Alberobello en de bijzondere Trulli

Trulli en andere bezienswaardigheden in Alberobello

Een bezoek aan Alberobello kan niet ontbreken tijdens een vakantie Puglia. Je vindt wel op meer plaatsen de 'trulli' maar deze in Alberobello zijn de meest bekende in Puglia. Deze bouwwerken met een kegelvormig dak zijn de topattractie van het stadje. Zelfs de kerk heeft een 'trullodak'. Je kan ook een museum bezoeken dat ingericht is in zo'n vreemd huisje dat noch enige fundering, noch enige cement heeft. Dat was zo om ze snel te kunnen doen 'verdwijnen' bij een belastingcontrole. Lees meer

In Alberobello staan meer dan duizend trulli die nu niet meer 'onder de grond verdwijnen'.
  • Bezoek Alberobello, het mekka van de trulli
  • Lees meer over de huisjes met het kegeldak
  • Breng een bezoek aan de Trullo Sovrano
  • Probeer de symboliek op de daken te achterhalen 
  • Ook de kerk heeft de vorm van een trullo 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Niemand weet wanneer de trulli (meervoud van trullo) voor het eerst werden gebouwd, maar men veronderstelt ergens halfweg de 14e eeuw. Ook weet men niet wat het symbool op het dak betekent. We weten wel dat de eerste trulli gebouwd werden zonder fundering, aangezien dat ook niet nodig was door de rotsondergrond. Cement werd evenmin gebruikt. Een legende vertelt dat men zo de huisjes redelijk snel kon afbreken wanneer er een belastingcontrole zou zijn. Er moest immers een belasting betaald worden op de huizen. Belastingontduiking is dus van alle tijden. Een andere reden kon zijn dat het lokale bestuur iemand snel kon onteigenen. Vandaag worden de trulli wel met cement gebouwd en waar nodig rusten ze op funderingen.

Méér dan 1000!

In het oude stadsdeel, Rione Monti genaamd, bevinden zich de meest originele trulli. Je kan ze uiteraard niet allemaal bekijken want er zijn er meer dan duizend, bovendien zijn de oudste nu een souvenirwinkel geworden. Er is een streekmuseum ondergebracht in een grote trullo op de Piazza 27 Maggio. Dit is het Museo del Territorio.

Meer informatie op de website van Alberobello: www.tuttoalberobello.it

Vreemde trulli

Een kerk in Alberobello in Puglia heeft eveneens de vorm van een trullo. Dit is de de Chiesa di Sant'Antonio. Je vindt ze in het oude stadsdeel. In de Via Monte Nero, een paar straten verder dan het streekmuseum, staat een "tweelingtrulli". Dit is de enige trullo die twee koepels draagt. Een legende vertelt dat die bewoond werd door twee broers die verliefd waren op hetzelfde meisje.

De Trullo Sovrano is ook zeker een bezoekje waard. Deze ligt achter de kerk van het nieuwe stadsdeel op de Piazza Sacramento. Deze trullo bestaat als enige uit twee verdiepingen en is nog ingericht met de originele meubelen van de eerste eigenaars. De trullo is te bezichtigen.

Reviews en beoordelingen Alberobello

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ontdek het interessante Alberobello? Plaats je beoordeling

John Giesen20 april 2019

Ziet er goed uit

VERMEULEN8 oktober 2018

handige en duidelijke reisgids

Chantal14 september 2017

Net terug uit Puglia. Het was prachtig daar. Alberobello is heel bijzonder, maar heel erg toeristisch en druk. Leuk zoveel Trulli bij elkaar te zien. Maar ze staan ook verspreid door de hele streek.

Vansevenandt Marina 14 juli 2017

Gaat zeker mee op onze reis naar Puglia bedankt voor de nuttige tips en informatie 😉

Solange De Buck15 mei 2017

Alberobello : mooie lokatie , prima service .

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info