Panoramaroute langs de Moezel

Geweldige panorama's van Burg Eltz naar de Panoramastrasse in Piesport

Wanneer je op vakantie gaat aan de Moezel, zal het je niet ontgaan dat de Moezelvallei erg diep is uitgesneden. Dit betekent meteen hoge en steile flanken. Een wandeling vereist dan ook enige conditie. Een andere optie, die zeker die moeite waard is, is onze panoramaroute langs de Moezel met de auto. Deze route biedt de mogelijkheid om de gehele vallei en bezienswaardigheden onderweg te bekijken. Lees meer

De Moezelvallei is erg diep uitgesneden, hoge steile flanken sieren dit prachtige landschap.
 • Alle promoties Moezel 3 tot 5 dagen

  Alle promoties Moezel 3 tot 5 dagen

  Ontdek onze promoties van 3 tot 5 dagen in hotels 2* tot 4* van de Moezelstreek. Verblijf met ontbijtbuffet steeds inbegrepen. Ook arrangementen met half pension en extra's.
  va. € 149 - Boek nu
 • Volg deze schitterende panoramaroute 
 • Bezoek eerst de Burg Eltz
 • Stijg 20 % naar het mooiste uitzichtpunt 
 • Rij langs nog meer mooie meanders
 • Volg de Panoramastrasse vanaf Minheim
 • Eindigen in het mooie gezellige Piesport en Neumagen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

We kozen vier wegen, met als startplaats de afdaling vanuit Burg Eltz en als laatste de apotheose in Piesport: de "Panoramastrasse".  De kaart op pagina 6 in onze reisgids schetst een beeld van het te volgen traject.  

1. Van Münstermaifeld naar Moselkern

Kom je van Burg Eltz en wil je in de richting van Cochem, rij dan in Münstermaifeld rechtsaf naar Moselkern (pijl volgen). De panormaroute begint al snel aan een mooie afdaling met een prachtig zicht over de Moezel. Het is een trage en smalle weg met op het einde een haarspeldbocht. Fotostops zijn op dit traject niet mogelijk, maar verder op de route heb je hiervoor talloze mogelijkheden.

2. Van Enkirch naar Traben-Trarbach via Starkenburg

In Enkirch staat er een wegwijzer langs de B53 (weg naast de Moezel) naar Starkenburg. Vanaf hier volg je de pijlen richting Starkenburg om de panoramaroute te vervolgen. Onderweg kom je langs een punt waar een aardeweg op de rijbaan komt: daar krijg je reeds een zeer mooi zicht over de Moezel.

GPS-coördinaten: N 049°57'58.1"   E 007°08'20.4"

Als je Starkenburg komt binnengereden heb je rechts tussen de woningen een private parking. Kijk daar bij het muurtje voor een prachtig panorama over Traben-Trarbach en de meander van de Moezel. Parkeren kan alleen langs de straat want de meeste parkings zijn privaat.

Op weg naar het mooiste uitzichtspunt van dit traject? Die kan je vinden op de ruïne van de Grevenburg. Vanuit Starkenburg vervolg je de panoramaroute tot je bij een kruispunt naar rechts richting Traben-Trarbach kunt. Je zal dan bij de afdaling een pijl zien naar de Grevenburg, zowat 100 meter voorbij die wegwijzer is er een smalle weg rechtsaf. Deze weg is niet geschikt voor campers (helling van 20% en te smal om tegenliggers te kruisen). Bij de ruïne is er een parking. De panorama's zijn subliem maar het mooiste plekje zal je vinden als je de trap neemt op de enige muur die nog recht staat.

GPS-coördinaten voor de parking bij de ruïne: N 049°56'47.0"    E 007°07'00" (geen adres beschikbaar, de meeste toestellen zullen zeggen dat de weg niet toegankelijk is, maar voor een personenwagen is dat geen probleem). Daarna keer je terug naar beneden en vervolg je de weg naar Traben-Trarbach.

De ruïne van Grevenburg

Grevenburg was ooit een zeer grote burcht op een bijzonder strategische plaats. Je kan het je nauwelijks voorstellen, maar de complete top van deze heuvel was ooit bebouwd. Infopanelen bij de ruïne schetsen een beeld van hoe de burcht er in de 17e eeuw uitzag. De geschiedenis van de burcht gaat terug tot de 14e eeuw. Het hoogtepunt werd bereikt eind 17e eeuw, dankzij de Franse zonnekoning Louis XIV. Hij zette niemand minder dan de vestingbouwer Vauban aan het werk om er de machtigste burcht in Europa van te maken. In 1698 werd helaas een deel van de burcht gesloopt. Dit, gecombineerd met grote gevechten in de 18e eeuw, zorgt ervoor dat er niet veel van de burcht overbleef. Er was geen geld om de vesting te herstellen en bleef tot op vandaag de dag een ruïne.

3. Van Kinheim naar Traben-Trarbach via de Mont-Royal

Deze panoramaroute brengt je naar een van de mooiste zichten op een meander van de Moezel, namelijk deze van Kröv en Wolf. Om dat punt het best te bereiken neem je in Kinheim de afslag naar Kinheim Höhe. Eenmaal je buiten Kinheim bent rij je even door de wijngaarden, algauw echter kom je in Kröv. Bij een kruispunt volg je Kröv centrum en kies vervolgens voor de wegwijzer 'Mont Royal'. Je volgt voortdurend die wegwijzer. Die brengt je op een smaller baantje en naar een zeer mooi uitzichtpunt. Hier krijg je zowel in de zomer als in de winter een prachtig panorama over de meander in de Moezel.
GPS-coördinaten: N 049°59'14"   E 007°06'07.8"

Als je de panoramaroute verder volgt, kom je langs een vliegpleintje. Daar voorbij volg je niet meer de pijl van 'Mont Royal' want die brengt je naar een industriezone, maar wel de pijlen naar Traben-Trarbach. In het centrum, op het einde van de weg, kom je bij het voormalige gemeentehuis van Trarbach.

4. Van Minheim naar Piesport via de K52 en L50

De weg die je nu gaat volgen draagt de naam 'Panoramastrasse' en is de mooiste van de Moezel. Het best start je deze panoramaroute vanuit Minheim. Als je van Bernkastel komt en je rijdt het plaatsje Minheim binnen, dan zie je een bruine pijl 'Panoramastrasse'. Deze brengt je tussen de wijngaarden: na een goede kilometer krijg je reeds een zicht op de Moezel, maar er volgt nog veel meer. Het is een rustige weg en je kan op verschillende plaatsen halt houden om te genieten van het panorama over de Moezelvallei.

GPS-coördinaten van uitzichtspunten:
N 049°52'44.0"   E 006°56'33.1"
N 049°53'00.4"   E 006°56'07.5"

Je komt tenslotte bij een kruispunt waar je de richting van Piesport volgt. Nu daal je af via een kronkelende weg die alle inzittenden van de wagen optimaal laat genieten. Spaar je remmen en rem af op de motor. In Piesport neem je de richting van Neumagen voor een laatste stop van de panoramaroute bij het bekende wijnschip.

GPS: kruispunt Spielesgasse en Römerstrasse in 54347 Neumagen-Dhron
GPS-coördinaten N 049°51'07.2"   E 006°53'39.9"

Reviews en beoordelingen Panorama's Moezel

Heb je zelf tips of opmerkingen over Panoramaroute met zicht op de Moezel? Plaats je beoordeling

Hans Ghys4 maart 2024

Prima reisgids, met alles wat men nodig heeft aan info, top.

Myriam Van den Eynde3 maart 2024

Een heel goede gids, leuke tips mooie wandelingen en mooie plekjes om te bezoeken.Een aanrader

Annelies Snoeck 24 augustus 2022

Heel duidelijke reisgids met goede tips. De stadswandeling met extra uitleg bij alle monumenten was zeer fijn.

Sabrina20 januari 2022

Hele fijne reisgids met goed tips. We hebben de stadswandeling van Koblenz uitgeprobeerd en het was de moeite waard. Hartelijk dank hiervoor.

Kimberley 27 september 2021

Super reisgids. Prachtige locaties. Totaal geen problemen gehad om iets te vinden. Deze reisgids was echt super handig op mijn last minute vakantie naar de Moezel. Tip: misschien kan burcht Thurant er nog in vermeld worden, want deze burcht is ook wel echt de moeite waard.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info