Bayonne is de toegangspoort tot het Franse Baskenland

Ontdek wat je moet gezien hebben in Bayonne

Bayonne wordt algemeen beschouwd als de toegangspoort tot en is tegelijk ook de hoofdplaats van Frans Baskenland. Bayonne heeft sinds 2012 het predicaat ‘Ville d’Art et d’Histoire’. Topper onder de bezienswaardigheden is de kathedraal waarrond zich een levendig historisch centrum ontspint. Het deel op de rechteroever van de rivier La Nive heet Petit-Bayonne, een wijk die vooral ’s avonds en in de late uurtjes als uitgaanscentrum populair is. Dan heb je nog de wijk Saint Esprit in het noordelijke stadsdeel.  Lees meer

Waar ken je Bayonne van? Ga het ter plaatse ontdekken en ... proeven.
  • Waar denk je aan bij Bayonne?
  • Maak kennis met de hoofdplaats van Frans Baskenland  
  • Ga de kathedraal zeker eens binnen
  • Lees waarom de Bayonse feesten een goeie conditie vragen 
  • Ga proeven en spijker je kennis bij over de Bayonne ham 
Ontdek onze hotels

Wat moet je gezien hebben in Bayonne?

Je moet maar een tijdje in Bayonne rondslenteren of je zal er wel enkele zien, mooie herenhuizen uit de 16de en 17de eeuw. Typisch zijn ook de booggewelven, je vindt er ondermeer in de rue des Tonneliers. Er zijn heel interessante musea te bezoeken. Wil je meer weten over heden en verleden van Bayonne, dan is het Musée basque et de l'histoire de Bayonne een absolute must. Ben je eerder een kunstliefhebber, dan zal het Musée Bonnat-Helleu je zeker behagen. Wat heeft Bayonne met chocolade? En de Bayonne ham die je koopt, heeft die iets te maken met de stad Bayonne?      

De kathedraal Sainte Marie

De gotische kathedraal Sainte Marie werd gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw. Bayonne ligt langs de pelgrimsweg naar Compostela, vandaar dat je er de H. Jacobus met afbeelding van schelpen terugvindt. In de kapel H. Hieronymus kan je gaan kijken naar een erg mooi glas-in-lood raam uit de 16de eeuw, Christus drijft er de duivel uit. De kloostergang in een gotische stijl mag je zeker niet vergeten inlopen. Je vindt de kathedraal in de Place Mgr Vansteenberghe. Gratis.

Naast de kathedraal ligt de Place Montaut met antiekshops en vakwerkhuizen. Je kan er naar een botanische tuin in Japanse stijl in de Allée de Tarides (gratis toegang).

In de Avenue des Fleurs ligt de stierenarena. Die heeft een fraaie buitengevel. Binnen kunnen 10 000 toeschouwers de stierengevechten bijwonen. Vanaf juli tot september.

Ter hoogte van de rue Tour-de-Sault zie je restanten van remparts, de middeleeuwse stadsmuren, een ideetje van de bekende architect Vauban.  Ook rond de stad zijn nog delen van Romeinse muren te zien.

Bayonne kende al haventrafiek in de 12de eeuw, maar de bloeiperiode van de haven situeerde zich in de 18de eeuw. Dat moet niet alleen begrepen worden als handelsovereenkomsten met diverse landen. Toen onder Lodewijk XIV ene Vauban zijn ideeën mocht uitwerken kreeg Bayonne vestingmuren en werd het een garnizoenstad. Zeerovers, kapers allerhande hielden er zich lange tijd op en er werd flink wat buit gemaakt.

Musea

Op de rechteroever van La Nive bevinden zich twee bezienswaardige musea. Helaas is één ervan nog minstens tot 2019 dicht voor het publiek.

Musée basque et de l’histoire de Bayonne

De Franse Basken houden van tradities en feesten. Wil je meer te weten komen over hen, dan kunnen we het Musée basque aanbevelen.   Het museum brengt twee thema’s onder de aandacht. De Baskische tradities en gemeenschap en je krijgt er een overzicht van de geschiedenis van Bayonne. De collecties zijn verdeeld over 20 zalen waar thema’s aan bod komen als klederdracht, volks(bij)geloof, het pelottespel, het herdersleven, oude ambachten, een reconstructie van een Baskisch huisinterieur, zeehandel, religie, vermaak, … Website www.musee-basque.com

Musée Bonnat-Helleu

Het Musée Bonnat-Helleu moet één van de grootste verzamelingen kunst bevatten van gans Zuid Frankrijk. Helaas wegens een herinrichting zal het museum ten vroegste eind 2019 opnieuw opengesteld worden. Meer dan 6500 werken met daarbij waardevolle collecties van Franse, Spaanse, en Italiaanse meesters, een groot aantal tekeningen van heel wat bekende kunstenaars, honderden beeldhouwwerken. Vele van de werken komen uit de schenking van Leon Bonnat, zelf een bescheiden portrettist begin 20ste eeuw. Zowel permanente als wisselende collecties. Meer info op  www.museebonnat.bayonne.fr

Wijk Saint Esprit (noorden)

Atelier du Chocolat in de Allée de Gibéléou. Sinds 1951 kan je hier over het beroep van chocolatier alles vernemen: kijken, leren en proeven uiteraard. Moeilijk te weerstaan. De website www.atelierduchocolat.fr moet de laatste twijfelaars overtuigen.

Joodse invloed

Vanaf de 15de eeuw kwamen Joden naar Bayonne voornamelijk uit Portugal en Spanje, verdreven door de inquisitie. Deze Joodse gemeenschap zou al snel hun invloed laten gelden zeker in het handel drijven. Het Joodse kerkhof Saint Etienne in de rue du Grand Hargous is een van de oudste in Frankrijk. Het ligt aan de overkant van de rivier Adour in de wijk Saint Esprit. Er is ook een synagoge. In de rue Sainte-Catherine bevinden zich vroegere rituele baden. 

Weetjes

Vijf dagen en vijf nachten is Bayonne telkens eind juli of begin augustus in feestmodus: Bayonse Feesten en dit al sinds 1932. Het behoort tot de grootste evenementen op Frans grondgebied. Er vinden vanaf 8.00 u ’s morgens parades plaats, dansfestivals, muziekoptredens, vuurwerk, pelottewedstrijden, bal populaire, … Er wordt de strijd aangegaan met koeien in plaats van stieren (men probeert jumpend de hoorns van de koe te ontwijken) en nog tal van traditionele Baskische events, … Iedereen steekt dan in dezelfde witte outfit en draagt men een rode sjaal. Info over de feesten www.fetes-de-bayonne.com

Zou het kunnen dat de naam van het steekwapen bajonet iets te maken heeft met Bayonne? Sommige bronnen vermelden inderdaad dat in Bayonne enkele wapensmeden  de bajonet ‘uitvonden’. 

Je kent de Bayonne ham wel. Nu kan je daar waar de wieg stond iets bijleren over de ham. De geheimen over de artisanale bereiding kom je te weten in het atelier Pierre Ibaïalde. Gratis rondleiding zonder reservatie inclusief degustatie. 
Meer info op website www.pierre-ibaialde.com

In Bayonne vloeien de twee rivieren Adour en La Nive samen net voor het water de Atlantische Oceaan ‘induikt’.

Reviews en beoordelingen Bayonne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bayonne? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info