Bernkastel-Kues bezoeken: het marktplein en de kasteelruïne

Een stadje verdeeld over beide oevers van de Moezel

Bernkastel-Kues ligt op beide oevers van de Moezel. Aan de ene kant vind je Bernkastel, op de andere oever bevindt zich Kues. En zoals in zoveel steden heeft men ook hier een kasteelruïne: Burg Landshut, een eindje van het centrum en een mooi doel voor een steile wandeling tijdens je vakantie Zwarte Woud. Het werd gebouwd nog voor het jaar 1000, daarna herbouwd in 1260 en uitgebreid in 1662. Ruim dertig jaar later ging het in vlammen op. Lees meer

Op de oostoever van de Moezel, torent de ruïne Berg Landshut hoog boven alles uit.
 • Alle promoties Moezel 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Moezel 3 tot 5 dagen

  Ontdek onze promoties van 3 tot 5 dagen in hotels 2* tot 4* van de Moezelstreek. Verblijf met ontbijtbuffet steeds inbegrepen. Ook arrangementen met half pension en extra's.
  va. € 149 - Boek nu
 • Doe de klim naar Burg Landshut, te voet of per express
 • Geniet op een terrasje van het marktplein
 • Loop langs de prachtige vakwerkhuizen
 • Bezoek het eeuwenoude St. Nikolaus Hospital
 • Sla zeker het wijnmuseum niet over!
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

 Burg Landshut

Burg Landshut torent boven Bernkastel uit, aan de oostoever van de Moezel. Deze eeuwenoude burcht is de steile klim naar de top van de berg zeker waard: vanuit de toren heb je een adembenemend mooi uitzicht op het Moezeldal. Wie de wandeling niet aandurft, kan de Burg Landshut Express nemen, waarmee de burchtruïne binnen 20 minuten te bereiken is. En waarom niet daar boven genieten van het uitzicht en tegelijk culinair tafelen? Er is een lunchroom en een restaurant op de binnenplaats.

 Het marktplein van Bernkastel

Wanneer u een bezoekje heeft gebracht aan Burg Landshut, kan je weer afdalen naar Bernkastel. Dit dorpje beschikt nog over het oude centrum van vroeger: met hoge huizen en smalle steegjes. Het marktplein is beslist een hoogtepunt van de reis. Hieraan grenzen talloze vakwerkhuizen, waardoor je zo onmiddellijk een duik in de geschiedenis neemt. Daarnaast zijn ook het 17e eeuwse stadhuis in renaissance-stijl en de St. Michaelsbronnen een bezoek waard. In de Karlstrasse vind je tenslotte nog een zeer smal hoekhuis in vakwerk.

Kues: aan de andere oever

In Kues, aan de westkant van de Moezel, tref je het St. Nikolaus Hospital. Het werd gesticht door Nicolaas Krebs. Hij verzorgde er 33 arme mannen. Waarom precies 33? Dat getal stond voor de leeftijd die Jezus bereikt had bij zijn dood. Nu nog altijd is de limiet 33 zieken, en alleen mannen, meestal gepensioneerden.

In 1465 stierf de stichter van het hospitaal. Ter zijner nagedachtenis werd een kapel en klooster gebouwd. In de kapel bevindt zich de grafsteen van Krebs, waar zijn hart is begraven. Zijn overige stoffelijke resten liggen op een andere plaats. Vroeger was dit ritueel gebruikelijk bij voorname personen, aangezien iedereen aanspraak wilde maken op hun lichamen. De kapel en het klooster zijn nu in groep te bezoeken. Het wijnmuseum voor de Moezel werd hier overigens ook ondergebracht. 

Reviews en beoordelingen Bernkastel-Kues

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bernkastel-Kues: marktplein overtreft kasteelruïne? Plaats je beoordeling

mary30 november 2019

uitstekend

Luc Verleyen1 september 2019

heel aangenaam stadje + heel tevreden over hotel

Henk Houwen19 juni 2019

prachtige ontdekking met voor elk wat wils (wandelen, terrasjes, winkelen, mooie regio langs de Moezel,...) We komen er zeker nog eens terug.

Rosine Van Muylem8 mei 2019

goede uitleg van wat te doen valt in de streek

Vandendriessche Berenice16 december 2018

Beste, ik heb die reisgids goed kunnen gebruiken. We hebben heel wat bezocht en ik moest er geen moeite voor doen om deze te vinden. Hartelijke dank hiervoor

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info