Rondreizen Puglia fly & drive

Een ruim aanbod aan rondreizen in Puglia in fly & drive: inclusief hotel, ontbijt, vlucht en huurwagen.

Wat is er nu leuker dan tijdens één vakantie meerdere plekken in Puglia te kunnen verkennen? Als je kiest voor een rondreis Puglia weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van alles wat de omgeving je te bieden heeft.

Wat je zeker moet gezien hebben in Puglia

Ionische kustlijn van Capo Santa Maria di Leuca tot Gallipoli

In Capo Santa Maria di Leuca bevind je je in het uiterst zuidelijke puntje van Puglia. De Ionische Zee ontmoet hier de Adriatische Zee. Deze badplaats is heel populair zowel bij de toeristen alsook bij de lokale bevolking. De villa’s in art nouveau stijl verraden al dat hier eerder rijke mensen afzakten. Vanop het heiligdom (Santuario di Leuca) bekom je een schitterend panorama. Dat weten er velen, dus je zal deze plek moeten delen met nog enkele andere toeristen.

Spiaggia di Pescoluse is zo’n heerlijke plek aan het water. ‘De Maladiven van Salento’ is de beschrijving die het soms meekrijgt. Overdreven? De kustlijn is er grillig mooi, het water heeft er een mengeling van schitterende kleuren, de zandstranden liggen er lekker vol. Zo ‘slecht’ zal het er dus zeker niet zijn.

Gallipoli is ‘maar’ een provinciestadje maar tijdens het toeristisch hoogseizoen kan je hier op de koppen lopen. Het stadje kende een bloeiperiode tijdens de 16de en 17de eeuw. Dan werden het kasteel en de kathedraal opgetrokken. Uit diezelfde periode dateert eveneens de kerk Chiesa della Purita. Niet te missen is de Fontana Ellenistica, van oorsprong uit de Griekse periode.

Otranto

Otranto heeft de eer de meest oostelijke stad te zijn van het Italiaanse schiereiland. Je treft er een fraaie mix van witte zandstranden en culturele hoogstandjes. Een versterkte poort die deel uitmaakte van een vesting biedt letterlijk de toegang tot het oude stadsdeel. Topbezienswaardigheid is de kathedraal Santa Maria Annunziata waar je de Romaanse, Byzantijns en vroegchristelijke bouwstijl ontwaart. De ‘vreemde’ mozaïekvloer en de impressionante crypte moet je zeker gezien hebben. De klokkentoren bevat een klein etnologisch museum. Het kasteel van Otranto is een fameuze constructie van origine uit de 15de eeuw.

Lecce

Lecce is een barokke stad. De 17de eeuw kan je hier nog dagelijks zien, proeven als het ware. Barok in Lecce is expressiever dan op andere plaatsen. Op de piazza’s vind je prachtige gebouwen: paleis, kathedraal, kasteel, barokke kerken, romeins theater, oude poortmonumenten, … 

Alberobello

Alberobello is zeker een van de hoogtepunten van je verblijf in Puglia. De stad bestaat uit een oud en nieuw deel. Dé attractie is de beroemde trulli woningen. Een trullo heeft een kegelvormig dak met daarop een symbool aangebracht. De eerste trulli moeten er ergens in de 14de eeuw zijn gezet. Bouwen kunnen we niet zeggen, want er kwam geen fundering noch cement aan te pas. Bij belastingcontroles op de aanwezigheid van huizen kon men zo vrij snel de woning ‘doen verdwijnen’ en ergens anders plaatsen. Belastingontduiking is dus van alle tijden. Je kan enkele trulli binnen, bv. er is een kerk maar ook souvenirshops hebben sommige ingepalmd.  In het streekmuseum steek je heel wat kennis op van de vreemde woningen.

Grotten van Castellana

In het Italiaans klinkt het iets mooier, Grotte di Castellana. Het zijn trouwens de mooiste grotten die je kan vinden in Zuid-Italië. De Grotta Bianca zal je verleiden tot heel wat kiekjes nemen. Afdalen doe je er met de trap, terugkeren via de lift.

Polignano a Mare

Dit is een onvergetelijke kustplaats door zijn unieke ligging op een rots. Een fantastisch panorama is een logisch uitvloeisel hiervan uiteraard.

Witte dorpjes route in de Valle d’Itria

Je kan een witte dorpen route doen die je van het ene schilderachtige plekje naar het andere leidt. De rode draad is … wit, want je kan geen dorpje of stadje passeren zonder het kraaknette witte uitzicht van de huizen. Vanuit je logeeradres rij je eerst naar Locorotondo. Dan rij je naar Martina Franca, vervolgens naar Cisternino, Ceglie Messapica, Ostuni en tenslotte tot in Brindisi. 

Locorotondo is een witte vlek in de Valle d’Itria. Dat komt omdat de huisjes er (bijna) allemaal in het wit steken. Niet alleen de witte look trekt heel wat toeristen. Je wandelt er in de nauwe steegjes, komt op plekken van waar het uitzicht op de vallei beeldig mooi is. Wijnliefhebbers zullen er ook de lokale wijnproductie weten te waarderen. Van Locorotondo naar Martina Franca is het amper 7 km.

Martina Franca ademt één en al charme uit. Ooit in de 18de eeuw een volledig ommuurde stad waar druk handel werd gedreven. Alle 24 torens zijn er helaas niet meer, maar gelukkig bestaan de 4 poorten nog die het oude stadsdeel van het nieuwe afbakenen. Pleinen, mooie gevels en barokke kerken zullen je hier ongetwijfeld enkele aangename uren bezorgen. Van Martina Franca naar Cisternino bedraagt de afstand goed 12 km. 

Cisternino heeft nog altijd het uitzicht van honderden jaren geleden. Het is er dus gezellig flaneren in het oude centrum.  De monumenten en eeuwenoude gebouwen hebben er ook een wit kleedje gekregen. De San Nicola kerk, de San Cataldo kerk, het paleis Amati mag je beslist niet missen. Afstand Cisternino naar Ceglie Messapica: 16 km.

Ceglie Messapica heeft in tegenstelling met de andere witte dorpjes een Moorse look. Paleizen, een 6-tal kerken, een paar paleisjes, het dominante Castello Ducale, … velen hebben er al kennis met gemaakt. Als je hier toch in de streek bent, kunnen we een bezoek warm aanbevelen. Naar Ostuni is het 13 km. 

De kathedraal van Ostuni oogt speciaal wegens het roosvenster met bogen die voorstellingen geven van het aantal uren op een dag en het aantal maanden in een jaar. Christus is omringd door 7 hoofden en die stellen de dagen van de week voor. Van Ostuni naar Brindisi: 23 km.

Brindisi heeft sinds het ontstaan zijn ligging handig weten te gebruiken. Commercieel legde het de stad geen windeieren. Van hieruit vertrokken ook vele kruistochten naar het Oosten. De haven blijft vandaag nog altijd van belang. De Santa Maria del Casale verdient wat extra aandacht. Ze ligt wel een tweetal kilometer buiten het centrum. Het kerkje dateert uit de 14de eeuw en heeft goed bewaarde Byzantijnse fresco’s.

Matera

Matera is het stadje van de Sassi, grotwoningen die meer dan 2000 jaar huisvesting boden en pas vorige eeuw verlaten werden door hun bewoners. De oudste worden gedateerd uit de periode van 7000 jaar v.C. en zijn daarmee de vroegste bewijzen van menselijke bewoning in Italië. Ze behoren inmiddels tot het Werelderfgoed van de Unesco. Via de Strada Panoramica dei Sassi kom je langs nog meer grotwoningen en ook typische rotskerken. Vanaf enkele uitzichtpunten is de blik op de Sassi bijzonder mooi.

Trani-Barletta-Castel del Monte

Trani en Barletta hebben elk een bijzondere bezienswaardigheid. Neem ook het Castel del Monte er nog bij en je krijgt een mooie combinatie. Al schrikt misschien de afstand wat af want heenrit vanuit Fasano bedraagt toch een dikke 160 km. Of doe het in schuifjes. Rij tot Bari (62 km), doe er de stadswandeling en pik er dan nog eentje uit het trio Trani, Barletta en Castel del Monte. Een dag is dan sowieso flink gevuld.

Trani bezit een schitterende kathedraal waaraan men begon te bouwen in de 11de eeuw. Beetje raar is dat die niet in de stadskern staat maar bijna met de voeten in het water. 

Barletta, ooit een vertrekhaven van kruisvaarders, is trots op zijn standbeeld van Colossus uit de 4de eeuw waaraan een bizarre legende aan verbonden is. Ook het kasteel, de kathedraal en basiliek mag je er niet missen. 

Het kasteel Castel del Monte, midden een groengebied, werd gebouwd door keizer Frederik II tijdens de 13de eeuw. Dit kasteel, op de UNESCO Werelderfgoedlijst voorkomend, heeft enkele opmerkelijke dingetjes. Er is geen slotgracht, ligt nauwelijks op wat je een helling kan noemen en heeft een nauwe band met het cijfer 8. De vorm is een achthoek. Je telt er acht identieke achthoekige torens van 24 meter hoog. Elk verdiep telt precies acht kamers. Misschien proberen bezoeken op een 8ste in de maand?

Bari

Alles wat je moet gezien hebben van Bari ligt in de oude stad. Dat stadsdeel ligt op de landtong die in zee uitsteekt. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Basilica di San Nicola, de kathedraal of Duomo di San Sabino en het kasteel. De grootste kerk is de basiliek met daarin het relikwie van de heilige Nicolaas (de ons bekende Sint-Nikolaas). Hij zou gestorven zijn in de 4de eeuw en zijn relikwie is hier gebracht door de eerste kruisvaarders in de 11de eeuw. Zijn feestdag is hier niet 6 december maar wel de periode van 7 tot 9 mei, dan zijn er in Bari talrijke feesten en optochten. 
De kathedraal San Sabino heeft een Romaanse stijl. San Sabino, de beschermheilige van Bari, heeft een graftombe in de crypte. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info