  • Bezoek het kasteel van Rochester  
  • Ontdek de goed bewaarde schoonheid van de kathedraal
  • Woon eens een 'choral evensong' bij
  • Laat de kinderen interactief de kathedraal ontdekken
Gratis reisgids downloaden

Pal in het centrum van de stad vind je Rochester Castle. De Romeinen bouwde een eerste vesting om de brug over de Medway rivier te verdedigen en zo de weg tussen Londen en Dover vrij te houden. Op dezelfde plek werd in de 12e eeuw een burcht gebouwd, die meermaals belegerd werd, soms op een speciale manier. In 1215 werd het kasteel gedeeltelijk verwoest door King John: hij stichtte brand door brandende proppen, gedrenkt in varkensvet, in zelf gegraven tunnels onder het kasteel te plaatsen. Het kasteel is eigenlijk een ruïne, je ziet nog duidelijk de omwallingen en één donjon kan beklommen worden. Boven heb je een prachtig uitzicht op de nabijgelegen kathedraal en de Medway.
Website: www.english-heritage.org.uk/visit/places/rochester-castle 

Rochester Cathedral is na Canterbury de oudste kathedraal van Engeland. Ze werd gesticht door bisschop Justus in 604. Het huidige schip en de crypte van de kerk werden in Normandische stijl in 1080 door de Franse monnik Gundulf gebouwd. Je bewondert er goed bewaarde muurschilderingen, zoals het  “Wheel of Fortune” uit de 13e eeuw. Kijk ook eens naar de zoldering: een combinatie van hout en steen. Een modern fresco trekt je aandacht, het is geschilderd door de Russische icoonschilder Sergei Fyodorov, heeft het doopsel als thema en refereert naar de christianisering 1400 jaar geleden. 

De maritieme geschiedenis van de streek vind je ook terug in de kathedraal, zo is de patroonheilige ook deze van de mariniers van Chatham. Op talrijke gedenkstenen lees je de namen van gesneuvelde mariniers: in Waterloo, Spanje, en tijdens WOI en II.

De kathedraal heeft een gerenommeerde muziektraditie met drie uitstekende koren. Indien mogelijk, woon een “Choral Evensong” bij (in de weekends om 15.15 u., in de week om 17.30 u.).

800 jaar geleden werd de Magna Carta, een handvest over rechten en plichten opgesteld. Het wordt beschouwd als de eerste publicatie die een democratiseringsbeweging in gang stak door de absolute macht van koningen en vorsten in Engeland aan banden te leggen. Van 16 oktober tot 6 december 2015 loopt in de Lady Chapel een tentoonstelling met o.a. een origineel exemplaar van de Magna Carta. De kathedraal van Rochester beschikt nog over een ouder werk, de Textus Roffensis uit 1120, dat reeds ideeën bevatten  die we later in de Magna Carta zullen terugvinden.

Er is een Nederlandstalige audiogids beschikbaar, de kinderen kunnen aan de hand van een routeblad (eagle eyes trail) speuren naar allerlei wetenswaardigheden in de kathedraal. Website: www.rochestercathedral.org

Reviews en beoordelingen Rochester

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rochester? Plaats je beoordeling

Larnoe Ria11 april 2018

Vorig weekend zijn wij naar Rochester in Kent geweest. We vonden de reisgids meer dan voldoende om een leuke dag te beleven. Ook buiten Rochester was er genoeg te zien dankzij onze gids. Waarvoor dank en een dikke pluim!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info