Weekendje weg Noord-Brabant?

Ontdek bekende en minder bekende bezienswaardigheden en natuurgebieden.

Zoek het eens in Noord-Brabant, een provincie in Nederland grenzend aan onze provincies Antwerpen en Limburg. Noord-Brabant is een opvallend groene provincie met tal van aangename natuurgebieden, met veel openheid in het landschap. Wandelen en fietsen is hier nog een écht leuke beleving ver weg van druk verkeer. Het is er gezellig toeven in kleinere en grote steden. Ze hebben elk hun eigenheid en typische kenmerken. Charme, gezelligheid, lekker eten en historisch erfgoed gaan er hand in hand. Je kan er een goed museum meepikken of een verrassende bezienswaardigheid kruist er je pad. Misschien net daarom komen de Vlamingen zo graag naar Noord-Brabant. We hebben 2 autoroutes ontwikkeld, eentje in oostelijke en de andere in westelijke richting. Een meerdaagse in Noord-Brabant is dan ook snel gevuld. Lees meer

Geef Noord-Brabant maar eens een kans om zich te laten ontdekken.
 • Zoek het eens in Noord-Brabant voor een uitstap
 • Ontdek een verrassend aanbod aan cultuur
 • Volg de sporen van Vincent Van Gogh
 • Laat je verrassen door het historische erfgoed
 • Trek de natuur in: keuze uit Nationale Parken en Natuurpoorten

Gratis reisgids Noord-Brabant?

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Genieten van de natuur

Je hoeft niet lang te zoeken om te kunnen genieten van een mooi stukje natuur in Noord-Brabant. Onderweg zal je dikwijls verrast opkijken hoeveel groen hier aanwezig is in het landschap. De provincie telt liefst 3 Nationale Parken: de Biesbosch, de Loonse en Drunense Duinen en De Grote Peel. Noordelijk ligt De Biesbosch waar je via drie toegangspoorten in kan. Je vindt er ook telkens een bezoekerscentrum van waar wandel- en fietstrajecten starten. Omdat er veel water aanwezig is in de Biesbosch kan je er varen. Een complete beleving kan het zijn met de kano, de roeiboot of een fluisterboot. 

Midden de driehoek Tilburg, 's Hertogenbosch en Waalwijk liggen de Loonse en Drunense Duinen. De naam zegt het al, hier vindt je zand en vooral stuifzandvlaktes, meer dan 30 km². Daarnaast is er ook heide en bos.

Tegen het Belgische Limburg aan, ten oosten van Eindhoven, strekt zich het Nationaal Park de Grote Peel uit. Ook hier is een bezoekerscentrum. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de Grote Peel.

Vanaf de Brabantse Natuurpoorten kan je aanzetten voor uitgestippelde wandelingen en fietstrajecten. Je hebt er ruime parkeergelegenheid, een horecazaak en informatieborden over de wandel- en fietstrajecten.       

Ontdek charmante steden met stadswandeling

In Helmond, Breda, 's Hertogenbosch, en Bergen-op-Zoom gingen we ter plaatse ideeën opdoen. We verzamelden de beste bezienswaardigheden, legden ze uit op een kaart en kwamen zo tot een boeiende stadswandeling. In een notendop wat je er zoal kan gaan zien.

 • Helmond: byzantijnse kerk omgevormd tot theater, kubuswoningen, kasteel midden stadsdrukte.
 • Breda: getuigen van Nassau dynastie, Grote Kerk, de Beyerd, Stedelijk Museum, Begijnhof, 'Beste Binnenstad Nederland 2017-2019'.
 • Bergen-op-Zoom: Grote Markt, het geitje en de krab, de Peperbus, Markiezenhof, Gevangenpoort, ravelijn.
 • 's Hertogenbosch: Jheronimus Bosch, Sint-Janskathedraal, het Bolwerk, musea, Bosche Bol.

Vestingstadjes mét geschiedenis

Heusden ligt aan de Bergsche Maas in de buurt van 's Hertogenbosch. Je beleeft er een 'historische beleving' want je kan er rondwandelen op de vestingen, verdedigingswerken die nodig waren omdat het stadje al te vaak werd belegerd. Het is er gezellig wandelen in de steegjes, leuk vertoeven op de vele terrasjes. De meeste winkels, galerijen en kunstzaken zijn open op zondagnamiddag. Met een korte stadswandeling laten we je het vestingstadje op zijn mooist zien.

Nog zo'n vestingstadje in Noord-Brabant is Woudrichem aan de Afgedamde Maas. Hier is het rustig en volop genieten van flaneren langs het jachthaventje, op de vestingen, langs historische panden, een windmolen, een straat met leuke terrassen, enz  

Van Gogh was er thuis

Je mag dit letterlijk nemen, want heel wat plaatsen in Noord-Brabant hebben een link met de beroemde kunstenaar.

 • In Zundert is hij geboren. Bezoek er zijn geboortehuis dat omgebouwd is tot een museum. Je stapt er vrij langs een parcours dat het leven van de jonge Vincent toont in woord en beeld. Je maakt kennis met zijn familie, je komt op plaatsen waar hij dikwijls zich ophield.
 • De Van Goghkerk in Etten-Leur brengt een permanente tentoonstelling over het verblijf van Van Gogh in Etten. Schetsen (geen echte weliswaar), infopanelen, een tijdsbalk, filmpjes, ...
 • Nuenen draagt met trots een erfenis van Vincent Van Gogh. Hij liep er rond en schilderde er op los van wat hij zag. Langs een parcours kom je zo op heel wat locaties die hij op doek schilderde. Maar een bezoek aan het Vincentre museum moet je zeker eens doen. Je krijgt er het levensverhaal van de beroemde Noord-Brabander op een boeiende manier die we nog maar zelden eerder zagen.    

Nog meer Noord-Brabant

Oirschot laat een paar historische huizen zien, een paar kleine musea, de Grote Stoel, ...Vooral ook veel religieus getinte gebouwen (Vrijthof, Sint-Petrusbasiliek, klooster Blijendaal, kapel Heilige Eik). Rond de markt is het moeilijk kiezen welk terras je zal innemen. Leuke shops, een lokale brouwerij waar je ook een museum kan bezoeken en de gebrouwen bieren kan consumeren vervolledigen het beeld dat we willen ophangen van het gezellige Oirschot.   

In Oudenbosch staat een basiliek die onvervalst zo gelijkend is qua interieur met de veel bekendere Sint-Pietersbasiliek van Rome. Wat je in Rome ziet, zie je hier alleen dan in een iets kleiner formaat. Het bekende baldakijn de piëta, de plafondschilderingen, enz. Qua omvang past deze van Oudenbosch precies 16 x in die van Rome. Je moet het gezien hebben om het te geloven. 

Reviews en beoordelingen vakantie Noord-Brabant

Heb je zelf tips of opmerkingen over Noord-Brabant? Plaats je beoordeling

Frans van de Wal 27 juli 2021

mooie reisgids, duidelijk en zeer interressant

Danny 26 november 2018

Zeer interessante gids met leuke wandelingen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de mooiste dorpjes en steden.

inge 30 oktober 2018

Dicht bij huis, vorige zomer hebben we al enkele dingen ontdekt. Dus de volgende zomer zullen we zeker nog eens extra plaatsen bezoeken. Dank je

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info