Bezienswaardigheden van de Hoge Pyreneeën

Verken de Pyreneeën, een bergketen tussen Frankrijk en Spanje

Dit is een bergketen van 250 miljoen jaar oud, die de grens vormt tussen Frankrijk en Spanje. De riviertjes Iopen voor 80 % naar Frankrijk. De eeuwige sneeuw bevindt zich op 2500 meter langs de Franse zijde. De hoogste toppen halen 3400 meter: de Hourquette d’Assoue t.h.v. Pont d’Espagne. Er zijn veel thermo-minerale bronnen, waar druk bezochte kuuroorden zich vestigden zoals Argèles-Gazost en Bagneres de Bigorre. De sneeuw zorgt voor de wintersport in de Pyreneeën. De bergen en de zon trekken in de zomer een massa toeristen.  Lees meer

  • Ga op verkenning in prachtig keteldal Pyreneeën
  • Bezoek een kuuroord en enkele musea
  • Doe attractief bezoek in grotten van Bétherram
  • Wandel naar Gavarnie, typisch bergdorp
  • Ontdek het wandelparadijs Pont d’Espagne
  • Beklim de magische Col du Tourmalet
Ontdek hotelpromoties

Pyreneeën in één beeld

Typisch zijn de Cirques of keteldalen op grote hoogte. De wegverbindingen met Spanje zijn hier dan ook schaars. De bevolking heeft altijd in grote afzondering geleefd, immers aan de zuidkant lopen de meeste valleien dood op een hoge bergketen, denken we maar aan de Gavarnie. Er zijn hier geen grote steden, geen goede verbindingswegen, vele delen kennen geen land- of bosbouw, vandaar is het aantal inwoners eerder beperkt. 

Men zal tijdens een reis door de Pyreneeën verbaasd staan over het grote aantal ruïnes, wachttorens en burchten. Vele kerken zijn versterkt en uitgerust met schietgaten. VeIe dorpjes hebben vestigingen. Dit wijst op de nabije grens, want Spanje en Frankrijk waren het vroeger veel oneens. Ook was dit gebied onherbergzaam en boevenbendes plunderden zich hier rijk, samen met heerszuchtige edelen die de bevolking armer maakten door zware belastingen op te leggen.

We stellen je nu een aantal bezienswaardigheden voor in de Pyreneeën. We zijn er echter van overtuigd dat dit slechts een klein deel is van wat er allemaal te bekijken valt. De lokale toeristische diensten zullen je echter graag verder helpen. We geven je dan ook een aantal websites mee waardoor je je tocht door de Pyreneeën optimaal kan voorbereiden.

Argèles-Gazost

We starten met Argèles-Gazost omdat dit een voorbeeld is van de vele kleine steden die je zal zien in de Pyreneeën. Het is inderdaad een voormalig kuuroord, het stadje ligt er erg proper bij en nodigt uit om er halt te houden of er zelfs te verblijven, maar er is niets te zien, een klein museum niet te na gesproken. Argèles-Gazost heeft belangrijk transitverkeer naar de dieper gelegen keteldalen. Er zijn wel nog enkele kleine hotels die meestal een slechte prijs-kwaliteit verhouding hebben.
Website: www.argeles-gazost.com  

Bagnères-de-Bigorre

Het is een voormalig kuuroord met twee kleine musea. Vooral de Grottes de Médous lonen de moeite voor een bezoek. Doordat ze pas halfweg de vorige eeuw werden ontdekt kan je er nu nog prachtige en ongeschonden kalkformaties bewonderen.
Website: www.ville-bagneresdebigorre.fr                                    

Grottes de Bétherram

Dit is een populaire uitstap voor de bedevaarders in Lourdes. Het is niet veraf van deze stad en is daardoor dan ook plaats voor massatoerisme. De grotten bestaan uit vijf verdiepingen, waarvan alleen de bovenste en de onderste kunnen bezocht worden. Het bezoek duurt ongeveer 1.5 uur. De onderste grotten worden bezocht per boot en tenslotte kom je buiten met een treintje. Een alternatief voor deze grot zijn de Grottes de Médous in Bagnères-de-Bigorre (zie hierboven).
Website: www.betharram.com

Pont Napoleon in Luz-Saint-Sauveur

De Pont Napoleon is een boogbrug gebouwd in 1860. Sommigen beweren dat dit in opdracht was van Napoleon III om zijn buitenverblijf beter bereikbaar te maken, anderen ontkennen dit verhaal. In elk geval is het de toeristische attractie van Luz en Saint-Sauveur. 

Pragnères

De grootste waterkrachtcentrale van de Pyreneeën.

Gavarnie

Het is een typisch bergdorp, waar er vooral leven is in de zomer. Het Cirque de Gavarnie is te bereiken via een goed begaanbaar en hobbelig voetpad. Anderhalf uur is er nodig om tot aan de sneeuwgrens te wandelen. Je kan dit traject ook afleggen met een paard of een ezel. In de Gavarnie ontspringt de Gave du Pau die door Lourdes stroomt. Maak zeker even tijd vrij voor het bezoekerscentrum, gelegen aan de ingang van het toeristisch deel. Wil je tochten maken in de omgeving dan is een bezoek zeker een must. Probeer te vermijden om in het dorp te zijn tussen 14 en 17 uur, dan komen de bussen vol toeristen van Lourdes.
Website: summer.gavarnie.com

Cauterets

Inderdaad opnieuw een kuuroord, maar ditmaal een met allure. Het is zeer aantrekkelijk door zijn tien geneeskrachtige warmwaterbronnen. In de 10de eeuw werd deze vallei geschonken aan de abdij van St.-Savin, op voorwaarde dat er een kerk zou gebouwd worden ter ere van St.Martin, en de bronnen zouden gebruikt worden voor zieken. Bekende personen zoals Victor Hugo, Napoleon I en Châteaubriand hebben hier verbleven. Sommige wonderbaarlijke genezingen zijn toegeschreven aan deze bronnen. In de winter is Cauterets zeer levendig omdat het een klein skioord is. In de zomer zijn het vooral de mogelijkheden voor outdoor-sporten die vakantiegangers naar deze stad lokken. Omdat het dichtbij de Pont d'Espagne ligt is het ook een ideale uitvalsbasis voor de wandelaar.
Website: www.cauterets.com 

Pont d’Espagne

Dit is een wandelparadijs zonder hiervoor halsbrekende toeren te moeten uithalen. Bovendien vind je hier een bijzonder mooie waterval. Op ongeveer 45 minuten wandelen kom je aan de Lac de Gaube, een zeer populair meer dat ook met een zetellift kan bereikt worden. Wie tochten wil maken moet zeker tijd vrijmaken voor het bezoekerscentrum van het Parc National. Je krijgt daar ook alle informatie als je meerdaagse tochten wil ondernemen. Ook bij de toeristische dienst van Cauterets zal men je hierbij graag helpen. Er is een busverbinding tussen Cauterets en Pont d'Espagne, je kan ook met de eigen wagen tot aan het bezoekerscentrum waar een grote parking de massa toeristen in de zomer moet opvangen.

Col du Tourmalet

Deze Col is één van de hoogste passen in de Pyreneeën (2114 meter). Deze bekende weg van de Ronde van Frankrijk biedt ook meteen toegang tot de aardeweg naar de Pic du Midi de Bigorre (2865 meter). Opgepast niet te verwarren met die andere Pic du Midi van Ossau. Boven op de Pic du Midi de Bigorre ligt een observatorium dat door de luchtvervuiling veel belangrijke functies is kwijtgespeeld aan andere locaties. Waar je vroeger het observatorium alleen kon bereiken via een aardeweg (tolweg) kan je voortaan in La Mongie een kabellift nemen die je tot bijna op de top brengt. In het observatorium is er een museum, bezoekerscentrum en kan je er ook iets eten. 

Het uitzicht vanop de Col du Tourmalet is niet spectaculair, een tochtje tot gans boven is werkelijk een must. Verkies je het liever te voet te doen dan moeten we je toch waarschuwen dat die laatste paar honderd meters zeer lastig zijn omwille van de grote hoogte en het daarmee gepaarde zuurstofgebrek. Vandaar is de kabellift een goed alternatief. Aan het observatorium is het uitzicht subliem te noemen, je bent immers op een van de hoogste plaatsen van de Pyreneeën. Het is zijn geld en inspanningen waard als je een mooie en heldere dag uitkiest.
Website: www.picdumidi.com

Reviews en beoordelingen Hoge Pyreneeën

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hoge Pyreneeën? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info