La Corniche Basque met Saint-Jean-de-Luz

Verken de kust van Saint-Jean-de-Luz tot Hendaye

Zo wordt de kuststrook genoemd tussen St-Jean-de-Luz en Hendaye.  Steile kliffen, rotsen die het bijna onmogelijk maken om tot bij de stranden te komen, de woeste golven. Het plaatsje Socoa biedt op een uitzichtpunt een erg mooi zicht op de schitterende Corniche Basque. Tracht ook het Domaine d’Abbadia eens op te lopen.  Lees meer

Ga op ontdekking langs de Corniche Basque en kom met mooie herinneringen en prachtige foto's terug.
  • Verken het charmevolle Saint-Jean-de-Luz
  • Zonnebaden op één van de vijf stranden
  • Flaneren op de zeeboulevard
  • Kijk met verwondering naar de tweeling van Hendaye
  • Wandel naar het uitzichtpunt van Sainte Anne 
Ontdek onze hotels

Saint-Jean-de-Luz

Nog steeds kan je in de charmevolle haven vissers aan het werk zien op de kade hun netten te repareren of zien uitvaren (als je vroeg opstaat). Vroeger was bijna iedereen van de beroepsbevolking een zeeman. Dan jaagden ze vooral op walvissen. Het droeg bij tot de welvaart van het stadje. Nu wordt er gevist op ansjovis, tonijn en sardientjes.

Saint-Jean-de-Luz heeft een flink uit de kluiten gewassen vissershaven en is daarnaast geliefd bij de toeristen voor zijn vijf stranden. Het is er heerlijk flaneren op de zeeboulevard. Op het centrale plein Place Louis XIV staan enkele mooie herenhuizen.

Een historisch belangrijke gebeurtenis voltrok zich in de kerk van Saint-Jean-de-Luz. Hier vond het huwelijk plaats van de Zonnekoning Lodewijk XIV met de infante Maria-Theresia uit Spanje op 9 juni 1660. Door dit huwelijk bleven de onlusten aan de Frans-Spaanse grens een tijdje uit.. Ook in deze kerk drie galerijen die boven elkaar liggen. Het retabel in het hoogkoor is van 1670. Je ziet er heiligen uitgebeeld. De preekstoel en de orgelkast zijn eveneens uit de 17de eeuw. Opvallend is de verdwenen deur rechts van de toegang. Lodewijk XIV trad de kerk binnen langs de deur maar deze werd dus dichtgemetseld een tijdje na het huwelijk. Er zijn nog visuele getuigen van het echtpaar. Het Maison Louis XIV dateert uit halfweg de 17de eeuw. Hij woonde er slechts heel korte tijd. In het Maison d’Infante, kijk naar de geslaagde combinatie van baksteen en natuursteen, verbleef de infante Maria-Theresia.

Hendaye

Ben je Hendaye uit, dan zit je in Spanje. Maar daar heeft het niet zijn populariteit aan te danken, wel aan het strand met het uitzicht op de tweelingrotsen aan Pointe St-Anne. Les Deux Jumeaux is een merkwaardig natuurfenomeen: twee op elkaar lijkende rotsen op enkele meters van elkaar vóór de kust van Hendaye.

Ten noorden van het stadje kom je terecht in het weliswaar kleine natuurdomein Abbadia waar je op de aangelegde wandelwegen tot naar het uitzichtpunt van Sainte Anne kan stappen. Richt je de blik naar het westen, dan krijg je een fraai zicht op de opvallende tweelingrotsen.

Hier staat het kasteel Antoine Abbadie, dicht bij de falaiserotsen. Het was de verblijf- en werkplaats van de wetenschapper-sterrenkundige Antoine Abbadie (+1897). Het kasteel doet middeleeuws aan met de kantelen, de torentjes hoewel het pas in 1862 is opgetrokken. De wetenschapper was immers gek van de middeleeuwen, vandaar de stijl. Je kan het kasteel bezoeken, voor meer info www.chateau-abbadia.fr

Vele toeristen en vooral dan de liefhebbers van waterrecreatie komen naar Hendaye om te surfen. Gans het jaar door vinden zij hier grote golven.

Ahetze

Ahetze beschikt over een fantastische ligging, zowat letterlijk tussen zee en de bergen. De Atlantische Oceaan bevindt zich op amper vijf kilometer terwijl de Pyreneeën lonken op de achtergrond. Dat zorgt ervoor dat je een unieke combinatie krijgt van strand en wandelen in de bergen. In Ahetze is de rust nog voelbaar aanwezig. De natuur in de omgeving en de stranden lokken de meeste toeristen naar hier. Veel bezienswaardigheden zal je niet vinden. Er is het kerkje (17de eeuw) met een polychroom retabel uit de 18de eeuw.

Vanuit Ahetze ben je in een mum van tijd op het surfstrand van Guéthary en Bidart. Je hoeft je daarvoor maar vijf kilometer te verplaatsen. Naar de mondaine badplaats Biarritz kan je met de fiets want het ligt op zowat 10 kilometer.

Andere bestemmingen voor een uitstapje zijn Saint-Pée-sur-Nivelle, la Rhune, Ainhoa, Saint-Jean-de-Luz en Espelette.

Reviews en beoordelingen La Corniche Basque

Heb je zelf tips of opmerkingen over La Corniche Basque? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info